Blockera e-postmeddelanden mellan specifika användargrupper

Som administratör kan du begränsa e-postmeddelanden mellan användare i olika organisationsenheter. Ett skoldistrikt vill kanske till exempel förhindra att grundskoleelever får e-post från elever i gymnasieskolan.

Du kan göra detta genom att skapa en efterlevnadsregel för avsändaren och en för mottagaren. Mer information finns i Skapa regler för innehållsefterlevnad.

Skapa två regler för efterlevnad

I exemplet nedan hindras elever på lågstadiet från att ta emot e-post från elever på gymnasiet och högstadiet.

Steg 1: Skapa en sändningsregel

Skapa en sändningsregel för att tillämpa en rubrik på interna meddelanden som identifierar en användartyp (till exempel lärare, grundskole- eller gymnasieelever).

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avEfterlevnad.
  3. Till vänster väljer du organisationsenheten för de användare som du vill tillämpa sändningsregeln på, exempelvis gymnasieelever.
  4. Scrolla till avsnittet Efterlevnad, peka på inställningen Innehållsefterlevnad och välj ett alternativ:
    • Klicka på Konfigurera.
    • Om inställningen redan är konfigurerad klickar du på Redigera eller Lägg till ytterligare en.
  5. Lägg till eller uppdatera en beskrivning för regeln, till exempel Markera alla meddelanden som skickas av gymnasieelever med gymnasierubrik.
  6. Under E-postmeddelanden som ska beröras kontrollerar du att enbart rutan Intern sändning är markerad.
  7. Under Lägg till uttryck som beskriver innehållet du vill söka efter i varje meddelande,markerar du Om SAMTLIGA följande stämmer matchar meddelandet på rullgardinsmenyn.
    Obs! Inga faktiska uttryck ska läggas till.
  8. Under Rubriker markerar du Lägg till anpassade rubriker.
  9. Klicka på Lägg till.
  10. Under Lägg till rubrik anger du användartyp för Rubriknyckel och ett namn för Rubrikvärde.
    Till exempel: X-user-type: high-school
  11. Klicka på Spara.
  12. Klicka på Lägg till inställning eller Spara för att spara efterlevnadsinställningen.

Upprepa stegen ovan för ytterligare organisationsenheter som du vill förhindra sändning av meddelanden till en annan organisationsenhet, till exempel mellanstadieelever.

Steg 2: Skapa en mottagningsregel

Skapa en mottagningsregel för organisationsenheten som inte ska ta emot e-post från någon annan organisationsenhet.

1. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avEfterlevnad.
  2. Till vänster väljer du den organisationsenhet som du vill tillämpa mottagningsregeln på, exempelvis grundskoleelever.
  3. Scrolla till avsnittet Efterlevnad, peka på inställningen Innehållsefterlevnad och välj ett alternativ:
    • Klicka på Konfigurera.
    • Om inställningen redan är konfigurerad klickar du på Redigera eller Lägg till ytterligare en.
  4. Lägg till eller uppdatera en beskrivning för regeln, till exempel Hindra grundskolelever från att ta emot e-post från meddelanden med gymnasierubriker.
  5. Under E-postmeddelanden som ska beröras markerar du Intern mottagning.
  6. Under Lägg till uttryck som beskriver innehållet du vill söka efter i varje meddelande klickar du på Lägg till.
  7. Under Uttryck väljer du Avancerad innehållsmatchning på rullgardinsmenyn.
  8. Välj Fullständiga rubriker under Plats.
  9. Under  Matchningstyp väljer du  Matchar regex.
  10. Under Regexp anger du
    ^X-user-type: (high-school|middle-school)$
  11. Under Regex-beskrivning anger du Avvisa meddelande om det är markerat med gymnasieskola.
  12. Klicka på Spara.
  13. Under Om ovanstående uttryck matchar, gör följande, väljer du Avvisa meddelande från rullgardinsmenyn.
  14. Under Anpassa avvisningsmeddelande anger du en beskrivning som avsändaren får så att de förstår varför meddelandet returnerades till avsändaren.
    Exempelvis Det här meddelandet har avvisats eftersom din organisation inte får skicka e-post till organisationen Grundskoleelever.
  15. Klicka på Lägg till inställning.
  16. Klicka på Spara.

Relaterad information

Metodtips för snabbare testning av regler