Slå av TalkBack

TalkBack er en tilgjengelighetsfunksjon som hjelper personer som er blinde eller har nedsatt synsevne, med å kommunisere med Android-enhetene sine med berøring og taletilbakemelding.

Når TalkBack er på, vises elementene på skjermen med en fokusboks, og enheten viser hint om hva som er på skjermen. I stedet for vanlige berøringsinteraksjoner kan du navigere på enheten via TalkBack-bevegelser. For å lære det grunnleggende om TalkBack, se en video.

Noen TalkBack-bevegelser du bør huske:

• Slik ruller du opp eller ned på skjermen: Plasser to fingre på skjermen og dra opp eller ned.
  • Slik flytter du fokusboksen fra ett element til et annet: Sveip mot venstre eller høyre med én finger.
  • Slik velger du et element: Trykk på elementet med én finger, og dobbelttrykk hvor som helst på skjermen med én finger.

Tips : Det kan hende du må prøve mer enn ett av alternativene nedenfor for å slå av TalkBack. Avhengig av enheten din og innstillingene dine må du kanskje prøve flere av alternativene.

Alternativ 1: Slå av TalkBack med snarveier

Viktig: Konfigureringen av TalkBack-snarveien varierer avhengig av enhetsprodusenten, Android-versjonen og TalkBack-versjonen. Prøv følgende alternativer for å slå av TalkBack:

• Trykk og hold på begge volumtastene i noen sekunder. Lytt etter bekreftelse på at TalkBack er slått av.
  • Hvis du har en annen snarveiknapp Tilgjengelighet eller en flytende knapp som vises på skjermen, fokuserer du på elementet ved å trykke på det med én finger og så dobbelttrykke for å slå av TalkBack.

Hvis disse alternativene ikke fungerer, kan du prøve et av de andre alternativene nedenfor.

Alternativ 2: Slå av TalkBack med Google-assistenten

1. Si «Hey Google, slå av TalkBack».
  2. Lytt etter bekreftelse på at TalkBack er slått av.

Alternativ 3: Slå av TalkBack i innstillingene

Trinn 1: Lås opp enheten

1. Hvis låseskjermen ikke vises, trykker du på av/på-knappen.
    • Hvis låseskjermen fortsatt ikke vises, kan du slå på skjermen med TalkBack-bevegelser:
      1. Med én finger: Sveip opp og så til høyre (eller sveip ned og så til høyre) for å åpne TalkBack-menyen.
      2. I TalkBack-menyen: Trykk på Vis skjermen én gang for å fokusere på den, og dobbelttrykk for å velge den.
  2. Fra låseskjermen henter du passordskjermen, sveiper opp med to fingre fra bunnen.
  3. Bruk PIN-koden eller mønsteret på passordskjermen for å låse opp telefonen:
  • Slik låser du opp med PIN-koden: Trykk på hvert tall i PIN-koden med én finger, og trykk deretter på OK eller Enter-knappen.
  • Slik låser du opp med mønsteret ditt: Trykk gjentatte ganger på hver prikk i mønsteret med én finger.

Når telefonen er låst opp, kan du prøve å slå av TalkBack ved hjelp av snarveier. Du kan også trykke på volum opp- og volum ned-tastene i noen sekunder. Du kan også be Google-assistenten om å slå av TalkBack. Hvis disse snarveiene ikke fungerer, kan du gå videre til trinn 2.

Trinn 2: Åpne Innstillinger på enheten

Du kan åpne enhetsinnstillingene med TalkBack på to måter.

Bruk navigasjonsraden

1. For å åpne varselfeltet, sveip ned fra toppen av skjermen med to fingre.
  2. For å vise varsellinjen, sveip ned med to fingre igjen.
  3. For å utheve feltet, trykk på Innstillinger Innstillinger.
  4. Dobbelttrykk for å velge det.

Bruk app-uttrekksmenyen

1. For å åpne app-uttrekksmenyen, bruk et av disse alternativene (avhengig av enhetsprodusenten):
    • Sveip opp fra bunnen av skjermen med to fingre. Dette alternativet fungerer på enheter som bruker vertikal rulling for app-uttrekksmenyen.
    • Sveip til venstre eller høyre med to fingre. Dette alternativet fungerer på enheter som bruker horisontal rulling for app-uttrekksmenyen.
  2. Rull til du finner Innstillinger Innstillinger med to fingre.
  3. For å fokusere på app-uttrekksmenyen, trykk på Innstillinger Innstillinger.
  4. Dobbelttrykk for å velge det.

Trinn 3: Slå av TalkBack i innstillingene

1. Åpne Tilgjengelighet-skjermen,
    • For å finne Tilgjengelighet , rull med to fingre.
    • Trykk på Tilgjengelighet én gang med én finger for å fokusere på det, og dobbelttrykk for å velge det.
  2. Åpne TalkBack-skjermen
    • For å finne TalkBack , rull med to fingre
    • Trykk på TalkBack én gang med én finger for å fokusere på det, og dobbelttrykk for å velge det
  3. Trykk på Bruk TalkBack-bryteren med én finger for å fokusere på den, og dobbelttrykk for å velge den
  4. Trykk på Stopp i bekreftelsen for å fokusere på det, og dobbelttrykk for å velge det

Kontakt produsenten av enheten

Hvis du ikke kan bruke noen av disse alternativene, kan du kontakte enhetsprodusenten eller gå gjennom enhetsprodusentens hjelpeinnhold om tilgjengelighet.

Siste trinn: Slå av TalkBack-snarveier

Viktig: For å sikre at du ikke ved et uhell slår på TalkBack ved et uhell, kan du slå av tilgjengelighetssnarveien etter at du har slått av TalkBack.

1. Åpne Innstillinger på enheten.
  2. Velg Tilgjengelighet.
  3. Velg TalkBack.
  4. Slå av Snarvei til TalkBack

Ressurser