Overzicht van toegankelijkheid op Android-apparaten

Je kunt je Android-apparaat aanpassen met toegankelijkheidsinstellingen en -apps.

Een schermlezer gebruiken met TalkBack

Als je je apparaat wilt gebruiken met behulp van tikbediening en gesproken feedback, zet je de TalkBack-schermlezer aan. TalkBack beschrijft je acties en stelt je hardop op de hoogte van waarschuwingen en meldingen.

Je kunt het TalkBack-brailletoetsenbord gebruiken om 6-puntsbraille in te voeren op het scherm. Op dit moment wordt alleen UEB (Unified English Braille) ondersteund.

De weergave wijzigen

Interactieopties

• Lookout gebruikt computervisie om slechtzienden en mensen met een visuele beperking informatie te geven over hun omgeving.
  • Met Spraaktoegang kun je je apparaat bedienen met spraakopdrachten. Gebruik je stem om apps te openen, te navigeren en tekst te bewerken.
  • Met de functie Toegang via schakelaar kun je je Android-apparaat bedienen met een of meer schakelaars in plaats van het touchscreen. Je kunt een schakelaar of toetsenbord gebruiken om je apparaat te bedienen.
  • Met Action Blocks kun je aanpasbare knoppen gebruiken voor routineacties op je Android-startscherm.
  • Met Tijd om actie te ondernemen kun je kiezen hoelang je berichten wilt tonen die je vragen om actie te ondernemen.

Een brailleleesregel gebruiken

Met BrailleBack kun je via bluetooth een vernieuwbare brailleleesregel aan je apparaat koppelen. BrailleBack werkt met TalkBack zodat je spraak en braille samen kunt gebruiken. Zo kun je tekst bewerken en je apparaat gebruiken.

Ondertiteling voor doven en slechthorenden

Je kunt ondertitelingsvoorkeuren (taal, tekst en stijl) instellen voor je apparaat.

• Met Live ondertiteling kun je spraak automatisch laten ondertitelen op je apparaat.
  • Met Live transcriptie kun je spraak en geluid vastleggen en als tekst op het scherm lezen.
  • Met Geluidsmeldingen weet je wat er in huis gebeurt, bijvoorbeeld als een rookmelder afgaat of de deurbel gaat.
  • Met Realtime tekst (RTT) kun je tijdens telefoongesprekken tekst gebruiken om te communiceren.

Audio

• Met Geluidsversterker kun je het geluid in je omgeving of op je Android-apparaat filteren, verbeteren of versterken via een bedrade of bluetooth-hoofdtelefoon.
  • Android-apparaten ondersteunen hoortoestellen, zodat je hoortoestellen kunt koppelen om beter te horen.

Toegankelijkheidsapps en -services voor Android ontdekken

• Download de Android Toegankelijkheidstools. Dit pakket bevat het toegankelijkheidsmenu, Selecteer om uitgesproken te worden, TalkBack en Toegang via schakelaar. De Android Toegankelijkheidstools staan op apparaten met Android 9 en hoger.
  • Check de instellingen van je Android-apparaat voor manieren om je apparaat aan te passen. Open de app Instellingen op je apparaat en kies dan Toegankelijkheid.
  • Zoek op Google Play naar toegankelijkheidsapps en -services voor Android.

Beter toegankelijke apps ontwerpen en ontwikkelen

Als je een app ontwerpt of ontwikkelt, kun je via Accessibility Scanner bekijken hoe je de app kunt verbeteren voor gebruikers. Je kunt ook de Android-ontwikkelaarsbronnen over toegankelijkheid bekijken.