Ändra inställningar för text och visning

Obs!

Du kan även öppna tillgänglighetsinställningarna i snabbinställningarna. Där kan du snabbt ändra dina val för text och innehåll.

Tips! Du kan även konfigurera de här inställningarna från början i installationsguiden.

Ändra visningsstorlek och text

Obs! Inställningen för teckenstorlek gäller inte för vissa appar.

Så här gör du teckenstorleken större eller mindre:

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Sök efter och välj Teckenstorlek.
  3. Du kan ändra teckenstorleken genom att flytta reglaget åt vänster eller höger.

Så här gör du visningsstorleken större eller mindre:

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Sök efter och välj Visningsstorlek.
  3. Du kan ändra visningsstorleken genom att flytta reglaget åt vänster eller höger.

Tips! Du kan se en förhandsgranskning av hur teckensnitten och visningsstorleken har ändrats efter att du har ställt in varje reglage till önskad storlek. Om du inte är nöjd kan du återställa inställningarna genom att trycka på Återställ inställningar. Inställningarna för visningsstorlek och text återställs till enhetens standardinställningar.

Ändra teckensnitt via snabbinställningarna

Obs! Om du ändrar teckenstorlek från inställningarna läggs rutan för teckenstorlek till automatiskt i snabbinställningarna. Om du inte har gjort det än måste du först lägga till rutan för teckenstorlek i snabbinställningarna. Läs mer om snabbinställningar.

1. Du hittar snabbinställningarna genom att svepa nedåt från skärmens överkant.
  2. Tryck på Teckenstorlek.
  3. Välj önskad teckenstorlek.
    • Så här ökar du teckenstorleken: Tryck på .
    • Så här minskar du teckenstorleken: Tryck på .
    • Så här justerar du teckenstorleken: Dra procentreglaget till vänster eller höger.

Tips! Du kan justera teckenstorleken upp till 200 %.

Använda fetstil
Obs! Den här inställningen används inte i vissa appar.
Du kan använda fetstil för att förbättra synligheten.
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet följt av Skärmstorlek och text.
  3. Aktivera eller inaktivera Fetstil.
Använda högkontrasttext
Hög kontrast kan göra texten lättare att läsa på enheten. Den här funktionen ändrar textfärgen till antingen svart eller vit beroende på den ursprungliga textfärgen.
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet följt av Skärmstorlek och text.
  3. Aktivera eller inaktivera Text med hög kontrast.
Använda färgkorrigering
Med hjälp av färgkorrigering och gråskaleinställningar kan enheten kompensera för färgblindhet.
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet följt av Färg och rörelse följt av Färgkorrigering.
  3. Aktivera Använd färgkorrigering.
  4. Välj ett korrigeringsläge.
Tips! Du kan skapa en genväg för färgkorrigering. Läs mer om genvägar till tillgänglighetsfunktioner.
Använda inverterade färger
Viktigt! Färginverteringen inverterar färgen på skärmen och gäller för allt som innehåller media.
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet följt av Färg och rörelse följt av Inverterade färger.
  3. Aktivera Använd inverterade färger.
Tips! Du kan skapa en genväg för inverterade färger. Läs mer om genvägar till tillgänglighetsfunktioner.

Använda mörkt tema och inverterade färger samtidigt

• Android 10 eller senare: Om du öppnar en app som inte har stöd för mörkt tema aktiverar du inverterade färger.
  • Android 9 och tidigare: Du kan bara använda en av dessa inställningar i taget. Om du aktiverar mörkt tema inaktiveras inverterade färger automatiskt.

Ändra rörelseinställningar

Ta bort animationer
Du kan stänga av animationerna för att fokusera.
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet följt av Färg och rörelse.
  3. Aktivera Ta bort animationer.
Använda stor muspekare
Du kan göra muspekaren större så att den blir lättare att upptäcka.
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet följt av Färg och rörelse.
  3. Aktivera Stor muspekare.
Tona ned skärmen
Du kan dimma skärmen mer än telefonens lägsta ljusstyrka så att det blir behagligare att läsa.
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet.
  3. Aktivera Extradimmat.

Få mer hjälp

Om du vill ha mer hjälp med inställningarna för text och visning kontaktar du Googles support för kunder med funktionsnedsättning.