Navigera på enheten med TalkBack

När TalkBack är aktiverat på enheten kan du utforska vad som finns på skärmen genom att trycka eller svepa.

Explore by touch

Dra långsamt med ett finger över skärmen. Ikoner, knappar och andra objekt läses upp allt eftersom du drar med fingret. Efter en paus kan TalkBack föreslå åtgärder du kan vidta, som att aktivera eller öppna något. När du har hittat objektet du söker trycker du snabbt två gånger var som helst på skärmen.

Utforska genom att svepa

Du kan utforska vad som finns på skärmen ett objekt i taget genom att svepa uppåt eller nedåt med ett finger. När ett objekt är i fokus läser TalkBack upp vad det är och kan föreslå åtgärder du kan vidta.

Välja läsinställningar

Du kan ändra inställningarna för uppåt- och nedåtrörelserna med ett finger eller välja en läsinställning som standard.

1. Bläddra mellan läsinställningarna på en Android-enhet.
    • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar (Android R efter uppdatering eller senare): Svep med tre fingrar åt höger eller vänster. Du kan också svepa uppåt och sedan nedåt, eller tvärtom, i en rörelse.
    • På enheter utan stöd för rörelser med flera fingrar (Android R utan uppdatering eller tidigare): Svep uppåt och sedan nedåt, eller tvärtom, i en rörelse.
  2. När den önskade läsinställningen läses upp flyttar du fokus genom att svepa uppåt eller nedåt med ett finger.
    • Uppläsningen med TalkBack styrs av vilken detaljnivå du väljer. Det går till exempel att navigera ord för ord, rad för rad eller tecken för tecken.
    • Du flyttar fokus med det valda navigeringssättet genom att svepa uppåt eller nedåt med ett finger.

När du har valt läsinställning kan du göra följande:

• Fortsätta framåt: Svep nedåt.
  • Backa: Svep uppåt.
    • Till exempel kan du svepa med tre fingrar tills ord läses upp och sedan få föregående eller nästa ord uppläst genom att svepa uppåt eller nedåt med ett finger.

Tips! Du kan anpassa läsinställningarna i TalkBack och lägga till eller ta bort standardalternativ. Till exempel kan du lägga till navigering efter landmärke som alternativ, eller att dölja skärmen.

Läs mer om hur du använder TalkBack-rörelser.

Alternativ för läsinställningarna

Du kan anpassa läsinställningarna utifrån dina behov.

Som standard finns följande läsinställningar:

• Tecken: Flytta fokus ett tecken i taget.
  • Ord: Flytta fokus ett ord i taget.
  • Rader: Flytta fokus en rad i taget.
  • Stycken: Flytta fokus ett stycke i taget.
  • Rubriker: Flytta fokus en rubrik i taget.
  • Kontroller: Flytta fokus en kontroll i taget.
    • Med kontroller avses kryssrutor, reglage, textfält och knappar på skärmen.
  • Länkar: Flytta fokus en länk i taget.
    • Objekt på skärmen som e-postadresser, telefonnummer, webbplatser och adresser räknas som länkar.
  • Talhastighet: Ändra hur snabbt något läses upp med TalkBack.
  • Språk: Om du använder flera språk på Android-enheten kan du byta uppläsningsspråk i realtid.

Du kan lägga till eller ta bort läsinställningar:

• Landmärken
  • Standardnavigering
  • Detaljnivå
  • Dölj skärmen
  • Ljudkompression

Lägga till eller ta bort läsinställningar

1. Öppna TalkBack-inställningarna på enheten.
  2. Välj Anpassa menyer.
  3. Välj Anpassa läsinställningarna.
  4. Markera de alternativ du vill lägga till i listan med läsinställningar eller avmarkera de som du vill ta bort.

Tips! Med TalkBack-rörelser kan du få hjälp att navigera på Android-enheten. Läs mer om TalkBack-rörelser.

Läs mer om menyer och läsinställningar för TalkBack.

Söka på skärmen

1. Du kan starta en skärmsökning på något av följande sätt:
    • I TalkBack-menyn: Öppna TalkBack-menyn genom att svepa nedåt och sedan åt höger. Svep åt höger tills du kommer till Skärmsökning och tryck sedan snabbt två gånger.
      • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar trycker du med tre fingrar. Svep åt höger tills du kommer till Skärmsökning och tryck sedan snabbt två gånger.
    • Med ett kortkommando: Tryck på Alt + Ctrl + /.
    • Med en rörelse: Svep åt vänster och sedan nedåt.
    • Med ett röstkommando: Svep åt höger, sedan uppåt. Säg sedan ”Hitta [sökordet du vill söka efter]”.
  2. Ange sökterm.
  3. Välj i listan med matchningar.
    • Söka på nästa eller föregående skärm: Välj Föregående skärm eller Nästa skärm.
    • Ta bort söktermen: Välj Radera inmatning.
    • Avsluta skärmsökningen: Välj Stäng sökning.

Kontinuerlig uppläsning

Du kan ställa in att TalkBack ska läsa upp allt på skärmen.

1. Öppna TalkBack-menyn.
    • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar: Tryck med tre fingrar. Du kan också svepa nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
    • På enheter utan stöd för rörelser med flera fingrar (äldre versioner än Android R med TalkBack 9.1): Svep nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
  2. Svep åt höger
  3. Tryck snabbt två gånger på Läs från nästa objekt.
    • När du når slutet på skärmen fortsätter TalkBack automatiskt på nästa skärm.

Stoppa, hoppa över eller genomsöka

• Stoppa uppläsningen: Tryck på skärmen.
    • På Pixel och andra enheter med Android R och TalkBack 9.1 kan du även trycka med två fingrar.
  • Hoppa framåt eller bakåt: Svep åt höger eller vänster på skärmen.
    • Om du använder ett tangentbord trycker du på Alt + högerpil eller Alt + vänsterpil.
  • Genomsöka skärmen: Bläddra bland rubriker, länkar eller andra navigeringsinställningar genom att svepa uppåt eller nedåt.

Redigera text med Gboard

När ett textfält är i fokus visas ett skärmtangentbord längst ned på skärmen. Du kan utforska tangentbordet genom att trycka.

Viktigt!

• Om du installerar ett annat tangentbord än Gboard är tangentbordet kanske inte kompatibelt med TalkBack.
  • Om du ansluter ett fysiskt tangentbord till Android-enheten läser du om kortkommandon för TalkBack.

Skriva med Gboard:

1. Dra med fingret över tangentbordet tills önskat tecken läses upp.
  2. Du väljer tangenten som har fokus genom att lyfta fingret.
    • I vissa fall kan du behöva trycka snabbt två gånger, till exempel för Skift och Retur.
    • Du kan även behöva trycka snabbt två gånger om du vill byta tangentbord eller språk.
  3. Om du vill stänga tangentbordet gör du bakåtrörelsen.
    • Svep nedåt och sedan åt vänster eller svep med två fingrar från vänster eller höger.

Tips! Om du vill gå igenom texten tecken för tecken trycker du på redigeringsrutan. Tryck sedan på knapparna som höjer eller sänker volymen.

• För version 12.1 och tidigare: Tryck på knappen som höjer eller sänker volymen.
  • För version 12.2 eller senare: Svep uppåt eller nedåt.

Använda skjutreglage med TalkBack

Med TalkBack kan du flytta skjutreglage, t.ex. för volym eller video.

Obs! Vissa av de här stegen fungerar endast i Android 7.0 eller senare. Ta reda på vilken version av Android du har.

1. Svep eller använd Explore by touch på enheten.
  2. Leta reda på skjutreglaget.
  3. Flytta reglaget på något av följande sätt:
    • Svep uppåt eller nedåt.
    • Tryck snabbt två gånger och håll kvar fingret. Dra sedan åt höger eller vänster.
    • För version 12.1 och tidigare trycker du på knappen som höjer eller sänker volymen.

Få hjälp

Om du behöver mer hjälp med tillgänglighetsfunktioner i Android kontaktar du Googles support för kunder med funktionsnedsättning.