Chrome-logboekgebeurtenissen

Controle- en onderzoekspagina: Chrome-gebeurtenissen bekijken in de Beheerdersconsole
De pagina Controlelogboek is vervangen door een nieuwe pagina voor controle en onderzoek. Ga naar Verbeterde controle- en onderzoeksfunctionaliteit: Wat is er nieuw in Google Workspace voor meer informatie over deze wijziging.

Op de controle- en onderzoekspagina kun je zoekopdrachten naar gebeurtenissen in het Chrome-logboek uitvoeren. Hier vind je een overzicht van acties waarmee gebeurtenissen worden bijgehouden die te maken hebben met beheerde Chrome-browsers en Chrome OS-apparaten. U kunt het bijvoorbeeld zien als een gebruiker een onveilige site heeft bezocht.

Raadpleeg Over de controle- en onderzoekstool voor een volledige lijst van services en activiteiten die u kunt onderzoeken, zoals Google Drive of gebruikersactiviteit.

Voordat u begint

Het volgende moet zijn ingesteld voordat u alle Chrome-gebeurtenissen kunt zien:

De controle- en onderzoekspagina openen

Gebeurtenisgegevens in het Chrome-logboek openen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu  and then  Rapporten and then Controle en onderzoek and then Gebeurtenissen in het logboek Chrome.

De gegevens filteren

1. Open de logboekgebeurtenissen zoals hierboven beschreven in Gebeurtenisgegevens in het Chrome-logboek openen.
  2. Klik op Een filter toevoegen en selecteer een kenmerk.
  3. Selecteer in het pop-upvenster een operatorand thenselecteer een waardeand thenklik op Toepassen.
  4. (Optioneel) Ga als volgt te werk om meerdere filters voor je zoekopdracht te maken:
    1. Klik op Een filter toevoegen en herhaal stap 3.
    2. (Optioneel) Als u een zoekoperator wilt toevoegen, selecteert u boven Een filter toevoegen de optie AND of OR.
  5. Klik op Zoeken.

Opmerking: Op het tabblad Filter kunt u eenvoudige parameter- en waardeparen toevoegen om de zoekresultaten te filteren. U kunt ook het tabblad Voorwaardenbuilder gebruiken, waar de filters worden weergegeven als voorwaarden met AND/OR-operators.

Kenmerkbeschrijvingen

Voor deze gegevensbron kunt u de volgende kenmerken gebruiken als u zoekt naar gegevens uit logboekgebeurtenissen:

Kenmerk Beschrijving
Naam van handelende groep

Groepsnaam van de handelende gebruiker. Ga naar Resultaten filteren op Google-groep voor meer informatie.

Zo voegt u een groep toe op de toelatingslijst voor filtergroepen:

1. Selecteer Naam van handelende groep.
  2. Klik op Filtergroepen.
    De pagina Filtergroepen wordt geopend.
  3. Klik op Groepen toevoegen.
  4. Zoek een groep door de eerste tekens van de naam of het e-mailadres in te voeren. Selecteer de juiste groep wanneer deze verschijnt.
  5. (Optioneel) Als u nog een groep wilt toevoegen, zoekt u deze groep en selecteert u deze.
  6. Klik op Toevoegen als u de juiste groepen heeft geselecteerd.
  7. (Optioneel) Als u een groep wilt verwijderen, klikt u op Groep verwijderen .
  8. Klik op Opslaan.
Handelende organisatie-eenheid De organisatie-eenheid van de handelende gebruiker.
App-naam Naam van de extensie in de Chrome Web Store
Browserversie Getal toegewezen aan de versie van de Chrome-browser, zoals 69.0.3497.23.
Clienttype
Contenthash De SHA256-hash van de content.
Contentnaam De naam van de gedownloade content, zoals een bestandsnaam.
Contentgrootte* De grootte van de gedownloade content in bytes.
Contenttype Het mediatype (MIME-type) van de gedownloade content, zoals tekst/HTML.
Datum De datum en tijd van de gebeurtenis (weergegeven in de standaard tijdzone van uw browser).
Apparaatnaam De naam van het apparaat.
Apparaatplatform De OS waarop de browser wordt uitgevoerd.
Apparaatgebruiker De naam van de gebruiker, zoals gemeld door de OS.
Directory API-ID De apparaat-ID die door de Directory API is geretourneerd.
Domein* Het domein waar de actie heeft plaatsgevonden.
Afspraak De actie in de geregistreerde gebeurtenis, zoals Content niet gescand, Bezoek van onveilige site of Hergebruik van wachtwoorden.
Reden gebeurtenis* Informatie over de actie, zoals Bestand is beveiligd met een wachtwoord.
Resultaat gebeurtenis Het resultaat van de gebeurtenis, gebaseerd op het beleid en de regels die zijn ingesteld. Dit kan een van de volgende opties zijn: Overgeslagen, Geblokkeerd, Gewaarschuwd, Toegestaan of Gedetecteerd.
Profielgebruiker De gebruikersnaam van het Chrome-browserprofiel.
Scan-ID De scan-ID van de contentanalysescan die de gebeurtenis heeft geactiveerd.
Tabblad-URL De URL waarnaar het tabblad omleidt bij het downloaden van een bestand (de tabblad-URL en URL zijn identiek, behalve voor downloads)
Triggertype De gebruikersactie waardoor de gebeurtenis is getriggerd, zoals Onbekend, Pagina afdrukkenBestanden uploaden, Bestand downloaden of Internetcontent uploaden.
Triggerende gebruiker De gebruikersnaam die te maken heeft met de gebeurtenis:
  • Wachtwoorden opnieuw gebruiken: de gebruikersnaam waar het wachtwoord bij hoort.
  • Wachtwoord resetten: de gebruikersnaam waarvoor het wachtwoord is gereset.
URL De URL waardoor de gebeurtenis is gegenereerd.
URL-categorie De categorie van de content waardoor de gebeurtenis is gegenereerd.
User-agent De tekenreeks van de user-agent van de browser die is gebruikt om de content te openen. Bijvoorbeeld Mozilla/5.0 (Macintosh, Intel Mac OS X 10_14_6) AppleWebKit/537.36 (KHTML, zoals Gecko) Chrome/84.0.4140.0 Safari/537.36.
ID van virtueel apparaat* De ID van het apparaat. De waarde is platformspecifiek.
* U kunt geen rapportregels maken met deze filters. Meer informatie over rapportregels versus activiteitsregels

Gegevens filteren op gebeurtenissen die te maken hebben met bedreigingen of gegevensbescherming

1. Open de logboekgebeurtenissen zoals hierboven beschreven in Gebeurtenisgegevens in het Chrome-logboek openen.
  2. Klik op Een filter toevoegenand thenGebeurtenis.
  3. Selecteer de operator.
  4. Selecteer een optie in het dropdownmenu.
  5. Klik op Toepassen.

Gebeurtenisbeschrijvingen voor Chrome-bedreigingen

Waarde gebeurtenis Beschrijving Rapport verbindingssupport
Crashgebeurtenissen Er is een crash gedetecteerd voor een tabblad of de browser. Ondersteund in Chrome-browserversie 112 en hoger
Extensie geïnstalleerd Er is een browserextensie geïnstalleerd door een gebruikersactie of door de beheerder. Ondersteund in Chrome-browserversie 110 en hoger
Malwareoverdracht De content die is geüpload of gedownload door de gebruiker wordt beschouwd als schadelijk, gevaarlijk of ongewenst. Ondersteund in Chrome-browserversie 104 en hoger
Inloggebeurtenissen

Opmerking: Wachtwoordmanager moet zijn aangezet om deze gebeurtenis te melden.

Een geslaagde gebruiker logt in bij een domein met de URL die is opgegeven in de instellingen van Reporting Connector. Je kunt het evenement bekijken in het Google-beveiligingscentrum. Mislukte inlogpogingen worden niet gemeld.

Ondersteund in Chrome-browserversie 105 en hoger
Wachtwoordlek

Opmerking: Wachtwoordmanager moet zijn aangezet om deze gebeurtenis te melden.

Als gebruikers hun gebruikersnaam en wachtwoord op een website typen, waarschuwt Chrome ze als ze zijn gehackt bij een gegevenslek op een site of in een app. Zie Onveilige wachtwoorden wijzigen in je Google-account voor meer informatie.

Chrome stelt ook voor dat de gebruiker ze overal wijzigt waar ze zijn gebruikt. Voor de opgegeven URL's in de Beheerdersconsole zie je de inbreuk ook in het venster van het Google-beveiligingscentrum als het wachtwoord is opgeslagen in Wachtwoordmanager. Elke URL wordt weergegeven als een afzonderlijke record.

Ondersteund in Chrome-browserversie 105 en hoger
Wachtwoord gewijzigd

De gebruiker heeft het wachtwoord gewijzigd van het eerste ingelogde gebruikersaccount.

Ondersteund in Chrome-browserversie 104 en hoger
Hergebruik van wachtwoorden De gebruiker heeft een wachtwoord ingevoerd op een URL die niet op de lijst met toegestane zakelijke login-URL's staat. Ondersteund in Chrome-browserversie 104 en hoger
Bezoek van onveilige site De URL die de gebruiker heeft bezocht, wordt beschouwd als misleidend of schadelijk. Ondersteund in Chrome-browserversie 104 en hoger

Gebeurtenisbeschrijvingen voor Chrome-gegevensbescherming

Gebeurtenissen voor Chrome-gegevensbeveiliging zijn alleen beschikbaar voor klanten met een abonnement op BeyondCorp Enterprise.

Zie Chrome-gebruikers beschermen met bescherming tegen bedreigingen en gegevensbescherming van BeyondCorp voor meer informatie over BeyondCorp en hoe u het instelt.

Waarde gebeurtenis Beschrijving Rapport verbindingssupport
Contentoverdracht Er is content geüpload, gedownload of geprint vanuit Chrome en gestuurd om te worden gescand op malware of gevoelige gegevens

Ondersteund in Chrome-browserversie 104 en hoger

BeyondCorp Enterprise vereist

Content niet gescand Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een bestand niet is gescand, zoals:
  • Bestand is beveiligd met een wachtwoord
  • Bestand is te groot
  • DLP-scan is niet geslaagd
  • Malwarescan is niet geslaagd
  • Niet-ondersteund bestandstype voor malwarescan
  • Service niet beschikbaar

Ondersteund in Chrome-browserversie 104 en hoger

BeyondCorp Enterprise vereist

Overdracht van gevoelige gegevens Er is gedetecteerd door de regels voor gegevensbescherming dat content die is geüpload, gedownload, geprint of geplakt door de gebruiker gevoelige gegevens bevat.

Ondersteund in Chrome-browserversie 104 en hoger

BeyondCorp Enterprise vereist

URL-filters De gebruiker heeft geprobeerd een URL te openen die overeenkomt met een regel voor gegevensbescherming die is ingesteld door de beheerder

Ondersteund in Chrome-browserversie 113 en hoger

BeyondCorp Enterprise vereist

Belangrijk: Pogingen om content te uploaden, niet afgeronde uploads, worden geregistreerd als gebeurtenissen met betrekking tot Chrome-gegevensbescherming. Uploads kunnen mislukt zijn vanwege serverfouten, netwerkfouten, annulering door de gebruiker of websites die bestands- of mapuploads niet ondersteunen.

Beschrijvingen van ChromeOS-beveiligingsgebeurtenissen

Waarde gebeurtenis Beschrijving Rapport verbindingssupport Vereist beleid
Inloggen bij ChromeOS mislukt De gebruiker kan niet inloggen op het ChromeOS-apparaat. Ondersteund Telemetrie van het apparaat meldenand thenInlog-/uitlogstatus
Inloggen bij ChromeOS geslaagd De gebruiker is ingelogd op het ChromeOS-apparaat. Ondersteund
Uitgelogd bij ChromeOS De gebruiker is uitgelogd van het ChromeOS-apparaat. Ondersteund
ChromeOS-gebruiker toegevoegd Er is een gebruikersaccount toegevoegd aan een ChromeOS-apparaat. Ondersteund
ChromeOS-gebruiker verwijderd Een gebruikersaccount is verwijderd van een ChromeOS-apparaat. Ondersteund
ChromeOS vergrendeld Het scherm van een ChromeOS-apparaat is vergrendeld. Niet ondersteund
ChromeOS ontgrendeld Het scherm van een ChromeOS-apparaat is ontgrendeld. Niet ondersteund
ChromeOS ontgrendelen mislukt Mislukte poging om een ChromeOS-apparaat te ontgrendelen. Niet ondersteund
Opstartstatus ChromeOS-apparaat gewijzigd

De opstartstatus van een ChromeOS-apparaat is overgezet naar de ontwikkelaars- of de geverifieerde modus.

• Apparaten moeten zijn ingeschreven in een beheerd domein, zowel voor als na de overdracht van de opstartstatus, om een gebeurtenis voor het wijzigen van de opstartstatus te genereren.
Niet ondersteund OS-gegevens van het apparaat meldenand thenOS-opstartmodus
ChromeOS USB-apparaat toegevoegd

Er is een USB-apparaat toegevoegd aan een ChromeOS-apparaat. Deze gebeurtenis wordt alleen gemeld voor aangesloten gebruikers.

Ondersteund OS-gegevens van het apparaat meldenand thenStatus van USB-randapparaat
ChromeOS USB-apparaat verwijderd Een USB-apparaat is verwijderd van een ChromeOS-apparaat. Deze gebeurtenis wordt alleen gemeld voor aangesloten gebruikers. Ondersteund
Wijziging in USB-status van ChromeOS Wanneer een aangesloten gebruiker inlogt op het apparaat, worden alle bestaande USB-aansluitingen gemeld. Ondersteund
ChromeOS CRD-host gestart Een aangesloten gebruiker heeft een hostsessie voor Chrome Report Desktop (CRD) gestart op een beheerd apparaat. Ondersteund OS-gegevens van het apparaat meldenand thenCRD-sessies
ChromeOS CRD-client gekoppeld

Een gebruiker is gekoppeld aan de Chrome Report Desktop-sessie (CRD).

Ondersteund
ChromeOS CRD-client ontkoppeld Een gebruiker is ontkoppeld van de Chrome Report Desktop-sessie (CRD). Ondersteund
ChromeOS CRD-host gestopt Een aangesloten gebruiker heeft een hostsessie voor Chrome Report Desktop (CRD) gestopt op een beheerd apparaat. Ondersteund
ChromeOS is teruggezet Een ChromeOS-apparaat heeft een OS-rollback uitgevoerd. Niet ondersteund OS-gegevens van het apparaat melden and then Status van OS-update melden
ChromeOS-versie geüpdatet Een gebruiker heeft een ChromeOS-apparaat geüpdatet naar de doelversie van een ChromeOS-versie. Niet ondersteund
ChromeOS-versie updaten mislukt Een ChromeOS-apparaat kan niet worden geüpdatet naar de doelversie van een ChromeOS-versie. Niet ondersteund
Powerwash op ChromeOS gestart Er wordt een Powerwash uitgevoerd op een ChromeOS-apparaat. Niet ondersteund
Toegangsbeheer voor gegevens Een gebruiker heeft regels voor ChromeOS-gegevensbeheer getriggerd die zijn toegepast door de beheerder. Ondersteund Rapporten over gegevensbeheer

Logboekgebeurtenisgegevens beheren

Kolomgegevens in de zoekresultaten beheren

Je kunt instellen welke gegevenskolommen worden getoond in de zoekresultaten.

1. Klik rechtsboven in de tabel met zoekresultaten op Kolommen beheren .
  2. (Optioneel) Als je huidige kolommen wilt verwijderen, klik je op Verwijderen .
  3. (Optioneel) Als je kolommen wilt toevoegen, klik je naast Nieuwe kolom toevoegen op de pijl-omlaag  en selecteer je de juiste gegevenskolom.
    Herhaal deze stappen indien nodig.
  4. (Optioneel) Als je de volgorde van kolommen wilt wijzigen, versleep je de kolomnaam.
  5. Klik op Opslaan.

Zoekresultaten exporteren

1. Klik bovenaan de tabel met zoekresultaten op Alles exporteren.
  2. Voer een naam in and then klik op Exporteren.
    De export wordt getoond onder de tabel met zoekresultaten, bij Actieresultaten exporteren.
  3. Klik op de naam van de export om de gegevens te bekijken.
    De export wordt geopend in Google Spreadsheets.

Rapportregels maken

Zie Rapportregels maken en beheren.

Wanneer en hoelang zijn gegevens beschikbaar?

Zie Bewaartijden van gegevens en vertragingstijden.