Navigeren op uw apparaat met TalkBack

Nadat u TalkBack heeft ingeschakeld, kunt u het scherm verkennen via aanraking of lineair vegen om items in een bepaalde volgorde te horen.

Verkennen via aanraking

Als u verkennen via aanraking wilt gebruiken, veeg dan langzaam met een vinger over het scherm. Via TalkBack worden de pictogrammen, knoppen en andere items genoemd wanneer u uw vinger over deze items beweegt. Wanneer de focus op een item is geplaatst dat u wilt selecteren, tik dan twee keer op het scherm om het item met focus te selecteren.

Lineaire navigatie

Als u het scherm met één item tegelijkertijd wilt verkennen, veegt u met één vinger naar links of naar rechts om op volgorde langs de items te gaan. Wanneer u de focus op een item plaatst, geeft TalkBack na een korte vertraging een hint voor de acties die u daarmee kunt uitvoeren.

Als u de navigatie-instellingen van TalkBack wilt doorlopen, veegt u omhoog of omlaag totdat u de instelling bereikt die u wilt gebruiken. Veeg vervolgens naar rechts om verder te gaan of naar links om terug te gaan met de gekozen instelling.

De navigatie-instellingen omvatten de volgende opties:

• Koppen: Navigeren op koppen.
  • Links: Navigeren op links, zoals e-mailadressen, telefoonnummers, websites, adressen of andere links op het scherm.
  • Bedieningselementen: Navigeren op selectievakjes, keuzerondjes, schakelaars, schuifregelaars (schuifbalken), tekstvelden en knoppen.
  • Standaard: Elk element op de pagina op een logische volgorde verkennen.

Stel dat u ervoor kiest om op links te navigeren. Als u naar links of rechts veegt, focust TalkBack op elke link en kondigt deze aan. Als er geen links op het huidige scherm staan, scrollt TalkBack naar het volgende of het vorige scherm. Veeg opnieuw om naar de volgende of vorige link te zoeken. Als u op het laatste of eerste scherm bent en er geen links worden gevonden, stopt TalkBack met zoeken bij het dichtstbijzijnde item waarop kan worden gefocust.

Tip: TalkBack-gebaren bieden meer manieren om snel te navigeren op uw apparaat. Meer informatie over TalkBack-gebaren.

Zoeken op uw scherm

1. Begin met een van deze opties om te zoeken op uw scherm:
    • Algemeen contextmenu: Veeg omlaag en daarna naar rechts om het algemene contextmenu te openen. (U kunt een ander gebaar toewijzen via de TalkBack-instellingen.) Veeg naar rechts totdat u Schermzoeken bereikt en dubbeltik vervolgens om dit te selecteren.
    • Sneltoets: Druk op Alt + Ctrl + / (schuine streep naar voren).
    • Gebaar: Veeg naar links en daarna omlaag.
  2. Geef uw zoekopdracht op.
  3. Kies een optie uit de lijst met resultaten.
  4. Selecteer Vorig scherm of Volgend scherm om op het volgende of vorige scherm te zoeken naar overeenkomsten.
  5. Selecteer Invoer wissen om de zoekterm te wissen.
  6. Selecteer Zoekopdracht afsluiten om het zoekscherm te verlaten.

Doorlopend lezen

Volg deze stappen om alles op uw scherm doorlopend te lezen:

1. Open het algemene contextmenu door naar beneden en vervolgens naar rechts te vegen. (U kunt een ander gebaar toewijzen via de TalkBack-instellingen.)
  2. Veeg naar rechts totdat u het gedeelte Lezen vanaf boven of Lezen vanaf volgend item heeft bereikt en dubbeltik vervolgens om dit te selecteren.
  3. Tik op het scherm om te stoppen met lezen.
  4. Wanneer u het einde van het scherm bereikt, gaat TalkBack automatisch door naar het volgende scherm.

Vooruit of achteruit springen tijdens doorlopend lezen:

• Veeg naar rechts of links op het scherm.
  • Als u een toetsenbord gebruikt, drukt u op Alt + pijl-rechts of Alt + pijl-links.

Uw scherm tijdens doorlopend lezen scannen op koppen, links of andere navigatie-instellingen:

1. Doorloop de navigatie-instellingen van TalkBack door omhoog of omlaag te vegen totdat u de instelling bereikt die u wilt gebruiken, zoals koppen of links.
  2. Veeg eerst omhoog en dan naar rechts om het algemene contextmenu te openen. (U kunt een ander gebaar toewijzen via de TalkBack-instellingen.)
  3. Veeg naar rechts totdat u het gedeelte Lezen vanaf boven of Lezen vanaf volgend item heeft bereikt en dubbeltik vervolgens om dit te selecteren.
  4. TalkBack begint te lezen volgens de navigatie-instelling die u in stap 1 heeft geselecteerd. Als u bijvoorbeeld koppen heeft geselecteerd, leest TalkBack nu alleen koppen.
  5. Tik op het scherm om te stoppen met lezen.

Tekst bewerken

Wanneer u de cursor in een tekstbewerkingsveld plaatst, wordt er onderaan het scherm een virtueel toetsenbord weergegeven. U kunt dit toetsenbord net als andere schermen verkennen via aanraking, maar de activering werkt anders.

Een letter typen:

1. Schuif met uw vinger over het toetsenbord totdat u het teken hoort dat u wilt typen.
  2. Til uw vinger op om de toets te typen waarop de focus staat.

Als u de tekst in een invoerveld teken voor teken wilt controleren, drukt u op de toetsen voor het verhogen of verlagen van het volume.

Let op:

• Als u een ander toetsenbord dan het standaard Android-toetsenbord heeft geïnstalleerd, is het mogelijk dat de functionaliteit afwijkt.
  • Als u een fysiek toetsenbord heeft aangesloten op uw Android-apparaat, bekijkt u de sneltoetsen van TalkBack.