Snelkoppelingen voor toegankelijkheid gebruiken

Met snelkoppelingen voor toegankelijkheid kun je snel toegankelijkheidsapps aanzetten of schakelen tussen apps. Voor elke toegankelijkheidsapp kun je kiezen welke snelkoppeling je wilt gebruiken.

Belangrijk:

Met snelkoppelingen voor toegankelijkheid kun je snel toegankelijkheidsapps aanzetten of schakelen tussen apps. Voor elke toegankelijkheidsapp kun je kiezen welke snelkoppeling je wilt gebruiken.

Learn how to set up accessibility shortcuts on your Pixel phone with our step-by-step tutorial.

Inhoudsopgave

Stap 1: Stel snelkoppelingen voor toegankelijkheid in

Optioneel: Wijzig de apparaatnavigatie naar knoppen of gebaren

Stap 2: Gebruik snelkoppelingen voor toegankelijkheid

Snelkoppelingen voor toegankelijkheid verwijderen

Ontwikkelaars: De knop Toegankelijkheid toevoegen

Hulp nodig?

Stap 1: Stel snelkoppelingen voor toegankelijkheid in

Je kunt zo veel snelkoppelingen instellen als je wilt voor de toegankelijkheidsapps die je gebruikt op je Android-apparaat.

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid.
  3. Selecteer de app die je met een snelkoppeling wilt gebruiken.
  4. Selecteer de functie die je met de snelkoppeling wilt gebruiken, zoals TalkBack of vergroting.
  5. Kies een snelkoppeling:
    • Op de knop Toegankelijkheid tikken: Tik op de knop Toegankelijkheid op het scherm.
    • Volumetoetsen ingedrukt houden: Tik op beide volumetoetsen en houd ze vast.
    • Met 2 vingers vanaf de onderkant omhoog swipen, of met 3 vingers als TalkBack aanstaat.
    • 3 keer op het scherm tikken (alleen beschikbaar voor vergroting)
  6. Tik op Opslaan.

Optioneel: Wijzig de apparaatnavigatie naar knoppen of gebaren

Op de meeste apparaten kun je kiezen tussen navigatie met 3 knoppen en navigatie met gebaren.

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Selecteer Systeem en dan Gebaren en dan Systeemnavigatie.
  3. Kies je nieuwe navigatieoptie.

Sneltoetsen voor navigatietypen

Er zijn verschillende sneltoetsen beschikbaar voor de 2 navigatietypen:

• Navigatie met 3 knoppen:
    • Knop Toegankelijkheid Toegankelijkheid in de navigatiebalk
    • Zwevende knop Toegankelijkheid
  • Navigatie met gebaren:
    • Zwevende knop Toegankelijkheid
    • Navigatie met gebaren
      • Met 2 vingers omhoog swipen
      • Als TalkBack aanstaat: met 3 vingers omhoog swipen
Tip: Als je de knop Toegankelijkheid niet kunt vinden of de navigatie met gebaren niet kunt gebruiken, kun je de fabrikant van je apparaat vragen hoe je navigatieknoppen opent.

Stap 2: Gebruik snelkoppelingen voor toegankelijkheid

Nadat je snelkoppelingen voor toegankelijkheid hebt aangezet, kun je deze gebruiken om je toegankelijkheidsapps te starten of ertussen te wisselen. Lees de onderstaande tips voor elke snelkoppeling.

Op de knop Toegankelijkheid tikken

• Een app starten: Tik in de navigatiebalk op Toegankelijkheid Toegankelijkheid.
  • Wisselen tussen apps: Als je meerdere apps hebt ingesteld voor de knop Toegankelijkheid, tik je op Toegankelijkheid Toegankelijkheid en houd je dit vast. Selecteer de nieuwe app in het menu.

Op de zwevende knop Toegankelijkheid tikken

• Een app starten of schakelen tussen apps: tik op de zwevende knop Toegankelijkheid.
  • De zwevende knop Toegankelijkheid verplaatsen: sleep de zwevende knop Toegankelijkheid naar een andere plek.
  • De grootte van de zwevende knop Toegankelijkheid aanpassen: tik op de zwevende knop Toegankelijkheid en sleep deze naar de rand van het scherm om de knop kleiner te maken.

Instellingen wijzigen voor de zwevende knop Toegankelijkheid

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Selecteer Toegankelijkheid en dan Knop Toegankelijkheid.
    • Kiezen of je de zwevende knop gebruikt: selecteer onder Locatie de optie Zwevend over andere apps.
    • De grootte van de knoppen wijzigen: selecteer Formaat en kies een nieuw formaat.
    • Transparantie en vervaging instellen: gebruik de schuifregelaar om de transparantie van de knop in te stellen wanneer deze niet in gebruik is.

Swipe met 2 vingers omhoog vanaf de onderkant, of met 3 vingers als TalkBack aanstaat

• Een app starten: Swipe met 2 vingers omhoog vanaf de onderkant van het scherm, of met 3 vingers als TalkBack aanstaat.
  • Wisselen tussen apps: Als je meerdere apps hebt ingesteld voor de knop Toegankelijkheid, swipe je met 2 vingers omhoog en houd je dit vast, of met 3 vingers als TalkBack aanstaat. Laat daarna los. Selecteer de nieuwe app in het menu.

Sneltoets via volumeknop

• Een app starten: Tik op beide volumetoetsen en houd ze vast totdat het menu verschijnt en selecteer de app die je wilt gebruiken.
  • Wisselen tussen apps: Tik op beide volumetoetsen en houd ze vast. Als het snelkoppelingsmenu wordt geopend, selecteer je de app die je wilt gebruiken.
  • Kies welke apps moeten worden gestart met de snelkoppeling via volumetoetsen: Tik op beide volumetoetsen en houd ze vast. Als het snelkoppelingsmenu tevoorschijn komt, selecteer je Snelkoppelingen bewerken. Kies de functies die je met deze snelkoppeling wilt gebruiken en tik daarna op Klaar.

Snelkoppelingen voor toegankelijkheid verwijderen

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 14 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid.
  3. Selecteer de app waarvoor je de snelkoppeling voor toegankelijkheid wilt verwijderen.
  4. Deselecteer de snelkoppeling voor toegankelijkheid om deze uit te zetten.
  5. Tik op Opslaan.
Tip: Als je Android 14 hebt, kun je de zwevende knop Toegankelijkheid meteen sluiten door deze naar de Verwijderen onderaan het scherm te slepen. Als je van gedachten verandert, tik je op Ongedaan maken in de tooltip die verschijnt. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt

Ontwikkelaars: De knop Toegankelijkheid toevoegen

Bekijk meer informatie over hoe je de knop Toegankelijkheid gebruikt in je toegankelijkheidsservice.

Meer hulp

Heb je meer hulp nodig met snelkoppelingen voor toegankelijkheid, neem dan contact op met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking.