Inaktivera TalkBack

TalkBack är en tillgänglighetsfunktion som hjälper blinda och personer med nedsatt syn att interagera med sina Android-enheter med hjälp av tryck eller talad feedback.

När TalkBack är aktiverat är objekt på skärmen inramade av en fokusruta och enheten ger ljudsignaler om vad som visas på skärmen. I stället för typisk tryckinteraktion kan du navigera på enheten med hjälp av TalkBack-rörelser. Om du vill lära dig grunderna i TalkBack kan du titta på en video.

Här är några användbara TalkBack-rörelser:

• Scrolla upp eller ned på skärmen genom att placera två fingrar på skärmen och dra dem upp eller ned.
  • Flytta fokusrutan från ett objekt till ett annat genom att svepa åt vänster eller höger med ett finger.
  • Välj ett objekt genom att trycka på objektet med ett finger och sedan trycka snabbt två gånger var som helst på skärmen med ett finger.

Tips! Om du vill inaktivera Talkback kan du behöva testa ett eller flera av alternativen nedan, beroende på enhet och inställningar.

Alternativ 1: Inaktivera TalkBack med genvägar

Viktigt! Hur du ställer in Talkback-envägarg kan variera beroende på enhetstillverkare, Android-version och TalkBack-version. Testa följande alternativ för att inaktivera TalkBack:

• Håll båda volymknapparna nedtryckta i några sekunder. Lyssna efter bekräftelsen att TalkBack har inaktiverats.
  • Om du har någon annan genvägsknapp Tillgänglighet eller en flytande knapp på skärmen flyttar du fokus till det objektet genom att trycka på det med ett finger och sedan trycka snabbt två gånger för att inaktivera TalkBack.

Om detta inte fungerar kan du testa alternativen nedan.

Alternativ 2: Inaktivera TalkBack med Google Assistent

1. Säg ”Hey Google, inaktivera TalkBack”.
  2. Lyssna efter bekräftelsen att TalkBack har inaktiverats.

Alternativ 3: Inaktivera TalkBack i inställningarna

Steg 1: Lås upp enheten

1. Om låsskärmen inte visas trycker du på av/på-knappen.
    • Om låsskärmen fortfarande inte visas kan du aktivera skärmvisning med TalkBack-rörelser:
      1. Med ett finger: Öppna TalkBack-menyn genom att svepa uppåt och sedan åt höger (eller svepa nedåt och sedan åt höger).
      2. I TalkBack-menyn: Tryck en gång på Visa skärm för att flytta fokus dit och välj sedan alternativet genom att trycka snabbt två gånger.
  2. Öppna lösenordsskärmen på låsskärmen genom att svepa uppåt från nederkanten med två fingrar.
  3. Ange pinkoden eller mönstret på lösenordsskärmen för att låsa upp telefonen:
  • Låsa upp med pinkod: Tryck på varje siffra i pinkoden med ett finger och sedan på OK eller Enter.
  • Låsa upp med mönster: Tryck på varje punkt i mönstret i följd i ett svep med ett finger.

När telefonen har låsts upp kan du försöka att inaktivera TalkBack med hjälp av genvägar. Tryck på knapparna för att höja och sänka volymen samtidigt i några sekunder, eller be Google-assistenten att inaktivera TalkBack. Fortsätt till steg 2 om genvägarna inte fungerar.

Steg 2: Öppna enhetsinställningarna

Du kan öppna enhetsinställningarna på två sätt med TalkBack.

Använda navigeringsfältet

1. Öppna navigeringsfältet genom att svepa nedåt med två fingrar från skärmens överkant.
  2. Du kan utöka navigeringsfältet genom att svepa nedåt med två fingrar igen.
  3. Flytta fokus till fältet genom att trycka på Inställningar Inställningar.
  4. Tryck snabbt två gånger för att välja det.

Använda panelen med appar

1. Du kan öppna fältet med appar med något av dessa alternativ, beroende på enhetstillverkare:
    • Svep uppåt med två fingrar från skärmens nederkant. Alternativet fungerar på enheter som använder vertikal scrollning för panelen med appar.
    • Svep åt vänster eller höger med två fingrar. Alternativet fungerar på enheter som använder horisontal scrollning för panelen med appar.
  2. Scrolla med två fingrar till Inställningar Inställningar.
  3. Flytta fokus till panelen med appar genom att trycka på Inställningar Inställningar.
  4. Tryck snabbt två gånger för att välja den.

Steg 3: Inaktivera TalkBack i inställningarna

1. Öppna tillgänglighetsskärmen.
    • Scrolla nedåt med två fingrar till Tillgänglighet
    • Tryck en gång med ett finger på Tillgänglighet för att flytta fokus dit, och tryck sedan snabbt två gånger på alternativet för att välja det.
  2. Öppna TalkBack-skärmen
    • Scrolla med två fingrar till Talkback.
    • Tryck en gång med ett finger på TalkBack för att flytta fokus dit, och tryck sedan snabbt två gånger på alternativet för att välja det.
  3. Tryck en gång med ett finger på TalkBack-reglaget för att flytta fokus dit, och tryck sedan snabbt två gånger på alternativet för att välja det.
  4. Tryck på Stoppa i bekräftelserutan för att flytta fokus dit och välj sedan alternativet genom att trycka snabbt två gånger på det.

Kontakta enhetens tillverkare

Om inget av dessa alternativ fungerar kontaktar du enhetstillverkaren eller läser hjälpinnehållet för tillgänglighet online från tillverkaren.

Sista steget: Inaktivera TalkBack-genvägar

Viktigt! Du kan se till att du inte aktiverar TalkBack igen av misstag genom att inaktivera genvägen för tillgänglighet när du har inaktiverat TalkBack.

1. Öppna Inställningar på enheten.
  2. Välj Tillgänglighet.
  3. Välj TalkBack.
  4. Inaktivera Talkback-genväg

Resurser