Hantera åtkomst till tjänster som inte styrs separat

Du kan hantera åtkomst till Google-tjänster som inte visas på administratörskonsolen och därför inte har en separat PÅ/AV-kontroll.

Innan du börjar

För tjänster som inte har en separat PÅ/AV-kontroll:

• Du kan bara slå på eller av dessa tjänster samtidigt. Du kan inte ställa in dem individuellt.
  • Du kan hantera åtkomst till dessa tjänster för alla användare eller bara specifika organisationsenheter.
  • Om du inte är säker på om du vill stänga av tjänster för din organisation, kan du försöka att stänga av dem för enbart en eller några organisationsenheter först. Vänta sedan några dagar för att se om användarna saknar åtkomst till tjänsterna de behöver.
  • När du stänger av dessa tjänster raderas inte användarnas data. Om du vill att användarna ska behålla eventuell data som de har från tjänsterna du stänger av kan du samordna med dem och använda Google Takeout för att exportera deras data innan du stänger av tjänsterna. Mer information om hur du aktiverar Google Takeout för användarna finns i Aktivera eller inaktivera Google Takeout för användarna .
  • Om en tjänst senare får en PÅ/AV-kontroll på administratörskonsolen behåller den aktuell status som På eller Av.
  • Endast för Google Workspace for Education-utgåvor: Användare under 18 år kan inte utnyttja tjänsterna med sina Google Workspace for Education-konton, även om den här inställningen är på. Mer information finns i Styra åtkomsten till Googles tjänster efter ålder. Om en av dessa tjänster senare får en PÅ/AV-kontroll på administratörskonsolen, är den inställd på Av för primära och sekundära institutioner.

Aktivera eller inaktivera tjänster

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avTilläggstjänster från Google.
  3. Klicka på Ändra i meddelandet längst upp på sidan.
  4. Välj hur du vill begränsa tjänster och följa stegen: Så här aktiverar eller inaktiverar du tjänster för alla användare i organisationen
    1. Se till att Inställningar för alla organisationsenheter har markerats i den vänstra panelen.
    2. Välj att slå på eller av olistade tjänster för alla användare.
    3. Klicka på Spara.
    Så här aktiverar eller inaktiverar du tjänster för användare i en viss organisationsenhet
    1. I den vänstra panelen väljer du organisationsenheten.
    2. Välj att slå på eller av tjänster för användare.
    3. Klicka på Åsidosätt för att hålla inställningen densamma, även om den överordnade inställningen ändras.
    4. Om organisationsenhetens status redan är Åsidosatt väljer du ett alternativ:
      • Om du väljer Ärv återställs inställningen så att den stämmer överens med den överordnade.
      • Om du väljer Spara sparas din nya inställning (även om den överordnade inställningen ändras).

Det kan ta upp till 48 timmar innan den nya inställningen träder i kraft.

Tips! Om du inaktiverar tjänster bör du överväga att informera användarna om organisationens policy.

Välja om åtkomst ska begränsas

Skäl för att begränsa åtkomsten till tjänster

Vissa Google-tjänster har inte en separat På- eller Av-inställning på administratörskonsolen och Google kan när som helst lansera nya tjänster. Du kanske vill begränsa användarnas åtkomst till tjänster med deras hanterade Google-konto av skäl som:

• Företagspolicy – organisationen kanske behöver ha kontroll över de tjänster som användarna kan utnyttja med sina organisationshanterade Google-konton.
  • Branschbestämmelser – organisationen kan omfattas av branschbestämmelser som kräver administrativ kontroll över användarnas data.
  • Begränsningar för skolor – utbildningsinstitutionen kan behöva begränsa användningen av tjänster av policyskäl eller eftersom den inte har föräldragodkännande för att tillhandahålla dem till eleverna.
Så här begränsar åtkomsten till tjänster användarna
  • Om du stänger av Google-tjänster som du inte har separat kontroll över kan användarna inte använda tjänster som kan vara till hjälp för dem. Om användarna redan utnyttjar dessa tjänster i arbetet kan det hända att deras arbete störs om åtkomsten till dem begränsas.
  • Om användare försöker logga in på en begränsad tjänst omdirigeras de normalt till en sida med information att tjänsten är otillgänglig och varför den är det.

Relaterade ämnen