Eindpuntverificatie in- of uitschakelen

Deze functie wordt ondersteund in de volgende versies: Frontline Starter en Frontline Standard, Business Starter, Business Standard, Business Plus, Enterprise Standard en Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade, Education Plus en Endpoint Education Upgrade, Essentials, Enterprise Essentials en Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business, Cloud Identity Free en Cloud Identity Premium. Versies vergelijken

Als beheerder kunt u eindpuntverificatie gebruiken om informatie te bekijken over apparaten met Chrome OS of de Chrome-browser die toegang hebben tot de gegevens van uw organisatie. U kunt bijvoorbeeld informatie bekijken over de OS, het apparaat en de gebruiker, voor persoonlijke apparaten en apparaten die eigendom zijn van uw organisatie. Ook kunt u Contextbewuste toegang (Context-Aware Access, CAA) gebruiken om de toegang tot apparaten te beheren op basis van de locatie, de beveiligingsstatus of andere kenmerken van het apparaat. U kunt bijvoorbeeld apparaatgoedkeuring vereisen en dan een CAA-beleid maken dat de toegang tot gegevens blokkeert als de apparaatstatus In afwachting van goedkeuring of Geblokkeerd is.

Ondersteunde computers

• Apple Mac OS X El Capitan (10.11) en hoger
  • Apparaten met ChromeOS 110 en hoger
  • Linux Debian en Ubuntu
    Opmerking: De CPU moet kunnen werken met AES-instructies.
  • Microsoft Windows 10 en 11

Eindpuntverificatie instellen

Alles openen   |   Alles sluiten

Stap 1: Eindpuntverificatie inschakelen in de Beheerdersconsole

Eindpuntverificatie staat meestal standaard aan. Als u het heeft uitgezet, zet u het weer aan.

Voordat u begint: Als u wilt dat de instelling geldt voor bepaalde gebruikers, plaatst u hun accounts in een organisatie-eenheid.
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenMobiel en eindpuntenand thenInstellingenand thenUniverseel.
  3. Klik op Gegevenstoegangand thenEindpuntverificatie.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Vink het vakje aan voor Controleren welke apparaten organisatiegegevens openen.
  6. Klik op Opslaan. Als je een onderliggende organisatie-eenheid hebt geconfigureerd, kun je mogelijk de instellingen van de bovenliggende organisatie-eenheid Overnemen of Overschrijven.
Stap 2: De extensie voor eindpuntverificatie installeren

Optie 1: Gebruikers toestaan de extensie te installeren

Op Linux-, Mac- en Windows-apparaten kan de gebruiker de extensie installeren. Zie Eindpuntverificatie instellen op uw computer voor meer informatie en stappen voor de gebruiker.

Optie 2: De extensie afgedwongen installeren in de Beheerdersconsole

Voordat u begint: Als u wilt dat de instelling geldt voor bepaalde gebruikers, plaatst u hun accounts in een organisatie-eenheid.
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Klik op Toevoegen  and thenChrome-app of -extensie toevoegen met de ID .
  5. Voer in het veld Extensie-ID de waarde callobklhcbilhphinckomhgkigmfocg in. Kopieer deze code om fouten te voorkomen.
  6. Laat Via de Chrome Web Store geselecteerd en klik op Opslaan.
  7. Doe het volgende in het venster met app-opties dat wordt geopend, in het gedeelte Certificaatbeheer:
    1. Klik naast Toegang tot sleutels toestaan op Aan .
    2. Klik naast Zakelijke challenge toestaan op Inschakelen .
    3. Sluit het venster.
  8. Klik in de lijst met apps, in de rij Eindpuntverificatie, op de pijl-omlaag  en kies een installatiebeleid:
    • Selecteer Afgedwongen installeren en vastzetten op de browserwerkbalk om de extensie afgedwongen te installeren en vast te zetten op de werkbalk van de browser op apparaten met ChromeOS.
    • Selecteer Afgedwongen installeren om de extensie afgedwongen te installeren.
    • Selecteer Installatie toestaan als u wilt dat gebruikers de extensie zelf kunnen installeren.
  9. Klik op Opslaan. Als je een onderliggende organisatie-eenheid hebt geconfigureerd, kun je mogelijk de instellingen van de bovenliggende organisatie-eenheid Overnemen of Overschrijven.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

Optie 3: De extensie toevoegen aan beheerde apparaten met een beleidsregel

Mac-, Windows- en Linux-apparaten

Bekijk hoe u Chrome-browserbeleid instelt op beheerde computers.

Stap 3: Installeer indien nodig de hulp-app (alleen Mac, Windows en Linux)

Eindpuntverificatie heeft een hulp-app die is vereist voor de volgende systemen:

• Windows en Mac met Chrome-browser 79 en lager. De hulp-app is vereist om de wachtwoordstatus te melden voor Mac-apparaten, maar gebruikers wordt niet gevraagd de app te installeren als ze Chrome 80 of hoger gebruiken.
  • Linux met elke versie van de Chrome-browser.

Als gebruikers de extensie voor eindpuntverificatie installeren en de hulp-app is vereist, wordt ze automatisch gevraagd de app te installeren. Zie Eindpuntverificatie instellen op uw computer voor meer informatie.

Belangrijk:

• (Geldt niet voor Mac-apparaten) Installeer de hulp-app niet als het apparaat al is ingeschreven voor eindpuntverificatie en de hulp-app daarbij niet vereist was. Anders kan dit ertoe leiden dat het apparaat de status niet meldt aan de server. Als een apparaat geen status meldt, moet u de hulp-app verwijderen.
  • Als u verifieert via clientcertificaten, moet u zorgen dat apparaten het juiste certificaat gebruiken om verbinding te maken met beveiligde services, zoals interne websites. De hulp-app voor eindpuntverificatie maakt een zelfondertekend certificaat voor intern gebruik met de Chrome-browser. Als het zelfondertekende certificaat wordt gebruikt voor een clientcertificaatverzoek, wordt de verbinding geweigerd. Gebruik een of beide van de volgende methoden:
    1. Stel op de server een lijst met geldige CA-namen in voor het clientcertificaatverzoek.
    2. Stel het Chrome-beleid AutoSelectCertificateForUrls in om het vertrouwde certificaat te selecteren.

De hulp-app installeren

Zo installeert u de hulp-app op uw computer of op de computer van iemand anders:

1. Download de hulp-app voor Mac, Windows of Linux.
  2. Gebruik een softwarebeheertool van derden om de hulp-app te installeren.
Stap 4: (Optioneel) Goedkeuren van apparaten instellen
Als u elk apparaat voor eindpuntverificatie dat toegang heeft tot de gegevens van uw organisatie wilt beoordelen, vereist u beheerdersgoedkeuring voor apparaattoegang. U kunt de apparaten de tag Goedgekeurd of Geblokkeerd geven. U kunt deze tag dan gebruiken als voorwaarde in CAA-niveaus. Opmerking: Als u geen CAA-niveaus instelt, hebben apparaten die in afwachting zijn van goedkeuring of die zijn geblokkeerd, nog steeds toegang tot werkgegevens.

Problemen met eindpuntverificatie oplossen

Als gebruikers problemen ervaren, kunnen ze deze mogelijk zelf oplossen. Zie Problemen met eindpuntverificatie oplossen voor meer informatie.

Als de wachtwoordstatus van een Mac-apparaat niet wordt gemeld in de Beheerdersconsole, moet u controleren of de hulp-app voor eindpuntverificatie is geïnstalleerd.

Als apparaten met de hulp-app geen toegang hebben tot beveiligde sites in de Chrome-browser, moet u controleren of ze het juiste certificaat gebruiken om verbinding te maken. Gebruik een of beide van de volgende methoden:

• Stel op de server een lijst met geldige CA-namen in voor het clientcertificaatverzoek.
  • Stel het Chrome-beleid AutoSelectCertificateForUrls in om het vertrouwde certificaat te selecteren.

Als deze oplossingen niet werken, kunt u contact opnemen met Google Support. Voordat u contact opneemt met support, raden we u aan de gebruiker te vragen de logboeken van eindpuntverificatie te downloaden, zodat een supportspecialist het probleem sneller kan oplossen.

Bekijken welke gebruikers geen eindpuntverificatie hebben

U kunt een lijst bekijken met gebruikers die geen eindpuntverificatie hebben geïnstalleerd op hun apparaat. U kunt deze gebruikers dan eventueel een e-mail sturen om ze te vragen het te installeren.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Naar Menu and then  Apparatenand thenOverzicht.
  3. Klik op Eindpunten.
  4. Klik bovenaan de lijst met apparaten op Een filter toevoegen.
  5. Selecteer Uitsluiten: Endpoint Verification.
  6. Doe het volgende om gebruikers die geen eindpuntverificatie hebben te e-mailen:
    1. Vink het vakje aan naast elk apparaat.
    2. Klik op Gebruikers e-mailen .

Er wordt een e-mailvenster geopend waarin de gebruikers die u heeft geselecteerd zijn ingevuld in het veld Aan.

3. Stel de e-mail op en klik op Verzenden.

Eindpuntverificatie uitzetten

U ziet apparaten die worden toegevoegd nadat u eindpuntverificatie heeft uitgezet niet in de Beheerdersconsole. U ziet nog wel de apparaten die daarvoor werden gecontroleerd, maar de apparaatgegevens worden niet geüpdatet.

Voordat u begint: Als u wilt dat de instelling geldt voor bepaalde gebruikers, plaatst u hun accounts in een organisatie-eenheid.
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenMobiel en eindpuntenand thenInstellingenand thenUniverseel.
  3. Klik op Gegevenstoegangand thenEindpuntverificatie.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Haal het vinkje weg voor Controleren welke apparaten organisatiegegevens openen.
  6. Klik op Opslaan. Als je een onderliggende organisatie-eenheid hebt geconfigureerd, kun je mogelijk de instellingen van de bovenliggende organisatie-eenheid Overnemen of Overschrijven.

Een apparaat verwijderen

Als u een apparaat verwijdert, worden er geen werkgegevens meer gesynchroniseerd op het apparaat, maar worden bestaande gegevens niet verwijderd. Het apparaat wordt na de volgende synchronisatie weer toegevoegd aan de lijst, tenzij de toegang wordt geblokkeerd door beleid voor contextbewuste toegang. In dat geval moet u het apparaat mogelijk eerst goedkeuren voordat gegevens weer worden gesynchroniseerd.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Naar Menu and then  Apparatenand thenOverzicht.
  3. Klik op Eindpunten.
  4. Selecteer het apparaat dat u wilt verwijderen en klik op Verwijderen.

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.