TalkBackin laittaminen pois päältä

TalkBack on saavutettavuusominaisuus, joka auttaa sokeita ja heikkonäköisiä käyttämään Android-laitteita kosketus- ja äänipalautteen avulla.

Kun TalkBack on päällä, näytöllä olevat kohteet on merkitty tarkennuskentällä, ja laite antaa äänivihjeitä näytön sisällöstä. Tyypillisten kosketustoimintojen sijaan voit siirtyä laitteella TalkBack-eleillä. Tutustu TalkBackin perusteisiin katsomalla video.

Muutama muistettava TalkBack-ele:

• Näytöllä vierittäminen ylös tai alas: Aseta näytölle kaksi sormea ja vedä ylös tai alas.
  • Korostuskentän siirtäminen kohteesta toiseen: Pyyhkäise vasemmalle tai oikealle yhdellä sormella.
  • Kohteen valitseminen: Kosketa kohdetta yhdellä sormella ja kaksoisnapauta sitten mitä tahansa kohtaa näytöllä yhdellä sormella.

Vinkki: Jos haluat laittaa TalkBackin pois päältä, sinun täytyy ehkä kokeilla useampaa kuin yhtä alla olevista vaihtoehdoista laitteestasi ja asetuksistasi riippuen.

Vaihtoehto 1: Laita TalkBack pois päältä pikanäppäimillä

Tärkeää: TalkBack-pikanäppäinten käyttöönotto vaihtelee laitteen valmistajan, Android-version ja TalkBack-version mukaan. Voit laittaa TalkBackin pois päältä näillä tavoilla:

• Paina molempia äänenvoimakkuuspainikkeita muutaman sekunnin ajan. Kuuntele vahvistus siitä, että TalkBack on poistettu käytöstä.
  • Jos näytöllä on jokin muu pikanäppäin Esteettömyys tai kelluva painike, kohdista se koskettamalla sitä yhdellä sormella ja laita sitten TalkBack pois päältä kaksoisnapauttamalla.

Jos tämä ei auta, kokeile jotakin muuta alla olevista vaihtoehdoista.

Vaihtoehto 2: Laita TalkBack pois päältä Google Assistantilla

1. Sano "Hey Google, turn off TalkBack".
  2. Kuuntele vahvistus siitä, että TalkBack on poistettu käytöstä.

Vaihtoehto 3: Laita TalkBack pois päältä asetuksista

Vaihe 1: Avaa laitteen lukitus

1. Jos lukitusnäyttö ei näy, paina virtapainiketta.
    • Jos lukitusnäyttö ei vieläkään näy, laita näyttö päälle TalkBack-eleillä:
      1. Yhdellä sormella: Avaa TalkBack-valikko pyyhkäisemällä ylös ja sitten oikealle (tai pyyhkäisemällä alas ja sitten oikealle).
      2. TalkBack-valikossa: Tarkenna siihen napauttamalla kerran Näytä näyttö ja valitse se kaksoisnapauttamalla.
  2. Avaa salasananäyttö lukitusnäytöltä ja pyyhkäise alareunasta ylös kahdella sormella.
  3. Avaa puhelimen lukitus PIN-koodilla tai kuviolla salasananäytöllä:
  • Lukituksen avaaminen PIN-koodilla: Napauta PIN-koodia yhdellä sormella ja valitse sitten OK tai Enter-painike.
  • Lukituksen avaaminen kuviolla: Napauta yhdellä sormella jokaista kuvion pistettä yksi toisensa jälkeen jatkuvasti.

Kun puhelimen lukitus on avattu, kokeile laittaa TalkBack pois päältä pikanäppäinten avulla, painaa äänenvoimakkuuden lisäys- ja vähennyspainikkeita yhtä aikaa muutaman sekunnin ajan tai pyydä Google Assistantia laittamaan TalkBack pois päältä. Jos nämä pikanäppäimet eivät toimi, siirry vaiheeseen 2.

Vaihe 2: Avaa laitteen asetukset

Voit avata laiteasetukset TalkBackilla kahdella tavalla.

Siirtymispalkin käyttäminen

1. Avaa ilmoituspalkki pyyhkäisemällä näytön yläreunasta alas kahdella sormella.
  2. Voit laajentaa ilmoituspalkin pyyhkäisemällä uudestaan alas kahdella sormella.
  3. Tarkenna palkkiin valitsemalla Asetukset Asetukset.
  4. Valitse se kaksoisnapauttamalla.

Sovellusvalikon käyttö

1. Voit avata sovellusvetopaneelin jollakin seuraavista vaihtoehdoista (laitteen valmistajasta riippuen):
    • Pyyhkäise kahdella sormella ylös näytön alareunasta. Tämä vaihtoehto toimii laitteilla, joiden sovellusvalikossa vieritetään pystysuunnassa.
    • Pyyhkäise vasemmalle tai oikealle kahdella sormella. Tämä vaihtoehto toimii laitteilla, joiden sovellusvalikossa vieritetään vaakasuuntaisesti.
  2. Vieritä kahdella sormella kohtaan Asetukset Asetukset.
  3. Tarkenna sovelluspaneeliin valitsemalla Asetukset Asetukset.
  4. Valitse se kaksoisnapauttamalla.

Vaihe 3: Laita TalkBack pois päältä asetuksista

1. Avaa Saavutettavuus-näyttö.
    • Etsi Saavutettavuus vierittämällä kahdella sormella.
    • Kohdista se napauttamalla Saavutettavuus kerran yhdellä sormella ja valitse se kaksoisnapauttamalla.
  2. Avaa TalkBack-näyttö.
    • Löydät Talkbackin vierittämällä kahdella sormella.
    • Kohdista Talkback kerran yhdellä sormella ja valitse se kaksoisnapauttamalla
  3. Tarkenna sitä napauttamalla Käytä TalkBackia yhdellä sormella ja valitse se kaksoisnapauttamalla
  4. Kohdista vahvistus napauttamalla Lopeta ja valitse se kaksoisnapauttamalla.

Ota yhteyttä laitteen valmistajaan

Jos et voi käyttää mitään näistä vaihtoehdoista, ota yhteyttä laitteen valmistajaan tai tutustu laitteen valmistajan saavutettavuusohjeisiin.

Viimeinen vaihe: TalkBack-pikanäppäimien laittaminen pois päältä

Tärkeää: Laita saavutettavuuspikanäppäin pois päältä, kun olet laittanut TalkBackin pois päältä, jotta et vahingossa laita TalkBackia päälle.

1. Avaa laitteen Asetukset.
  2. Valitse Esteettömyys.
  3. Valitse TalkBack.
  4. Laita Talkback-pikanäppäin pois päältä.

Materiaaleja