E-mails sturen naar meerdere inboxen met dubbele bezorging

Berichten naar 2 of meer inboxen sturen

Als u e-mails van uw organisatie naar 2 of meer inboxen wilt sturen, stelt u dubbele bezorging in. Met dubbele bezorging worden berichten bezorgd in een Gmail-inbox en uw oude, niet-Gmail-inbox. U kunt bijvoorbeeld e-mails bezorgen in Gmail en Microsoft Exchange of een archiefserver.

Inkomende e-mails worden eerst bezorgd op de primaire e-mailserver. De primaire server is de e-mailserver die in de MX-records van uw openbare domein staat. De primaire server bezorgt elk bericht in de bijbehorende inboxen en stuurt vervolgens alle berichten door naar een secundaire e-mailserver. De secundaire server bezorgt de berichten in de inboxen van de secundaire server.

Bij dubbele bezorging kan de primaire server zowel Gmail als uw oude e-mailserver zijn. We raden u aan Gmail altijd te gebruiken als de primaire server. U kunt de oude server echter als primaire server gebruiken tijdens een pilot of tijdens migratie naar Gmail. Als de pilot is afgelopen en u klaar bent om iedereen over te zetten naar Gmail, updatet u uw e-mailbezorging naar alleen Gmail.

Stap 1: De oude server toevoegen in de Beheerdersconsole

Voordat u dubbele bezorging kunt instellen, moet u uw niet-Gmail-server toevoegen met de instelling Route toevoegen.

Stap 2: Dubbele bezorging instellen

Nadat u de oude server heeft toegevoegd met de instelling Route toevoegen, bent u klaar om dubbele bezorging in te stellen. We raden u aan Gmail te gebruiken als uw primaire server. Als u de oude server moet gebruiken als primaire server, gaat u naar Optie 2: Dubbele bezorging: Oude server als primaire server.

Optie 1: Dubbele bezorging met Gmail als primaire server (aanbevolen)

Hieronder staan de minimaal vereiste stappen voor het instellen van dubbele bezorging. U kunt meer opties kiezen in de routingsinstellingen. Zie Gmail-routingsinstellingen toevoegen voor meer informatie over alle opties die beschikbaar zijn in de routingsinstellingen.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenRouting.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid of een configuratiegroep.

4. Klik op het tabblad Routing op Configureren of Nog een regel toevoegen.

5. Voer in het vak Instelling toevoegen de volgende stappen uit:

Instellingsoptie Wat u moet doen
    Routing

Vul een beschrijvende naam in voor de adrestoewijzing. Als u geen naam opgeeft, kunt u de instelling niet opslaan.

E-mailberichten waarvoor dit geldt Selecteer Inkomend of Intern - Ontvangen of beide:
    • Inkomend: Inkomende berichten van externe afzenders worden bezorgd op zowel de primaire als de secundaire server.
    • Intern - ontvangen: Inkomende berichten van interne afzenders worden bezorgd op zowel op de primaire als de secundaire server. Bij berichten van interne afzenders staat in het veld Van het domein of subdomein van uw organisatie.
    Ga als volgt te werk voor de bovenstaande soorten berichten

Klik op het menu  en selecteer Bericht wijzigen.

Bericht wijzigen

Selecteer deze opties om dubbele bezorging in te stellen voor de betreffende berichten:

1. Scroll naar Ook sturen naar en vink het vak Meer ontvangers toevoegen aan. De tabel Ontvangers wordt weergegeven.
    2. Klik onder de tabel Ontvangers op Toevoegen. Het vak Instelling toevoegen wordt weergegeven.
    3. Klik bovenaan het vak Instelling toevoegen op het menu  en selecteer Geavanceerd.
    4. Vink onder Route het vakje Route wijzigen aan.
    5. Klik onder Route wijzigen op het menu en selecteer de server die u heeft toegevoegd in Stap 1: De oude server toevoegen in de Beheerdersconsole.
    6. (Optioneel) Laat de 2 vakjes onder Opties voor spam en bezorging aangevinkt:
      • Geen spam bezorgen aan deze ontvanger
      • Terugsturen van deze ontvanger onderdrukken
    7. Klik onder in het vak Instelling toevoegen op Opslaan. De nieuwe route wordt weergegeven in de tabel Ontvangers.
    8. Klik onder in het vak Instelling toevoegen op Opslaan.
  6. Klik onderaan op Opslaan.
    Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie U kunt wijzigingen controleren in het Controlelogboek van de beheerdersconsole.

Optie 2: Dubbele bezorging met oude server als primaire server

U kunt de oude server gebruiken als primaire server voor dubbele bezorging. Bijvoorbeeld om Gmail uit te proberen met een paar gebruikers tijdens de proefperiode. Anders adviseren we Optie 1: Dubbele bezorging: Gmail als primaire server.

Houd rekening met het volgende als u de oude server gebruikt als primaire server:

• Update de MX-records niet naar Google.
  • U moet inloggen bij uw domeinprovider om servergebaseerd doorsturen in te stellen. Zorg dat u de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw domeinprovider heeft.
  • Google biedt geen support voor problemen met servers van derden. Als u hulp nodig heeft bij het instellen van uw oude server voor dubbele bezorging, gaat u naar het Helpcentrum voor uw server of neemt u contact op met de serverleverancier.

Kies een van deze methoden om de oude server als primaire server te gebruiken:

Servergebaseerd doorsturen (aanbevolen): oude server als primaire server

Servergebaseerd doorsturen instellen op uw oude server: De e-mail wordt eerst bezorgd op de oude server. Daarna worden de berichten doorgestuurd naar Gmail.

1. Log in bij de beheerconsole van uw domeinhost en zoek de pagina waar u de DNS TXT-records van uw domein kunt updaten.
  2. Controleer of uw MX-records verwijzen naar de oude e-mailserver.
  3. Stel de oude server zo in dat alle e-mails worden doorgestuurd naar ASPMX.L.GOOGLE.COM.
  4. Stel de oude server in als gateway voor binnenkomend verkeer volgens de stappen in Een e-mailgateway voor binnenkomend verkeer instellen:
    • Stel Gmail zo in dat er een grote hoeveelheid e-mails kan worden ontvangen van de oude server.
    • De nauwkeurigheid van de SPF-controle verbeteren. E-mails die via een gateway voor binnenkomend verkeer komen, worden beschouwd als interne berichten. Er worden SPF-controles uitgevoerd op de server die de berichten naar de oude server heeft verzonden.
  5. Stuur een testbericht naar het e-mailadres van elke gebruiker op de oude server.
  6. Controleer of gebruikers de testberichten ontvangen in hun oude inbox en hun gewone Gmail-inbox.

Berichten doorsturen naar domeinaliassen: de oude server als primaire server

Gebruik deze optie als uw oude server servergebaseerd doorsturen niet ondersteunt.

Als u e-mails laat doorsturen naar een testdomeinalias, stuurt de oude server binnenkomende berichten door naar de testdomeinalias van elke gebruiker. De berichten worden dan vanuit de testdomeinalias naar het Gmail-hoofdaccount van de betreffende personen gestuurd. Lees meer informatie over domeinaliassen.

Over aliassen in het testdomein

Uw Google Workspace-account heeft een testdomeinalias. Elke gebruiker in uw Google Workspace-account krijgt automatisch een e-mailadres in het testdomein toegewezen:

• Indeling testdomeinalias: domeinnaam.test-google-a.com
  • Indeling e-mailadres testdomein: gebruikersnaam@domeinnaam.test-google-a.com

Als uw domein bijvoorbeeld solarmora.com is, zijn dit de testdomeinaliassen:

• Testdomeinalias: solarmora.com.test-google-a.com
  • E-mailadres testdomein: janedoe@solarmora.com.test-google-a.com

Meer informatie over test-e-mailadressen.

Aliasmailadressen in een secundair domein

Gebruikers hebben alleen een domeinalias en overeenkomstige e-mailalias in uw hoofddomein. Als de e-mailadressen van uw gebruikers niet bij het hoofddomein horen, moet u een secundair domein maken.

Update de MX-records zodat het secundaire domein naar Google wijst.

Doorsturen naar de testdomeinalias van gebruikers instellen:

1. Stel het doorsturen van e-mails in op uw oude server. Berichten die naar oude e-mailadressen worden gestuurd, worden doorgestuurd naar de corresponderende testdomeinalias van de persoon. Doorgaans worden de doorstuurregels per gebruiker ingesteld.
  2. Stel de oude server in als gateway voor binnenkomend verkeer volgens de stappen in Een e-mailgateway voor binnenkomend verkeer instellen:
    • Stel Gmail zo in dat er een grote hoeveelheid e-mails kan worden ontvangen van de oude server.
    • De nauwkeurigheid van de SPF-controle verbeteren. E-mails die via een gateway voor binnenkomend verkeer komen, worden beschouwd als interne berichten. Er worden SPF-controles uitgevoerd op de server die de berichten naar de oude server heeft verzonden.
  3. Stuur een testbericht naar het oude e-mailadres van elke gebruiker.
  4. Controleer of gebruikers de testberichten ontvangen in hun oude inbox en hun gewone Gmail-inbox.