Välja en geografisk plats för din data

Den här funktionen är tillgänglig med G Suite Business och Enterprise, Enterprise for Education eller Drive Enterprise. Jämför utgåvor

Som administratör kan du välja att lagra data på en viss geografisk plats (antingen i USA eller Europa) genom att använda en policy för dataregioner.

Du kan läsa mer om vilka datatyper som omfattas i artikeln Data som omfattas av principen för dataregioner.

Tänka igenom för- och nackdelarna innan en princip för dataregioner anges

Att välja en region medför inte förbättrad prestanda eller finjusteringar av ditt nätverk eller dataåtkomst. Ha följande faktorer i åtanke innan du fattar ditt beslut:

• Användare som befinner sig utanför regionen där deras data lagras kan i vissa fall uppleva lång fördröjning. Detta kan hända när

• delade objekt redigeras i realtid i flera regioner​

• filer, till exempel dokument, delas med någon i en annan region

• personer reser mellan olika regioner.

• I sällsynta fall kan det hända att användare utanför den valda dataregionen inte får åtkomst till datan på grund av händelser utom Googles kontroll (till exempel naturkatastrofer).

Ange organisationsstruktur

Hoppa över det här steget om du vill välja en enda dataregion för alla dina användare.

Du kan välja en dataregion för vissa användare eller olika dataregioner för specifika avdelningar eller team. Dela in dina användare i organisationsenheter eller grupper och tillämpa sedan en dataregionspolicy.
Läs mer i Konfigurera tjänstinställningar med grupper.

Ange en dataregionspolicy

Du anger först allmänna behörigheter för dina organisationsenheter och tillämpar sedan undantag för grupper av användare. Användarens gruppinställningar åsidosätter inställningarna för deras organisationsenhet.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Öppna Företagsprofil följt av Profil på startsidan för administratörskonsolen.
  3. Klicka på Visa mer.
  4. Klicka på Dataregioner. (Det här alternativet visas enbart om din licens innehåller dataregioner.)
  5. Gör något av följande:
    • Till vänster väljer du den organisationsenhet du lagrar data för.
    • Om du vill att inställningen ska gälla för alla väljer du organisationsenheten på den översta nivån.
  6. Välj ett av följande alternativ:
    • Ingen inställning
    • USA
    • Europa
  7. Fortsätt genom att klicka på Spara. Annars kan du klicka på Ignorera.
  8. (Valfritt) Om du vill tillämpa dataregioner på en grupp av användare följer du anvisningarna i Konfigurera tjänstinställningar med grupper.

Visa förlopp för dataregioner

Det kan dröja 24 till 48 timmar efter att du angav principen för dataregion innan du kan visa hur dataförflyttningen fortlöper.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Öppna Översikten från administratörskonsolens startsida.
  3. Skrolla till Informationskort längst ned.

På Översiktskortet kan du se det totala förloppet av dataförflyttningen för hela domänen och efter region. Du kan visa hur dataförflyttningen fortlöper för enskilda tjänster efter region på korten för USA och Europa. Om du vill veta mer om förloppsrapporter för dataförflyttning läser du artikeln Visa andelen flyttad data.

Relaterade ämnen