Använda kamerabrytare

Du kan använda kamerabrytaren för att navigera på telefonen med några enkla ansiktsrörelser. När du använder kamerabrytaren kan du bläddra bland eller välja appar på telefonen med hjälp av telefonens främre kamera.

Om du vill använda kamerabrytaren måste telefonen vara säkert monterad och laddad. Ditt ansikte ska synas tydligt i kameran.

Camera Switches | How to get started

Konfigurera kamerabrytare och tilldela ansiktsrörelser till åtgärd

Obs! Om du inte kan trycka på skärmen själv behöver du hjälp med att komma igång.

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet.
  3. Tryck på Brytarstyrning under Interaktionsinställningar.
  4. Slå på Använd brytarstyrning.
  5. Tryck på Inställningar följt av Konfigureringsguide.
    • Tips! Du kan rensa befintliga brytare.
  6. I konfigureringsguiden trycker du på Kamerabrytare följt av Nästa följt av Två brytareföljt av Nästa följt av Linjär genomsökning följt av Nästa.
  7. Följ anvisningarna på skärmen om du vill tilldela rörelser till åtgärder som Skanna, Pausa eller Välj.

Välj rörelsestorlek

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet.
  3. Tryck på Brytarstyrning under Interaktionsinställningar.
  4. Tryck på Inställningar för brytarstyrningföljt avInställningar för kamerabrytare.
  5. Välj den rörelse du vill uppdatera.
  6. Under Rörelsestorlek flyttar du reglaget för att ändra storleken på rörelsen, till exempel ett stort leende eller ett litet leende.

Välj rörelselängd

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet.
  3. Tryck på Brytarstyrning under Interaktionsinställningar.
  4. Tryck på Inställningar följt av Inställningar för kamerabrytare.
  5. Välj den rörelse som du vill uppdatera längden för.
  6. Tryck på Rörelsetid.
  7. Välj en tid.
  8. Tryck på Spara.

Använd rörelser

Obs! Det går inte att använda kamerabrytare med andra appar som använder kameran.

Hitta foton med ansiktsrörelser

Gör följande innan du börjar:

• Slå på Brytarstyrning.
  • Slå på Kamerabrytare.
  • Tilldela följande rörelser:
    • Titta åt höger och Höj volymen till åtgärden Nästa.
    • Titta åt vänster och Sänk volymen till åtgärden Välj.
  • Logga in på en Android-enhet med Android 6 eller senare.
  1. Navigera till enhetens startskärm med rörelsen Titta åt höger.
  2. Öppna fotoappen med rörelsen Titta åt vänster.
  3. Navigera till fotot med rörelsen Titta åt höger.

Ring ett videosamtal och lägg på manuellt med kamerabrytare

Gör följande innan du börjar:

• Slå på Brytarstyrning.
  • Slå på Kamerabrytare.
  • Tilldela följande rörelser:
    • Titta åt höger till åtgärden Nästa
    • Titta åt vänster till åtgärden Välj.
  • Logga in på en Android-enhet med version M eller senare.
  • Installera Android Tillgänglighet från Play Butik och logga sedan in på ditt konto.
  1. Navigera till enhetens startskärm med rörelsen Titta åt höger.
  2. Om du vill öppna appen Line använder du rörelsen Titta åt vänster.
  3. Använd rörelserna Titta åt höger och Titta åt vänster för att öppna Chat.
  4. Välj en vän som ska gå med i ett chattrum med rörelserna Titta åt höger och Titta åt vänster.
  5. Använd rörelserna Titta åt höger och Titta åt vänster för att navigera till och ringa ett videosamtal till en vän.
    • Tips! Du måste lägga på ett videosamtal manuellt eller med en fysisk brytare.

Bläddra bland Google Nyheter

Gör följande innan du börjar:

• Slå på Brytarstyrning.
  • Slå på Kamerabrytare.
  • Tilldela följande rörelser:
    • Titta åt höger till åtgärden Nästa
    • Titta åt vänster till åtgärden Välj.
  • Logga in på en Android-enhet med version M eller senare.
  • Stäng av Rotera automatiskt.
  • Kontrollera att skärmen Alla appar finns på enhetens startskärm.
  1. Navigera till enhetens startskärm med rörelsen Titta åt höger.
  2. Öppna Google Nyheter med rörelsen Titta åt vänster.
  3. Bläddra bland nyheterna med rörelsen Titta åt vänster.
  4. Välj bakåtknappen med rörelsen Titta åt höger.

Skapa en Keep-anteckning och ange ”Test” som titel

Gör följande innan du börjar:

• Slå på Brytarstyrning.
  • Slå på Kamerabrytare.
  • Tilldela rörelser för åtgärderna Nästa, Välj och Föregående.
  • Logga in på en Android-enhet med version M eller senare.
  • Stäng av Rotera automatiskt.
  • Öppna skärmen Alla appar.
  1. Öppna enhetens startskärm.
  2. Om du vill navigera till Keep-anteckningar trycker du på nedåtpilen på Bluetooth-tangentbordet.
  3. Öppna Keep-anteckningar med rörelsen Leende.
  4. Välj knappen Lägg till med rörelsen Titta uppåt.
  5. Välj knappen Lägg till för att skapa en anteckning genom att välja rörelserna som har tilldelats Välj och Nästa.
  6. Öppna Titel och ange ”Test” genom att utföra rörelsen som tilldelats Nästa och Välj.
  7. Om du vill välja bakåtknappen utför du rörelsen som tilldelats Föregående.

Lägga till en tidszon på klockan

Gör följande innan du börjar:

• Slå på Brytarstyrning.
  • Slå på Kamerabrytare.
  • Tilldela följande rörelser:
    • Öppen mun till åtgärden Nästa.
    • Höjda ögonbryn till åtgärden Välj.
    • Titta uppåt till åtgärden Föregående.
  • Logga in på en Android-enhet med version M eller senare.
  • Stäng av Rotera automatiskt.
  • Öppna skärmen Alla appar.
  • Anslut enheten till ett Bluetooth-tangentbord.
  1. Öppna enhetens startskärm.
  2. Navigera till Klocka med rörelsen Öppen mun.
  3. Om du vill öppna fliken Klocka använder du rörelsen Höjda ögonbryn.
  4. Navigera och välj knappen Städer med rörelsen Titta uppåt och Höjda ögonbryn.
  5. Om du vill söka efter en stad använder du rörelserna Öppen mun och Höjda ögonbryn.

Använda kortkommandon

Du kan spela in tryckrörelser som att nypa, zooma, scrolla, svepa eller trycka snabbt två gånger när du tilldelar dem till fysiska eller kamerabaserade brytare eller när du startar dem från menyn Brytarstyrning. När du använder kortkommandon kan du utföra användbara eller komplexa åtgärder, till exempel en rörelse som sveper åt vänster två gånger för att bläddra två sidor i en e-bok, med en enda brytare.

1. Öppna menyn Brytarstyrning på enheten.
  2. Tryck på Spela in kortkommando.
  3. När du ser ett chip under skärmen utför du alla pekrörelser som du vill ha ett kortkommando till.
    • Tips! Du kan kombinera en serie rörelser i ett kortkommando, till exempel två svep nedåt och sedan ett långt tryck.
  4. När rörelsen har spelats in trycker du på Pausa följt av Slutför.
    • Förhandsgranska en inspelning: Tryck på Spela upp .
    • Avbryta en inspelning: Tryck på Avbryt eller välj Stoppa inspelning på den globala brytarstyrningsmenyn.
  5. Så här startar du det skapade kortkommandot:
    • Använd brytarstyrningsmenyn: Välj kortkommandon på menyn Brytarstyrning.
    • Tilldela en brytare ett kortkommando:
      1. Öppna appen Inställningar på enheten.
      2. Tryck på Tillgänglighet.
      3. Tryck på Brytarstyrning under Interaktionsinställningar.
      4. Tryck på Inställningar följt av Tilldela brytare för genvägar.

Ändra riktning för punktgenomsökning

Med punktgenomsökning kan du markera en viss plats på skärmen som du vill trycka på, dra eller zooma. Linjer rör sig över skärmen så att du kan välja en viss vågrät och lodrät plats.

Så här anger du i vilken riktning staplarna ska flyttas:

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet.
  3. Tryck på Brytarstyrning under Interaktionsinställningar.
  4. Tryck på Inställningar följt av Punktgenomsökning.
  5. Välj i vilken riktning staplarna ska flyttas.

Läs mer om hur du använder punktgenomsökning.