Meer informatie over alle TalkBack-instellingen

U kunt uw TalkBack-instellingen naar wens aanpassen.

Stap 1: De TalkBack-instellingen openen

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op uw apparaat.
  2. Open Toegankelijkheid en vervolgens TalkBack.
  3. Open Instellingen.

Stap 2: TalkBack-instellingen weergeven of wijzigen

Opmerking: De instellingen verschillen per apparaat en TalkBack-versie. Als uw instellingen anders zijn dan de instellingen die hieronder worden beschreven, raadpleegt u Instellingen in oudere TalkBack-versies hieronder.

Spraak

Instelling

Beschrijving

Opties

Instellingen tekst-naar-spraak Kies uw favoriete tekst-naar-spraak-engine, taal, snelheid en toonhoogte.  Meer informatie over tekst-naar-spraak-instellingen.
Uitgebreidheidsniveau Stel het uitgebreidheidsniveau van TalkBack voor spraak in.
Met Aangepast (de standaardinstelling) kunt u al uw spraakvoorkeuren aanpassen. Kies Hoog om snel spraakvoorkeuren in te schakelen, of kies Laag om spraakvoorkeuren uit te schakelen.
Aangepast; Hoog; Laag
Nabijheidssensor gebruiken Bepaalde Android-modellen zijn uitgerust met een afstandssensor. Als deze sensor aanwezig is, kan deze instelling worden gebruikt om TalkBack tijdelijk uit te schakelen. Telefoons: beweeg uw vinger vlak bij de nabijheidssensor heen en weer om TalkBack uit te schakelen. Tablets: tik op een app op het weergavescherm. Tik opnieuw op het scherm om TalkBack opnieuw te starten. Spraak wordt uitgeschakeld door nabijheidssensor; Spraak wordt niet geregeld door nabijheidssensor
Schudden voor doorlopend lezen Als u het apparaat schudt, wordt doorlopend lezen ingeschakeld. Uitgeschakeld; Erg zacht; Zacht; Gemiddeld; Hard; Erg hard
Wachtwoorden voorlezen Kies of TalkBack altijd wachtwoorden voorleest of alleen wanneer u een hoofdtelefoon gebruikt. Aan; Uit

Andere feedback

Instelling

Beschrijving

Opties

Geluidsfeedback Ontvang ook andere geluidsfeedback dan uitgesproken tekst tijdens het navigeren. Aan; Uit
Audiovolume verlagen (spraakaudio centraal) Verlaag ander audiovolume wanneer TalkBack spreekt. Aan; Uit
Geluidsvolume Hiermee regelt u het geluidsvolume van TalkBack-feedback ten opzichte van het volume van het systeem. Beschikbaar wanneer geluidsfeedback is ingeschakeld. Gelijk aan het mediavolume; 75% van het mediavolume; 50% van het mediavolume; 25% van het mediavolume

Navigatie

Instelling

Beschrijving

Opties

Lijsten automatisch scrollen Als deze optie is ingeschakeld, wordt er vanzelf door lijsten gescrold door middel van lineaire navigatie (vegen om tussen objecten te verplaatsen). Aan; Uit
Activeren met één tik (experimenteel) Tik één keer (in plaats van twee keer) op het huidig geselecteerde item. Aan; Uit
Contextmenu als lijst weergeven Selecteer deze instelling om de algemene en lokale contextmenu's weer te geven als lijsten in plaats van cirkels. Meer informatie over de algemene en lokale contextmenu's. Aan; Uit
Gebaren Selecteer deze instelling om de betekenis van TalkBack-gebaren te wijzigen. Meer informatie over TalkBack-gebaren.
Kiezer Beschikbaar op apparaten met een vingerafdruksensor met Android 8 of hoger. Wanneer deze instelling is ingeschakeld, kunt u de vingerafdruksensor gebruiken om te navigeren in TalkBack.   Meer informatie over het gebruik van de Kiezer.
Sneltoetsen Wijzig de instellingen voor TalkBack-sneltoetsen. Meer informatie over sneltoetsen voor TalkBack.
Aangepaste labels Gebruik deze instelling om aangepaste labels te beheren die u met het lokale contextmenu heeft gemaakt. Hiertoe behoren onder andere importeren en exporteren. Meer informatie vindt u in Algemene en lokale contextmenu's.
Verkennen via aanraking Tik op het scherm om de content die u aanraakt te laten uitspreken. Deze instelling is standaard ingeschakeld. Als u deze optie uitschakelt, reageert uw apparaat niet op snelkoppelingsgebaren en hoort u geen gesproken feedback wanneer u op het scherm tikt. Meer informatie over verkennen via aanraking. Aan; Uit
Verbeterde focus Wanneer deze instelling is ingeschakeld en u naar een nieuw scherm gaat, focust TalkBack op het eerste geschikte element op het scherm. Als u teruggaat naar een scherm dat u eerder heeft bezocht, focust TalkBack op het punt op het scherm waar u was gebleven. Aan; Uit

Overig

Instelling

Beschrijving

Opties

Scherm dimmen wanneer TalkBack is ingeschakeld Als 'Scherm dimmen' is ingeschakeld, wordt de schermhelderheid gereduceerd tot bijna nul wanneer TalkBack is ingeschakeld. Tijdens de eerste drie minuten kunt u het dimmen van het scherm uitschakelen door drie keer achter elkaar op de volumeknoppen te drukken. Tijdens deze eerste drie minuten worden instructies op het scherm weergegeven voor hoe u het dimmen van het scherm kunt uitschakelen.  Aan; Uit

Instellingen in oudere TalkBack-versies

Uw Talkback-versie vinden

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op uw apparaat.
  2. Open Apps en vervolgens TalkBack.
  3. Het versienummer staat bovenaan het scherm (bijvoorbeeld versie 5.2).

Instellingen in oudere TalkBack-versies

• Sneltoets scherm dimmen: Druk snel drie keer op beide volumetoetsen om het scherm te dimmen of het dimmen ongedaan te maken.
  • Spraakvolume: Stel het spraakvolume van TalkBack in zodat dit gelijk aan of lager dan het mediavolume is. Het mediavolume is het volume van andere geluiden op uw apparaat.
  • Verschil in toonhoogte gebruiken: Wijzig de toonhoogte voor toetsenbordfeedback. Als u deze optie aanvinkt, wordt gesproken toetsenbordfeedback ingesteld op een lagere toonhoogte.
  • Toetsenbordecho: Hoor getypte toetsen altijd, nooit of alleen voor het schermtoetsenbord.
  • Spraak wanneer het scherm is uitgeschakeld: Standaard wordt er niet gesproken als het scherm is uitgeschakeld. Als deze optie is ingeschakeld, worden meldingen uitgesproken als het scherm is uitgeschakeld.
  • Beller-ID uitspreken: Laat de identiteit van de beller uitspreken voordat u opneemt.
  • Fonetische letters uitspreken: Laat fonetische letters (zoals 'F, foxtrot' of 'S, sierra') uitspreken wanneer u lang op het toetsenbord drukt of de toegankelijkheidsfocus per teken verplaatst in een invoerveld voor tekst.
  • Gebruikstips uitspreken: Hoor gebruikstips na een korte vertraging wanneer u tussen schermelementen navigeert.
  • Trilfeedback: Ontvang trilfeedback voor uw acties, zoals wanneer u een object selecteert of op uw apparaat navigeert.
  • Snelkoppeling om TalkBack op te schorten en te hervatten: Als deze instelling is ingeschakeld, kunt u lang op de toetsen voor volume omhoog en omlaag drukken om TalkBack op te schorten of te hervatten.
  • Hervatten uit opgeschorte toestand: Kies hoe TalkBack moet worden hervat nadat u de functie heeft onderbroken.