Konfigurera dubbel leverans av e-post

Skicka meddelanden till två eller flera inkorgar

Om du behöver skicka organisationens e-postmeddelanden till två eller flera inkorgar konfigurerar du dubbel leverans. Med dubbel leverans levereras meddelanden till en Gmail-inkorg och en inkorg utanför Gmail. Exempel på inkorgar utanför Gmail är Microsoft Exchange och arkiveringsservrar.

Läs mer om andra alternativ för rutter och leverans för e-post.

Så här fungerar dubbel leverans

Vid dubbel leverans levereras inkommande e-post till en primär e-postserver först. Den primära servern levererar varje meddelande till inkorgarna som är associerade till det och vidarebefordrar alla meddelanden till en sekundär e-postserver. Den sekundära servern levererar meddelandena till den sekundära serverns inkorgar.

Den primära servern är den e-postserver som identifierats i MX-posterna för din offentliga domän.

Obs! Den primära servern kan vara Gmail eller din gamla e-postserver, men vi rekommenderar att du använder Gmail. Använd din gamla server som primär server vid migrering till Gmail. När migreringen är klar uppdaterar du din e-post för att enbart levereras till Gmail.

Gmail som primär server

Använd grundläggande ruttinställningar för att konfigurera Gmail som primär server för dubbel leverans.Läs mer om hur du Konfigurerar rutter för domänen eller organisationen.

Konfigurera dubbel leverans med Gmail som den primär server:

1. Om inte har gjort det ännu lägger du till rutten för den gamla servern.
  2. Gå igenom de första stegen för att logga in, välj organisationen vid behov, öppna ruttinställningen och ange en beskrivning för den nya inställningen.
  3. Välj Inkommande eller Intern mottagning (eller båda) för meddelanden som påverkas.
  4. Ange ett kuvertfilter om du vill att regeln enbart ska påverka specifika avsändare och mottagare av kuvert. Du kan ange enskilda mottagare genom att ange en e-postadress för användaren. Du kan även ange grupper.
  5. Under För ovanstående typer av meddelanden väljer du Ändra meddelande.
  6. Under Leverera även till väljer du Lägg till fler mottagare och klickar sedan på Lägg till om du vill lägga till den sekundära e-postrutten.
  7. Under Mottagare klickar du på nedåtpilen Nedåtpil och väljer Avancerat.
  8. Välj Ändra rutt.
  9. Välj den sekundära e-postrutten i listan.
  10. Rulla ner och klicka på Spara.
  11. Konfigurera ytterligare parametrar vid behov.
  12. Spara konfigurationen.

Gammal server som primär server

Vi rekommenderar att du använder Gmail som primär server för dubbel leverans. Om du måste använda din gamla server som primär, till exempel under migrering, använder du en av följande metoder:

• Konfigurera serverbaserad vidarebefordran från din gamla server till Google. Detta är den föredragna metoden.
  • Om din gamla server inte har stöd för serverbaserad vidarebefordran konfigurerar du vidarebefordran till Googles testdomänalias.

Om du använder din gamla server som primär uppdaterar du inte MX-posterna till Google.

Serverbaserad vidarebefordran

Konfigurera serverbaserad vidarebefordran av meddelanden på din gamla server:

1. Logga in på ditt domänkonto och bekräfta att MX-posterna hänvisar till din gamla e-postserver.
  2. Ställ in regler på den gamla servern för att vidarebefordra all e-post till ASPMX.L.GOOGLE.COM.

Anvisningar om hur du konfigurerar serverbaserad vidarebefordran finns i dokumentationen för din gamla e-postserver.

3. Lägg till den gamla e-postservern som en gateway för inkommande e-post och:
    • Konfigurera Gmail för en hög volym av e-post från den gamla servern.
    • Förbättra noggrannheten i SPF-kontroller. E-post från en inkommande gateway behandlas som ett internt meddelande. SPF-kontroller görs mot servern som skickade meddelandet till din gamla server.
  4. Skicka ett testmeddelande till varje användares e-postadress för den gamla servern.

Bekräfta att användarna får testmeddelandet i både inkorgen för den gamla servern och sin vanliga Gmail-inkorg.

Vidarebefordran för att testa domänalias

När du konfigurerar vidarebefordran av e-post med testdomänalias, vidarebefordrar den gamla servern inkommande e-post till varje användares domänalias. Domänaliaset levererar sedan meddelandena till varje användares vanliga Gmail-konto.

Konfigurera vidarebefordran till domänalias:

1. Ställ in vidarebefordran av e-post på din gamla server. Meddelanden som skickas till gamla serveradresser vidarebefordras till motsvarande domänalias.

Anvisningar om hur du konfigurerar regler för vidarebefordran finns i dokumentationen för din gamla e-postserver. Du konfigurerar normalt regler för vidarebefordran på användarbasis.

2. Lägg till den gamla e-postservern som en gateway för inkommande e-post och:
    • Konfigurera Gmail för en hög volym av e-post från den gamla servern.
    • Förbättra noggrannheten i SPF-kontroller. E-post från en inkommande gateway behandlas som ett internt meddelande. SPF-kontroller görs mot servern som skickade meddelandet till din gamla server.
  3. Skicka ett testmeddelande till varje användares e-postadress för den gamla servern.

Bekräfta att användarna får testmeddelandet i både inkorgen för den gamla servern och sin vanliga Gmail-inkorg.

Om testdomänalias

Ditt G Suite-konto har ett testdomänalias och varje användare tilldelas automatiskt en e-postadress för testdomänen:

• Format för testdomänalias: domännamn.test-google-a.com
  • E-postformat för testdomän: användarnamn@domännamn.test-google-a.com

Om din domän exempelvis är solarmora.com har du följande testdomänalias:

• Testdomänalias: solarmora.com.test-google-a.com
  • E-postadress för testdomänen: janedoe@solarmora.com.test-google-a.com

Läs mer om e-postadresser för test.

E-postadresser för sekundärt domänalias

Det är enbart din primära domän som tilldelas ett domänalias och motsvarande e-postadresser. Om dina användares e-postadresser inte ingår i den primära domänen skapas en sekundär domän.

Uppdatera MX-posterna så att den sekundära domänen pekar på Google.

Läs mer om domänalias.