Over Google App Engine

Wat is Google App Engine?

Google App Engine is een platform voor het ontwikkelen en hosten van apps. Met Google App Engine kunt u webapps voor druk verkeer maken zonder dat u een infrastructuur voor druk verkeer hoeft te beheren. Uw met Google App Engine gemaakte apps maken gebruik van dezelfde technologie die Google's websites zo snel en betrouwbaar maakt. U geeft alleen de code op.

Ga voor meer informatie over Google App Engine naar Startpagina Google App Engine.

Hoe gebruik ik Google App Engine met Google Apps?

Google App Engine kan met Google Apps worden gebruikt om een aangepaste domeinnaam voor uw internetapp te bieden, bijvoorbeeld mijnapp.nl.

Wanneer u uw service op Google App Engine implementeert, is uw service standaard toegankelijk via [uw-app-id].appspot.com.

Als u de merknaam van uw app wilt verbeteren, kunt u deze app ook beschikbaar stellen op [mijn-merknaam].com of www.[mijn-merknaam].com.

Het instellen van aangepaste URL's en SSL wordt in het tweede kwartaal van 2015 verplaatst van de Google Apps Engine naar de Google Developers Console. Als u uw aangepaste domeinnaam wilt configureren met de Google Developers Console, bekijkt u Google Developers Console. De rechten zijn strenger voor het instellen van domeintoegang met de Google Developers Console. Met de Google-beheerdersconsole kunnen domeinbeheerders URL's van hun domein toevoegen aan elk App Engine-project waarvan ze de project-ID hebben. Met de Google Developers Console kunnen domeinbeheerders alleen URL's van hun domein toevoegen aan App Engine-projecten waarvan zij editors of eigenaren zijn. Bekijk De verificatie van uw app configureren. Volg deze instructies om de nieuwe rechten die u nodig heeft te krijgen.

Als u deze toegangslocaties met uw merknaam wilt instellen voor uw service, moet u aantonen dat u eigenaar van de domeinnaam bent of de domeinnaam via Google heeft aangeschaft. Met Google App Engine kunt u aantonen dat u eigenaar van uw domein bent en nieuwe domeinnamen aanschaffen via Google Apps.

Google Apps biedt bovendien een aantal communicatie- en samenwerkingsservices waarmee u uw app kunt verbeteren. U kunt per e-mail communiceren met gebruikers van uw app met behulp van e-mailadressen met uw merknaam en de mogelijkheden van Gmail. U kunt ook openbare wiki's voor uw service maken met Google Sites. Ga naar http://google.com/a voor meer informatie over de mogelijkheden van Google Apps. Als u de eigenaar bent van uw domein, selecteert u op de aanmeldingspagina voor Google Apps de optie 'Beheerder: ik ben eigenaar of beheerder van dit domein'. Geef vervolgens de naam van uw domein op en ga verder met de registratie. Wanneer u klaar bent, ziet u de Google-beheerdersconsole voor uw domein. In de beheerdersconsole moet u het eigendom van uw domein verifiëren.

Zodra u uw domein heeft geverifieerd, volgt u deze instructies om aan de slag te gaan met Google App Engine:

1. Log in op de beheerconsole van Google App Engine.
  2. Ga naar 'Beheer' > 'Applicatie-instellingen'
  3. Klik onder 'Domeininstallatie' op 'Domein toevoegen'.
  4. Geef in het veld 'Domeinnaam:' uw domeinnaam op.
  5. Klik op 'Domein toevoegen'. U wordt naar de Google-beheerdersconsole geleid zodat u het proces kunt voltooien.
  6. Log in bij de Google-beheerdersconsole.
  7. Accepteer de voorwaarden en geef de toegangs-URL op die u voor uw applicatie wilt gebruiken.
  8. Klik op 'Accepteren'.

Op dit punt moet u mogelijk de weergegeven instructies volgen om wijzigingen aan te brengen bij uw domeinregistreerder als u uw domeinnaam niet via Google heeft aangeschaft.

Meer informatie over toegangs-URL's

Hoe weet ik of ik een Google App Engine-applicatie moet toevoegen aan mijn domein?

Google kan dit niet voor u beslissen, dus stel vragen over de applicatie aan de ontwikkelaar ervan. In het algemeen moet u alleen applicaties toevoegen van ontwikkelaars die u vertrouwt, zoals ontwikkelaars in uw bedrijf of leveranciers met wie u al samenwerkt. Bekijk de Algemene voorwaarden voor App Engine van Google voor meer informatie.

Beperk gebruikers en gegevens van uw applicatie tot één bedrijf, bijvoorbeeld mijnapp.mijnorg.nl

Wanneer u een app met Google App Engine maakt, wordt bezoekers van pagina's waarvoor verificatie is vereist standaard gevraagd naar de aanmeldingsgegevens voor hun Google-account, zoals een Gmail-account. U kunt echter ook een app ontwikkelen die slechts beschikbaar is voor één organisatie, zoals een functie voor het zoeken naar interne vacatures. In dat geval kunt u uw app zodanig configureren dat binnen een specifiek bestaand Google Apps-domein naar inloggegevens voor een account wordt gevraagd.

Ga naar www.google.com/a voor meer informatie over het maken van een Google Apps-account voor uw domein.

Instructies voor de App Engine-interface:

1. Selecteer op de eerste pagina voor het maken van applicaties de optie 'Bewerken' onder de tekst waarin wordt uitgelegd dat deze applicatie beschikbaar is voor alle Google-accounts.
  2. Selecteer 'Beperken tot het volgende Google Apps-domein:'
  3. Geef uw domeinnaam op.
  4. Klik op 'Opslaan'.

Let op: het maakt niet uit als u uw app al heeft gemaakt en deze stap niet heeft uitgevoerd. U kunt een nieuwe app met dezelfde appcode maken onder een nieuwe ID.

Voor domeinbeheerders

Met een Google Apps-beheerdersaccount kunt u de Google App Engine-app snel instellen voor uw gebruikers. Ga naar uw Google-beheerdersconsole, log in en selecteer Meer services toevoegen.

Geef in het veld 'Id van Google App Engine-app' de id voor de Google App Engine-app op die u wilt installeren. Vervolgens wordt u gevraagd akkoord te gaan met de servicevoorwaarden om het installatieproces te voltooien.

U kunt ook uw domeininstellingen zodanig aanpassen dat er een toegangs-URL voor uw App Engine-app wordt ingesteld. Stapsgewijze instructies.

Voor extra ondersteuning

Voor vragen over Google App Engine is er momenteel geen ondersteuning per e-mail of telefoon beschikbaar. U kunt echter de veelgestelde vragen over Google App Engine bekijken voor antwoorden op veelgestelde vragen, of de discussiegroep voor Google App Engine bezoeken om uw probleem met andere App Engine-gebruikers te bespreken. U kunt ook naar het Google App Engine-blog gaan voor meer informatie.