Använda kopplade arbetsblad i organisationen

Du kan få åtkomst till, analysera, visualisera och dela miljarder datarader från kalkylarket med kopplade arbetsblad, den nya dataanslutaren för Kalkylark. Du kan även använda kopplade arbetsblad för att

• Samarbeta med partner, analytiker eller andra intressenter i ett välbekant gränssnitt för kalkylark.
  • låta användarna delegera åtkomst till redigeringsbehöriga
  • säkerställa en enda sanningskälla för dataanalys utan att behöva skapa ytterligare .csv-exporter.
  • Analysera data inom en perimeter som begränsar åtkomsten utifrån attribut, till exempel användarens IP-adress och enhetsinformation.

Du kan köra sökfrågor från kopplade arbetsblad i BigQuery eller Looker manuellt eller enligt ett definierat schema. I Kalkylark sparas resultaten av dessa sökfrågor i kalkylarket så att du kan analysera och dela dem. Titta på de här videosjälvstudierna om du vill veta mer om att använda kopplade arbetsblad med BigQuery.

Du kan visa frågehändelser med kopplade arbetsblad i Logghändelser för Drive.

Ställa in BigQuery för analys av data

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla

Steg 1: Aktivera Google Cloud

Kontrollera att Google Cloud är aktiverat för organisationen. Anvisningar finns i Visa vilka appar som är aktiverade för en användare, grupp eller organisationsenhet. Om du behöver aktivera Google Cloud kan du läsa Aktivera eller inaktivera Google Cloud för användare.

Anvisningar om hur du använder kopplade arbetsblad med BigQuery finns i Komma igång med BigQuery-data i Google Kalkylark.

Steg 2: Granska IAM-roller

Du använder IAM-roller (identitets- och åtkomsthantering) för att tilldela behörigheter till för den data användarna ska ha åtkomst till. Om en användare ska kunna lägga till eller använda ett BigQuery-projekt i Kalkylark måste hens IAM-roll i BigQuery vara bigquery.user eller bigquery.jobUser och bigquery.dataViewer.

Mer information om dessa roller finns i BigQuery-definierade IAM-roller.

Vilka åtgärder användarna kan utföra beror på deras IAM-roll och kalkylarksbehörigheter, inte på kalkylarkets ägarbehörigheter. Personer utanför organisationen kan bara interagera med Kalkylark i organisationen om du tillåter det.

Åtgärder i Kalkylark Obligatorisk IAM-roll i BigQuery Nödvändiga behörigheter i Kalkylark
Skapa diagram, pivottabeller, formler eller utdrag med BigQuery-tabeller eller -vyer

bigquery.user

eller

bigquery.jobUser och bigquery.dataViewer

Redigerare
Visa diagram, pivottabeller, formler, utdrag eller förhandsgranskningar som har skapats från BigQuery-data Ingen Redigerare eller läsbehörig
Skapa eller redigera en anpassad BigQuery-fråga

bigquery.user

eller

bigquery.jobUser och bigquery.dataViewer

Redigerare
Visa en anpassad BigQuery-sökfråga Ingen Redigerare eller läsbehörig
Uppdatera data från BigQuery

bigquery.user

eller

bigquery.jobUser och bigquery.dataViewer

Redigerare
Steg 3: Tilldela IAM-roller

Du tilldelar dina dataset IAM-roller i BigQuery-konsolen. Mer information finns i Styra åtkomsten till resurser med IAM.

Steg 4: (Valfritt) Konfigurera VPC-tjänstkontroller för att tillåta kopplade arbetsblad

Utöver att använda IAM för att auktorisera vilka användare som kan komma åt BigQuery-data kan du använda VPC-tjänstkontroller för att skapa en perimetertjänst som begränsar åtkomsten baserat på attribut som användarens IP-adress och enhetsinformation. Användarna kan bara använda kopplade arbetsblad för att få åtkomst till BigQuery-data som skyddas av VPC-tjänstkontroller om du konfigurerar perimetern så att Kalkylark kan kopiera sökresultat till användarnas kalkylark. Mer information finns i Åtkomstkontroll.

Ställ in Looker för att analysera data

Om du vill använda kopplade arbetsblad med Looker måste du aktivera åtkomst till tjänster som inte styrs separat på Googles administratörskonsol. Mer information finns i Hantera åtkomst till tjänster som inte styrs separat. En Looker-administratör måste först aktivera kopplade arbetsblad i administratörsgränssnittet för Looker. Mer detaljerade anvisningar finns i Använda kopplade arbetsblad för Looker.

Tillåt användarna att delegera åtkomst till kopplade arbetsblad för BigQuery

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Enterprise Standard och Enterprise Plus; Education Standard och Education Plus; Enterprise Essentials och Enterprise Essentials PlusJämför utgåvor

Du kan låta användarna delegera åtkomst till kopplade arbetsblad för BigQuery så att de kan samarbeta med andra användare för att analysera data och köra sökfrågor.

Om användarna ska kunna delegera åtkomst måste de dela arbetsbladet med den andra användaren. De kan dock inte delegera åtkomst till ett arbetsblad som delas offentligt med en länk. Du kan granska användaren som delegerar åtkomst och användaren som kör en sökfråga i logghändelser för Drive eller Cloud-granskningsloggar.

Aktivera eller inaktivera delegerad åtkomst

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avDrive och Dokumentföljt avFunktioner och appar.

3. För Delegerad åtkomst till kopplade arbetsblad klickar du på Redigera .
  4. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj i annat fall en underordnad organisationsenhet eller en konfigurationsgrupp.
  5. För Delegeringsinställningar markerar eller avmarkerar du Tillåt användare med redigeringsåtkomst till ett kalkylark att aktivera åtkomstdelegering för kopplade arbetsblad.
  6. Om du konfigurerar en organisationsenhet eller grupp väljer du Endast användare inom en viss organisationsenhet eller grupp kan använda delegering.
  7. Om du vill tillåta att alla användare med åtkomst till arbetsbladet delegerar åtkomst väljer du Alla användare kan använda delegering.

Det här alternativet inkluderar användare utanför organisationen om de har åtkomst till arbetsbladet.

8. Klicka på Spara. Om du har konfigurerat en organisationsenhet eller grupp kan något av alternativen Ärv eller Åsidosätt vara tillgängligt för en överordnad organisationsenhet eller Inget angivet för en grupp.

Om du aktiverar delegering ska du informera användarna om att de kan följa de här stegen om de vill delegera åtkomst till ett arbetsblad.

Visa logghändelser för kopplade arbetsblad

När kopplade arbetsblad har åtkomst till BigQuery- och Looker-data registreras poster i Logghändelser för Drive. Poster registreras även i Cloud-granskningsloggar för BigQuery-åtkomst och i utforskning av systemaktivitetshistorik för Looker-åtkomst. Loggarna visar vem som har fått åtkomst till data och när.

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla

Analysera logghändelser för Drive med Reports API

Mer information om hur du analyserar händelser i Drive-loggen från Googles administratörskonsol finns i Åtkomst till logghändelsedata för Drive.

Med Reports API kan du visa sökfrågehändelserna för kopplade arbetsblad. Följande exempel hämtar alla Drive-händelser efter sökfrågehändelsetypen för kopplade arbetsblad:

GET https://admin.googleapis.com/admin/reports/v1/activity/users/all/applications/drive?eventName=connected_sheets_query

Det fullständiga JSON-svaret på det här API-anropet visas i avsnittet Full JSON Response nedan på den här sidan.

Användaren som initierade sökfrågan visas som aktör.

"actor": {
  "email": "skrivbehörig@exempel.com",
  "profileId": "användarens unika Google Workspace-profil-id"
}

I Kalkylark finns ytterligare information om sökfrågan som kördes som parametrar.

"parameters": [
  {
    "name": "execution_trigger",
    "value": "sheets_ui"
  },
  {
    "name": "query_type",
    "value": "big_query"
  },
  {
    "name": "data_connection_id",
    "value": "Molnprojekt-id"
  },
  {
    "name": "execution_id",
    "multiValue": [
      "jobs/big_query_job_id"
    ]
  },
  {
    "name": "delegating_principal",
    "value": "trix01@scary.docsplustesting.com"
  },

Fältet execution_trigger anges baserat på hur sökfrågan anropas från Kalkylark:

Etikett Hur sökfrågan körs
sheets_ui Manuellt via användargränssnittet i Kalkylark
schedule Genom den schemalagda uppdateringsfunktionen i Kalkylark
api Via Sheets API
apps-script Via Apps Script

Fältet query_type ställs in baserat på dataanslutaren.
Etikett Dataanslutare
big_query BigQuery
looker Looker

Fältet data_connection_id baseras på data-id:t. För BigQuery är detta faktureringsprojekt-id:t. För Looker är detta webbadressen till instansen.

execution_id ställs in baserat på id för sökfrågan som kördes.

Värdestruktur Frågeenhet
jobs/<JOB_ID> BigQuery-jobb
datasets/<DATASET_NAME>/tables/<TABLE_NAME> BigQuery-tabell
query_tasks/<QUERY_TASK_ID> Looker-sökfråga

E-postadressen till den användare vars användaruppgifter användes finns i loggarna i fältet leg_ating_principal.

Fullständigt JSON-svar

{
      "kind": "admin#reports#activity",
      "id": {
        "time": "2022-10-26T17:33:51.929Z",
        "uniqueQualifier": "rapportens unika id",
        "applicationName": "drive",
        "customerId": "ABC123xyz"
      },
      "actor": {
        "email": "collaborator@example.com",
        "profileId": "användarens unika Google Workspace-profil-id"
      },
      "events": [
        {
          "type": "access",
          "name": "connected_sheets_query",
          "parameters": [
            {
              "name": "execution_trigger",
              "value": "sheets_ui"
            },
            {
              "name": "query_type",
              "value": "big_query"
            },
            {
              "name": "data_connection_id",
              "value": "Molnprojekt-id"
            },
            {
              "name": "execution_id",
              "multiValue": [
                "jobs/big_query_job_id"
              ]
            },
            {
              "name": "doc_id",
              "value": "aBC-123-xYz"
            },
            {
              "name": "doc_type",
              "value": "kalkylark"
            },
            {
              "name": "is_encrypted",
              "boolValue": falskt
            },
            {
              "name": "doc_title",
              "value": "Dokumenttitel"
            },
            {
              "name": "visibility",
              "value": "shared_internally"
            },
            {
              "name": "actor_is_collaborator_account",
              "boolValue": falskt
            },
            {
              "name": "delegating_principal",
              "value": "ägare@exempel.com"
            },
            {
              "name": "owner",
              "value": "ägare@exempel.com"
            },
            {
              "name": "owner_is_shared_drive",
              "boolValue": falskt
            },
            {
              "name": "owner_is_team_drive",
              "boolValue": falskt
            }
          ]
        }
      ]
    }

Analysera granskningsloggar i Cloud med Logs Explorer för BigQuery-anslutningar

Varje kalkylark har ett unikt kalkylarks-id som finns i kalkylarkets webbadress. Loggposter i formatet BigQueryAuditMetadata innehåller id:t för det kalkylark som BigQuery-dataåtkomstbegäran skickades från.

Du kan skapa sökfrågor för att hämta och analysera loggar med hjälp av Logs Explorer i Google Cloud Console. I Logs Explorer anger du:

protoPayload.metadata.firstPartyAppMetadata.sheetsMetadata.docId
  != NULL_VALUE

Här visas poster med ett kalkylarks-id som inte är tomt, som i det här exemplet:

metadata: {

@type: "type.googleapis.com/google.cloud.audit.BigQueryAuditMetadata"

firstPartyAppMetadata: {

sheetsMetadata: {

docId: "aBC-123_xYz"

}

}

I Kalkylark läggs information till för att söka efter jobb med hjälp av jobbetiketter. De kan innehålla mer data som du kan analysera, som i det här exemplet:

jobInsertion: {

job: {

jobConfig: {

labels: {

sheets_access_type: "normal"

sheets_connector: "connected_sheets"

sheets_trigger: "user"

}

Värdet i fältet sheets_trigger anges baserat på hur sökfrågan skapas från Kalkylark:

Etikett Hur sökfrågan körs
user Manuellt via användargränssnittet i Kalkylark
schedule Genom den schemalagda uppdateringsfunktionen i Kalkylark
api Via Sheets API
apps-script Via Apps Script

Om du till exempel vill hitta poster som motsvarar schemalagda uppdateringar av kopplade arbetsblad kan du använda följande sökfråga i Logs Explorer:

protoPayload.metadata.firstPartyAppMetadata.sheetsMetadata.docId
  != NULL_VALUE

protoPayload.metadata.jobInsertion.job.jobConfig.labels.sheets_trigger
  = "schedule"

Om delegerad åtkomst har aktiverats kan du hitta e-postadressen till den användare vars användaruppgifter användes för att köra sökfrågan i loggarna. Du kan även hitta e-postadressen till användaren som utlöste frågan, enligt följande exempel:

"authenticationInfo": {

"principalEmail": "ägare@exempel.com",

"serviceAccountDelegationInfo": [

{

"firstPartyPrincipal": {

"principalEmail": "användare_med_skrivbehörighet@exempel.com",

"serviceMetadata": {

"service": "kalkylark"

}

}

}

]

}

Obs! Fältet serviceAccountDelegationInfo visas bara om delegerad åtkomst har använts för frågan. I det här fallet är personen som anges under principalEmail den som har delegerat åtkomst.

Mer detaljerad dokumentation finns i Använda Logs Explorer och Skapa sökfrågor i Logs Explorer.

Läs mer om BigQuery-granskningsloggar, kalkylarks-id:n, BigQueryAuditMetadata-formatet, SheetsMetadata, delning av kalkylark och Google Sheets API.

Analysera Looker-systemaktivitet
  1. Klicka på Utforskaföljt avHistorik till vänster i Looker-instansen.
  2. För Hitta ett fält anger du API-klientnamn och klickar på Filter för att lägga till detta fält i datasetet.
  3. Välj är lika med under Filter och ange Kopplade arbetsblad i fältet bredvid detta.
  4. För Hitta ett fält anger du ID för kopplade arbetsblad för att lägga till detta fält i datasetet.
  5. För Hitta ett fält anger du Utlösare för kopplade arbetsblad för att lägga till detta fält i datasetet.
  6. För Hitta ett fält anger du History Slug för att lägga till fältet i datasetet.
  7. History Slug motsvarar det QUERY_TASK_ID som är inloggat i logghändelser för Drive. Om du vill hitta en specifik sökfråga i Drive-loggen lägger du till ett filter för fältet.
  8. (Valfritt) Om du vill lägga till ytterligare fält, som Användarnamn och Datum då historiken skapades, i datasetet väljer du dem.
  9. (Valfritt) Markera filter om du vill lägga till dem.
    Du kan till exempel filtrera efter Skapat datum till under de senaste sju dagarna eller filtrera på ett specifikt kalkylarks-id. om du bara vill se Looker-sökfrågor som har initierats från ett visst kalkylarks-id.
  10. Klicka på Kör.

Felsökning

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla

Om Kalkylark kraschar

Klicka på Skicka feedback högst upp på arbetsbladet.

BigQuery-uppdateringar visas inte i kopplade arbetsblad

I Kalkylark-filerna klickar du på Uppdatera för att hämta eventuella uppdateringar av BigQuery-data till kopplade arbetsblad. Uppdatera alla objekt i kopplade arbetsblad genom att klicka på Dataföljt avDataanslutareföljt avUppdatera dataföljt avUppdatera alla.

Användarna kan inte öppna en fil med kopplade arbetsblad

Om du konfigurerar vissa behörigheter för Kalkylark-filer för organisationen, exempelvis begränsar användare utanför organisationen från att få åtkomst till Kalkylark-filer, kan dessa användare inte öppna filer i kopplade arbetsblad. Om du vill ändra behörigheterna läser du Ange Drive-användares delningsbehörigheter.

Om du fortfarande har problem kan du läsa Åtgärda problem med BigQuery-data i Google Kalkylark och Felsöka kopplade arbetsblad för Looker.

Relaterade ämnen