Meer informatie over alle TalkBack-instellingen

U kunt uw TalkBack-instellingen naar wens aanpassen.

Stap 1: De TalkBack-instellingen openen

1. Open de app Instellingen op uw apparaat Instellingen-app.
  2. Open Toegankelijkheid en vervolgens TalkBack.
  3. Open Instellingen.

Stap 2: TalkBack-instellingen weergeven of wijzigen

Opmerking: De instellingen verschillen per apparaat en TalkBack-versie. Als uw instellingen anders zijn dan de instellingen die hieronder worden beschreven, raadpleegt u Instellingen in oudere TalkBack-versies hieronder.

Spraak

Instelling

Beschrijving

Opties

Instellingen tekst-naar-spraak Kies uw favoriete tekst-naar-spraak-engine, taal, snelheid en toonhoogte.  Meer informatie over tekst-naar-spraak-instellingen.
Uitgebreidheidsniveau

Kies het uitgebreidheidsniveau voor TalkBack. Stel dit in op Aangepast (de standaardinstelling) om alle spraakvoorkeuren aan te passen:

• Toetsenbordecho
  • Gebruikstips uitspreken
  • Info over lijsten en rasters uitspreken
  • Het aantal lijstitems op het scherm uitspreken
  • Elementtype uitspreken
  • Fonetische letters uitspreken
  • Verschillende toonhoogten gebruiken
  • Spreken als scherm uit is
  • Volgorde van elementbeschrijving
  • Element-ID's voorlezen
Aangepast; Hoog; Laag
Nabijheidssensor gebruiken

Als uw apparaat een afstandssensor heeft, gebruikt u deze instelling om TalkBack uit te schakelen.

• Telefoons: beweeg uw vinger vlak bij de nabijheidssensor heen en weer om TalkBack uit te schakelen.
  • Tablets: tik op een app op het weergavescherm. Tik opnieuw op het scherm om TalkBack opnieuw te starten.
Spraak wordt uitgeschakeld door nabijheidssensor; Spraak wordt niet geregeld door nabijheidssensor
Wachtwoorden voorlezen Kies of TalkBack altijd wachtwoorden voorleest of alleen wanneer u een hoofdtelefoon gebruikt. Aan; Uit

Andere feedback

Instelling

Beschrijving

Opties

Trilfeedback Ontvang trilfeedback voor uw acties, zoals wanneer u een object selecteert of op uw apparaat navigeert. Aan; Uit
Geluidsfeedback Ontvang ook andere geluidsfeedback dan uitgesproken tekst tijdens het navigeren. Aan; Uit
Audiovolume verlagen (spraakaudio centraal) Verlaag ander audiovolume wanneer TalkBack spreekt. Aan; Uit
Geluidsvolume Hiermee regelt u het geluidsvolume van TalkBack-feedback ten opzichte van het volume van het systeem. Beschikbaar als geluidsfeedback is ingeschakeld. Gelijk aan het mediavolume; 75% van het mediavolume; 50% van het mediavolume; 25% van het mediavolume

Navigatie

Instelling

Beschrijving

Opties

Activeren met één tik (experimenteel) Tik één keer (in plaats van twee keer) op het huidig geselecteerde item. Aan; Uit
Contextmenu als lijst weergeven Selecteer deze instelling om de algemene en lokale contextmenu's weer te geven als lijsten in plaats van cirkels. Meer informatie over de algemene en lokale contextmenu's. Aan; Uit
Gebaren Selecteer deze instelling om de betekenis van TalkBack-gebaren te wijzigen. Meer informatie over TalkBack-gebaren.
Kiezer Beschikbaar op apparaten met een vingerafdruksensor met Android 8 of hoger. Als deze instelling is ingeschakeld, kunt u de vingerafdruksensor gebruiken om te navigeren in TalkBack.   Meer informatie over het gebruik van de Kiezer.
Sneltoetsen Wijzig de instellingen voor TalkBack-sneltoetsen. Meer informatie over sneltoetsen voor TalkBack.
Aangepaste labels Gebruik deze instelling om aangepaste labels te beheren die u met het lokale contextmenu heeft gemaakt. Hiertoe behoren onder andere importeren en exporteren. Meer informatie vindt u in Algemene en lokale contextmenu's.
Verkennen via aanraking

Opmerking: Vanaf Android Toegankelijkheidstools 8.1 staat deze instelling bij Ontwikkelaarsinstellingen.

Tik op het scherm om de content die u aanraakt te laten uitspreken. Deze instelling is standaard ingeschakeld. Als u deze optie uitschakelt, reageert uw apparaat niet op snelkoppelingsgebaren en hoort u geen gesproken feedback wanneer u op het scherm tikt. Meer informatie over verkennen via aanraking.

Aan; Uit

Instellingen in oudere TalkBack-versies

Uw Talkback-versie vinden

1. Open de app Instellingen op uw apparaat Instellingen-app.
  2. Open Apps en vervolgens TalkBack.
  3. Het versienummer staat bovenaan het scherm (bijvoorbeeld versie 5.2).

Instellingen in oudere TalkBack-versies

• Lijsten automatisch scrollen: Als deze optie is aangevinkt, worden lijsten automatisch gescrold tijdens lineaire navigatie. Vanaf Android Toegankelijkheidstools 8.1 is deze instelling standaard ingeschakeld.
  • Schudden om doorlopend lezen te starten: Als u het apparaat schudt, wordt doorlopend lezen ingeschakeld.
  • Verbeterde focus: Als u naar een nieuw scherm gaat, focust TalkBack op het eerste geschikte element op het scherm. Als u teruggaat naar een scherm dat u eerder heeft bezocht, focust TalkBack op het punt op het scherm waar u was gebleven. Vanaf Android Toegankelijkheidstools 8.1 is deze instelling standaard ingeschakeld.
  • Scherm dimmen als TalkBack is ingeschakeld: De schermhelderheid wordt verlaagd als TalkBack is ingeschakeld. Vanaf Android Toegankelijkheidstools 8.1 is het de optie 'Scherm dimmen' alleen beschikbaar in het algemene contextmenu.
  • Sneltoets scherm dimmen: Druk snel drie keer op beide volumetoetsen om het scherm te dimmen of het dimmen ongedaan te maken.
  • Spraakvolume: Stel het spraakvolume van TalkBack in zodat dit gelijk aan of lager dan het mediavolume is. Het mediavolume is het volume van andere geluiden op uw apparaat.
  • Beller-ID uitspreken: Laat de identiteit van de beller uitspreken voordat u opneemt.
  • Snelkoppeling om TalkBack op te schorten en te hervatten: Als deze instelling is ingeschakeld, kunt u lang op de toetsen voor volume omhoog en omlaag drukken om TalkBack op te schorten of te hervatten.
  • Hervatten uit opgeschorte toestand: Kies hoe TalkBack moet worden hervat nadat u de functie heeft onderbroken.