De zoekvoorkeuren aanpassen in Cloud Search

Alleen beschikbaar voor Cloud Search Platform

U kunt een aangepaste zoek-app maken voor Google Cloud Search om de zoekvoorkeuren aan te passen aan de zakelijke behoeften van uw organisatie. Zoek-apps bepalen in welke content gebruikers kunnen zoeken en geven gebruikers de mogelijkheid een zoekopdracht te verfijnen om relevantere resultaten te krijgen.

De zoekinterface waarmee gebruikers gegevens in uw bedrijf zoeken, moet minstens één overeenkomende zoek-app hebben. Een zoek-app geeft de standaardparameters voor een zoekopdracht, zoals de gegevensbronnen waarin wordt gezocht, de sorteervolgorde, de filters, en de facetten die worden aangevraagd.

Wat is de standaard zoek-app?

Uw organisatie kan de standaard zoek-app op cloudsearch.google.com en de mobiele Cloud Search-app gebruiken. De standaard zoek-app zoekt in Google Workspace-services, zoals Gmail en Drive. U kunt de standaard-app ook aanpassen aan uw zakelijke behoeften. U kunt bijvoorbeeld gegevensbronnen van derden toevoegen, zoals een repository voor databases.

Voordat u begint

Voordat u een aangepaste zoek-app kunt maken, moet u voldoen aan de volgende vereisten:

Een aangepaste zoek-app maken

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenCloud Search.
  3. Klik op Zoek-apps.
  4. Klik bovenaan op Toevoegen .
  5. Vul bij Weergavenaam een naam in voor de zoek-app en klik op Maken.
    De zoek-app wordt weergegeven in de lijst, inclusief de automatisch gegenereerde app-ID.
  6. Plaats de muisaanwijzer op de zoek-app die u heeft gemaakt en klik op Bewerken .
  7. Plaats de muisaanwijzer op Gegevensbronnen en klik op Bewerken .
  8. Klik naast de gegevensbronnen die u voor deze zoek-app wilt aanzetten op Aan .
  9. (Optioneel) Zie Zoekopties instellen (hieronder) om de zoekopties voor de gegevensbronnen in te stellen.
  10. (Optioneel) Als u niet wilt dat Cloud Search een aangepaste positie* kan toepassen op zoekresultaten, zet u deze mogelijkheid uit:
    1. Plaats bij Afstellingsparameters de muisaanwijzer op Aangepaste positie en klik op Bewerken and thenUit
    2. Klik op Gereed.

*Met aangepaste posities wordt de prioriteit verhoogd van zoekresultaten waarmee de gebruiker een persoonlijke connectie heeft. Documenten die specifiek met een gebruiker zijn gedeeld, hebben bijvoorbeeld een hogere prioriteit dan documenten die worden gedeeld met een groep waarvan de gebruiker lid is.

Nadat u de zoek-app heeft toegevoegd, wordt deze weergegeven in de lijst met zoek-apps. De ontwikkelaar heeft de app-ID nodig voor de zoekwidget of de Query API. Zie Zoekinterfaces voor meer informatie.

Zoekopties instellen

Als u zoek-apps maakt, kunt u verschillende zoekopties instellen voor elke gegevensbron die u inschakelt. Welke zoekopties u ziet, hangt af van wat de ontwikkelaar voor de gegevensbron instelt als deze een schema maakt en registreert. Als u niet zeker weet hoe u sommige van deze opties moet instellen, neemt u contact op met een Google Cloud Search-ontwikkelaar in uw bedrijf.

Filters

Met zoekfilters kunt u de resultaten beperken die gebruikers zien, gebaseerd op bepaalde criteria, zoals het contenttype. U kunt dit bijvoorbeeld doen als u wilt dat het supportteam alleen de resultaten voor supportaanvragen ziet.
Doe het volgende in de kolom Configuratie, naast een van de gegevensbronnen die u hierboven in stap 8 heeft ingeschakeld:
  1. Klik op Filters.
  2. Werk samen met de ontwikkelaar die het schema heeft ingesteld om de JSON-code in te voeren van de filterconfiguratie die u voor deze gegevensbron wilt gebruiken. Meer informatie over hoe u filters toevoegt.
  3. Klik op Opslaan.

Zoekkwaliteit

Met de zoekkwaliteit bepaalt u het belangrijkheidsniveau van resultaten en het aantal resultaten dat opeenvolgend moet worden weergegeven voor een bepaalde gegevensbron. De belangrijkheid van een bron bepaalt de volgorde van de zoekresultaten in Cloud Search. Stel dat u wilt dat documenten over het ontwerpen van programma's hoger worden weergegeven in de zoekresultaten voor de groep technici en dat productspecificaties hoger worden weergegeven voor de marketinggroep.

Voor Google Workspace-services wordt de zoekkwaliteit automatisch ingesteld.

Doe het volgende in de kolom Configuratie, naast een van de gegevensbronnen die u hierboven in stap 8 heeft ingeschakeld:

1. Klik op Zoekkwaliteit.
  2. Klik onder Belang van bron op de pijl-omlaag . Selecteer het belangrijkheidsniveau dat zoekresultaten uit deze gegevensbron moeten hebben, vergeleken met resultaten uit andere bronnen:
    • Standaard: Het belangrijkheidsniveau wordt niet aangepast. Als u niet zeker weet wat u moet instellen bij Belang van bron, gebruikt u de standaardinstelling.
    • Laag: De resultaten van deze gegevensbron worden lager weergegeven dan de resultaten van bronnen die zijn ingesteld op Hoog of de standaardwaarde.
    • Hoog: De resultaten van deze gegevensbron worden hoger weergegeven dan de resultaten van bronnen die zijn ingesteld op Laag of de standaardwaarde.
  3. Klik onder Resultaten crowding-limiet op de pijl-omhoog  of de pijl-omlaag  om het maximumaantal resultaten te selecteren dat voor deze gegevensbron op de eerste pagina met resultaten wordt weergegeven.
  4. Klik op Opslaan.

Weergaveopties

Weergaveopties bepalen welke facetten worden weergegeven in de zoekresultaten. Facetten zijn categorieën die de eigenschappen van een item beschrijven. Als u bijvoorbeeld zoekt naar schoenen, zijn facetten de kleur, maat en stijl. Gebruikers kunnen facetten selecteren om de zoekresultaten verfijnen. Voor Google Workspace-services zijn geen facetten beschikbaar.
Doe het volgende in de kolom Configuratie, naast een van de gegevensbronnen die u hierboven in stap 8 heeft ingeschakeld:
  1. Klik op Weergaveopties.
  2. Vink het vakje aan naast de facetten die u voor deze gegevensbron wilt weergeven.
    (Meer informatie over hoe u resultaten kunt verfijnen met facetten met de Query API.)
  3. Klik op Opslaan.

Een zoek-app bewerken of verwijderen

Een zoek-app bewerken

U kunt de naam, gegevensbronnen en afstellingsparameters wijzigen voor een zoek-app.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenCloud Search.
  3. Klik op de kaart Zoek-apps.
  4. Er wordt een lijst weergegeven met de zoek-apps van uw organisatie.
  5. Plaats de muisaanwijzer op de zoek-app die u wilt aanpassen en klik op Bewerken .
  6. Plaats de muisaanwijzer op de optie die u wilt wijzigen en klik op Bewerken .
  7. Klik als u klaar bent op Opslaan of Klaar.

Een zoek-app verwijderen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenCloud Search.
  3. Klik op de kaart Zoek-apps.
    U ziet een lijst met de zoek-apps van uw organisatie.
  4. Kies de zoek-apps die u wilt verwijderen:
    • Als u 1 zoek-app wilt verwijderen, plaatst u de muisaanwijzer op de zoek-app.
    • Als u meerdere zoek-apps wilt verwijderen, vinkt u het vakje aan naast elke zoek-app.
  5. Klik op Verwijderen .