Services beheren die niet afzonderlijk kunnen worden aan- of uitgezet

U kunt de toegang beheren tot Google-services die niet worden getoond in de Beheerdersconsole en daarom niet afzonderlijk kunnen worden aan- of uitgezet.

Voordat u begint

Voor services die niet afzonderlijk kunnen worden aan- of uitgezet, geldt het volgende:

• U kunt deze services alleen allemaal tegelijk aan- of uitzetten. U kunt dit niet voor elke service afzonderlijk doen.
  • U kunt de toegang tot deze services beheren voor alle gebruikers of alleen voor specifieke organisatie-eenheden.
  • Als u niet zeker weet of u services voor uw organisatie wilt uitzetten, kunt u proberen ze eerst uit te zetten voor één of enkele organisatie-eenheden. Wacht vervolgens een paar dagen om te zien of gebruikers nog toegang hebben tot de services die ze nodig hebben.
  • Als u deze services uitzet, worden de gegevens van gebruikers niet verwijderd. Als u wilt dat uw gebruikers eventuele gegevens kunnen bewaren van de services die u uitzet, moet u samen met hen Google Takeout gebruiken om hun gegevens te exporteren voordat u de services uitzet. Zie Google Takeout aan- of uitzetten voor gebruikers voor informatie over het aanzetten van Google Takeout voor uw gebruikers.
  • Als een service later wel afzonderlijk kan worden aan- of uitgezet in de Beheerdersconsole, blijft de huidige status (Aan of Uit) behouden.
  • Alleen voor Google Workspace for Education-versies: Gebruikers onder de 18 jaar kunnen deze services niet gebruiken met hun Google Workspace for Education-account, zelfs niet als de instelling aanstaat. Zie Gebruikers toegang geven tot Google-services gebaseerd op leeftijd voor meer informatie. Als een van deze services later wel afzonderlijk kan worden aan- of uitgezet in de Beheerdersconsole, wordt deze ingesteld op Uit voor basis- en middelbare scholen.

Services aan- of uitzetten

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenAanvullende Google-services.
  3. Klik in het bericht bovenaan de pagina op Wijzigen.
  4. Kies hoe u services wilt beperken en volg de stappen: Services aan- of uitzetten voor alle gebruikers in uw organisatie
    1. Controleer of in het linkervenster Instellingen voor alle organisatie-eenheden is geselecteerd.
    2. Kies of services moeten worden aan- of uitgezet voor alle gebruikers.
    3. Klik op Opslaan.
    Services aan- of uitzetten voor gebruikers in een specifieke organisatie-eenheid
    1. Selecteer in het linkervenster de juiste organisatie-eenheid.
    2. Kies of services moeten worden aan- of uitgezet voor gebruikers.
    3. Klik op Overschrijven om de instelling hetzelfde te houden, zelfs als de instelling wordt gewijzigd in de bovenliggende organisatie-eenheid.
    4. Als de organisatie-eenheid al de status Overschreven heeft, kiest u een van de volgende opties:
      • Overnemen: de instelling wordt teruggezet op dezelfde instelling als in de bovenliggende organisatie-eenheid.
      • Opslaan: de nieuwe instelling wordt opgeslagen (zelfs als de instelling wordt gewijzigd in de bovenliggende organisatie-eenheid).

Het kan 48 uur duren voordat de nieuwe instelling van kracht wordt.

Tip: Als u services uitzet, raden we u aan uw gebruikers op de hoogte te stellen van het beleid van uw organisatie.

Kiezen of services moeten worden aan- of uitgezet

Redenen om services uit te zetten

Sommige Google-services kunnen niet afzonderlijk worden aan- of uitgezet in de Beheerdersconsole en Google kan altijd nieuwe services introduceren. Soms willen organisaties de toegang tot deze services uitzetten voor gebruikers met beheerde Google-accounts. Dit kan bijvoorbeeld de volgende redenen hebben:

• Bedrijfsbeleid: sommige organisaties willen bepalen welke services kunnen worden gebruikt met door de organisatie beheerde Google-accounts.
  • Branchevoorschriften: voor sommige organisaties gelden bepaalde branchevoorschriften waardoor ze beheerderscontrole moeten hebben over de gegevens van gebruikers.
  • Beperkingen voor scholen: sommige onderwijsinstellingen moeten het gebruik van services uitzetten omdat ze geen goedkeuring van ouders hebben om deze te leveren aan leerlingen.
De gevolgen van het uitzetten van services voor gebruikers
  • Als u Google-services uitzet die niet afzonderlijk kunnen worden aan- of uitgezet in de Beheerdersconsole, kunnen gebruikers services die nuttig voor ze zijn, wellicht niet gebruiken. Als gebruikers deze services al gebruiken op het werk, kunnen ze hun werk wellicht niet meer goed doen als u de services uitzet.
  • Als gebruikers proberen in te loggen bij een beperkte service, worden ze meestal doorgestuurd naar een pagina waarop staat dat de service niet beschikbaar is en waarom.