Naviger på enheten med TalkBack

Når du slår på TalkBack på enheten, kan du trykke eller sveipe på skjermen for å utforske innholdet.

Berøringsutforskning

Dra én finger sakte over skjermen. Når du drar fingeren, leser TalkBack opp ikoner, knapper og andre elementer. Etter en pause kan TalkBack foreslå handlinger for deg, for eksempel hvordan du aktiverer eller ser innholdet. Når du finner et element du vil bruke, dobbelttrykker du hvor som helst på skjermen for å velge det.

Utforsk ved å sveipe

Du kan utforske ett element på skjermen om gangen ved å sveipe opp eller ned med én finger. Når du fokuserer på et element, leser TalkBack opp dette elementet. Det kan også hende du får forslag til handlinger du kan utføre.

Velg lesekontroller

Du kan endre kontrollene for sveiping opp og ned med én finger eller velge en standard lesekontroll.

1. Bla gjennom alternativene for lesekontroller på Android-enheten.
    • På enheter med bevegelser med flere fingre (oppdatert R og nyere): Sveip til høyre eller venstre med tre fingre. Eller sveip opp og så ned eller ned og så opp i én bevegelse.
    • På enheter uten bevegelser med flere fingre (ikke-oppdatert R eller eldre): Sveip opp og så ned eller ned og så opp i én bevegelse.
  2. Når du hører lesekontrollen du vil bruke, sveiper du opp eller ned med én finger for å flytte TalkBack-fokuset.
    • Granulariteten du velger, endrer hvordan TalkBack leser opp elementer. TalkBack kan for eksempel navigere etter ord, linjer eller tegn.
    • For å navigere på måten du har valgt, sveip opp eller ned med én finger.

Etter at du har valgt en lesekontroll:

• For å gå fremover: Sveip ned.
  • For å gå bakover: Sveip opp.
    • Du kan for eksempel sveipe med tre fingre til du hører ord, og så sveipe opp eller ned med én finger for å høre forrige eller neste ord.

Tips: Du kan tilpasse TalkBack-lesekontrollene for å legge til flere eller fjerne standardalternativer. Du kan for eksempel legge til alternativet for å navigere etter landemerke eller skjule skjermen.

Finn ut mer om hvordan du bruker TalkBack-bevegelser.

Lesekontrollalternativer

Du kan tilpasse lesekontrollene ut fra lesebehovene dine.

Lesekontrollene omfatter som standard:

• Tegn: Flytt fokuset fra ett tegn til det neste.
  • Ord: Flytt fokuset fra ett ord til det neste.
  • Linjer: Flytt fokuset fra én linje til den neste.
  • Avsnitt: Flytt fokuset fra ett avsnitt til det neste.
  • Overskrifter: Flytt fokuset fra én overskrift til den neste.
  • Kontroller: Flytt fokuset fra én kontroll til den neste.
    • Kontrollene omfatter avmerkingsbokser, brytere, tekstfelt og knapper på skjermen.
  • Linker: Flytt fokuset fra én link til den neste.
    • Linker omfatter elementer på skjermen som e-postadresser, telefonnumre, nettsteder eller adresser.
  • Talehastighet: Endre hvor raskt TalkBack snakker.
  • Språk: Hvis du bruker flere språk på Android-enheten, kan du bytte talespråk i sanntid.

Du kan legge til eller fjerne elementer fra lesekontrollene, for eksempel:

• Landemerker
  • Standardnavigasjon
  • Detaljnivå
  • Skjul skjermen
  • Demp lyden fra andre apper

Legg til eller fjern elementer fra lesekontroller

1. Åpne TalkBack-innstillingene på enheten.
  2. Velg Tilpass menyer.
  3. Velg Tilpass lesekontrollene.
  4. Velg eller velg bort elementet du vil legge til i eller fjerne fra listen over lesekontroller.

Tips: Du kan navigere på enheten med TalkBack-bevegelser. Finn ut mer om TalkBack-bevegelser.

Finn ut mer om TalkBack-menyer og -lesekontroller.

Søk på skjermen

1. For å søke på skjermen, start med et av disse alternativene:
    • TalkBack-menyen: For å åpne TalkBack-menyen, sveip ned og så til høyre. Sveip til høyre til du kommer til Skjermsøk, og dobbelttrykk.
      • På enheter med bevegelser med flere fingre kan du trykke med tre fingre. Sveip til høyre til du kommer til Skjermsøk, og dobbelttrykk.
    • Hurtigtast: Trykk på Alt + Ctrl + /.
    • Bevegelse: Sveip til venstre og så ned.
    • Talekommando: Sveip til høyre og så opp. Deretter sier du «Finn [søkeordet du vil søke etter]».
  2. Skriv inn søketermen.
  3. Velg fra listen over treff.
    • For å søke etter treff på neste eller forrige skjerm: Velg Forrige skjerm eller Neste skjerm.
    • For å fjerne søketermen: Velg Tøm inndataene.
    • For å avslutte skjermsøket: Velg Lukk søket.

Les kontinuerlig

Du kan oppdatere innstillingene slik at TalkBack leser opp alt på skjermen.

1. Åpne TalkBack-menyen.
    • På enheter med støtte for bevegelser med flere fingre: Trykk med tre fingre. Eller sveip ned og deretter til høyre i én bevegelse.
    • På enheter uten støtte for bevegelser med flere fingre (før oppdatert Android R med TalkBack 9.1): Sveip ned og så til høyre i én bevegelse.
  2. Sveip til høyre.
  3. Dobbelttrykk på Les fra det neste elementet.
    • Når du kommer til slutten av skjermen, begynner TalkBack automatisk å lese opp fra den neste skjermen.

Stopp, hopp over eller skann

• For å slutte opplesingen: Trykk på skjermen.
    • På Pixel og andre enheter med Android R og TalkBack 9.1 kan du også trykke med to fingre.
  • For å hoppe fremover eller bakover: Sveip til høyre eller venstre på skjermen.
    • Hvis du bruker tastatur, trykker du på Alt + høyrepil eller på Alt + venstrepil.
  • For å skanne skjermen: For å bla gjennom overskrifter, linker eller andre navigeringsinnstillinger, sveip opp eller ned.

Rediger tekst med Gboard

Når du står i et tekstfelt, ser du et skjermtastatur nederst på skjermen. Du kan utforske dette tastaturet ved å trykke.

Viktig:

• Hvis du installerer et annet tastatur enn Gboard: Det er ikke sikkert at tastaturet er kompatibelt med TalkBack.
  • Hvis du kobler et fysisk tastatur til Android-enheten: Gå gjennom TalkBack-hurtigtastene.

Slik skriver du med Gboard:

1. På tastaturet drar du fingeren til du hører tegnet du vil skrive.
  2. Løft fingeren for å velge den fokuserte tasten.
    • Du må kanskje dobbelttrykke på noen taster, for eksempel Shift eller Enter.
    • Det kan også hende at du må dobbelttrykke for å bytte til et annet tastatur eller språk.
  3. For å lukke tastaturet, bruk tilbakebevegelsen.
    • Sveip ned og så til venstre eller sveip fra venstre eller høyre med to fingre.

Tips: For å gjennomgå teksten tegn etter tegn, trykk på redigeringsfeltet. Trykk på volum opp- eller volum ned-tasten.

• For versjon 12.1 og eldre: Trykk på volum opp- eller volum ned-knappen.
  • For versjon 12.2 og nyere: Sveip opp eller ned.

Bruk glidebrytere med TalkBack

Med TalkBack kan du bevege glidebrytere, for eksempel volum- eller videokontroller.

Viktig: Noen av disse trinnene fungerer bare på Android 7.0 eller nyere. Finn ut hvilken Android-versjon du har.

1. Sveip eller bruk berøringsutforskning på enheten.
  2. Finn glidebryteren.
  3. Du kan bevege glidebryteren på en av følgende måter:
    • Sveip opp eller ned.
    • Dobbelttrykk og hold, og dra til høyre eller venstre.
    • For versjon 12.1 og eldre trykker du på volum opp- eller volum ned-tasten.

Få hjelp

Hvis du trenger mer hjelp med Android-tilgjengelighet, kan du kontakte Google brukerstøtte for personer med nedsatt funksjonsevne.