Leesmodus gebruiken

Met de leesmodus kun je aanpassen hoe je op het scherm van je Android-apparaat leest. Je kunt het contrast, de kleur en de lettergrootte van tekst aanpassen zonder de content te wijzigen. Je kunt ook de voorleesfunctie gebruiken om content te laten voorlezen.

De leesmodus downloaden en aanzetten

Als je de leesmodus wilt gebruiken, moet je apparaat Android 9 of hoger hebben. De leesmodus is momenteel alleen beschikbaar op Android-telefoons.

1. Open de Google Play Store-app Play Store op je Android-apparaat.
  2. Zoek bovenaan naar Leesmodus.
  3. Selecteer de app Leesmodus.
  4. Tik op Installeren.
  5. Open de app Leesmodus .
  6. Volg de instructies in de tutorial. Je wordt omgeleid naar het menu Toegankelijkheidsinstellingen.
  7. Tik op Leesmodus.
  8. Zet Snelkoppeling voor leesmodus aan. Je krijgt een prompt te zien.
  9. Tik op Toestaan om rechten voor de leesmodus toe te staan.

Tip: Je kunt ook andere snelkoppelingen instellen om de leesmodus aan te zetten:

1. Tik op je Android-apparaat op Instellingen.
  2. Tik op Toegankelijkheid En dan Leesmodus En dan Snelkoppeling voor leesmodus.
    • Snelkoppelingen voor de leesmodus aanzetten met:
      • Volumetoetsen: tik op Volumeknoppen ingedrukt houden.
      • Gebaar: tik op Meer opties En dan tik op Knop of gebaar gebruiken En dan tik op Gebaar.

De leesmodus gebruiken op je Android-apparaat

Je kunt de leesmodus gebruiken op websites en in apps met lange artikelen. Tik op de zwevende knop (of gebruik een andere manier om de leesmodus te activeren) om de leesmodus te openen. Tijdens het lezen kun je het volgende doen:

• De indeling dynamisch wijzigen.
  • Op de afspeelknop tikken om de content te laten voorlezen.

De leesmodus ondersteunt momenteel geen pdf-bestanden, e-mails, chatberichten of socialmedia-feeds.

Instellingen voor de leesmodus wijzigen

In de instellingen van de leesmodus kun je het volgende wijzigen:

• Kleurenthema
  • Lettergrootte
  • Lettertype
  • Vetgedrukte tekst
  • Regelafstand
  • Voorleesstem
  • Leessnelheid
  1. Open de leesmodus op een website met lange tekst.
  2. Tik linksonder op Instellingen Instellingen.
  3. Zo wijzig je instellingen:
    • Visuele instellingen: tik op Scherm.
    • Leessnelheid en leesstem: tik op Audio.

Problemen met de leesmodus oplossen

Volg deze stappen om het probleem op te lossen:

• Installeer de nieuwste versie van de leesmodus.
  • Op basis van je Android Play Store-instellingen wordt de leesmodus automatisch geüpdatet, maar je kunt altijd handmatig checken op updates via Google Play.

Content laten voorlezen lukt niet

Als er geen content wordt voorgelezen:

Spraaktoegang en Toegang via schakelaar gebruiken met de leesmodus

Als Spraaktoegang en Toegang via schakelaar al aan stonden toen je de leesmodus aanzette, moet je deze standen uit- en weer aanzetten om ervoor te zorgen dat Spraaktoegang en Toegang via schakelaar altijd aanstaan en correct werken met de leesmodus.