Ställ in sessionslängd för Google-tjänster

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Standard, Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade och Education Plus, Enterprise Essentials Plus, G Suite Business. Jämför utgåvor

Som administratör kan du styra hur länge användarna kan få åtkomst till Googles tjänster, till exempel Gmail på webben, utan att behöva logga in igen. Till exempel kan du för användare som arbetar på distans eller från opålitliga platser begränsa tiden de kan få åtkomst till känsliga resurser genom att tillämpa en kortare webbsessionslängd. Om användarna vill ha fortsatt åtkomst till en resurs när en session slutar uppmanas de att logga in igen och starta en ny session.

Om inställningarna

• Inställningarna för kontroll av sessionslängd som dokumenteras nedan påverkar sessioner med alla Google-webbegenskaper som en användare har åtkomst till medan hen är inloggad. Vi lägger till mer detaljerade kontrollmöjligheter för vissa sessionstyper. Mer information om kontroller för Google Cloud-verktyg, och hur dessa kontroller interagerar med den överordnade sessionskontrollen på den här sidan, finns i Ställ in sessionslängd för Google Cloud-tjänster.
  • Hur inställningarna fungerar på mobila enheter varierar beroende på enhet och app (se Tänk på följande nedan). Webbsessionslängden för Google-tjänster är som standard 14 dagar.
  • Sessionslängden för administratörer som använder Googles administratörskonsol är inställd på en timme och kan inte ändras. Efter en timme måste administratörer logga in igen. Denna längd gäller enbart för administratörskonsolen. Andra Google-tjänster har de sessionslängder som har ställts in för dem.

Tänk på följande

När och hur användarna loggar in

• När en webbsession löper ut för en användare visas sidan Verifiera att det är du och användaren måste logga in igen.
  • När du ändrar sessionslängden måste användarna logga ut och sedan logga in igen för att de nya inställningarna ska träda i kraft. Den tidigare sessionslängden gäller tills användaren loggar ut och loggar in igen.
  • Användarna loggar kanske inte ut på ett tag. Om du vill att de ska logga in igen snabbare kan du återställa deras inloggnings-cookies. Du måste återställa en användare åt gången. Mer information finns i Blockera åtkomst till Google-tjänsten på en enhet som har kommit bort.
  • Om du ställer in sessionen på att aldrig löpa ut, behöver användarna aldrig logga in igen.
  • Om du har vissa användare som behöver logga in oftare än andra placerar du dem i olika organisationsenheter. Använd sedan olika sessionslängder för dem. Då avbryts vissa användare inte för att logga in när det inte är nödvändigt.
  • Du kan också kräva att användarna loggar in med tvåstegsverifiering (2SV). Om du vill verifiera betrodda enheter kan du få användarna att tillämpa sin säkerhetsnyckel. Mer information finns i Konfigurera tvåstegsverifiering.
  • Om ett Google Meet-möte startar inom två timmar efter att en session har schemalagts, tvingas användaren att logga in igen före mötets start. Detta bidrar till att undvika avbrott medan mötet pågår.

Mobila enheter

• Du kan inte konfigurera tidsgränser för sessioner för integrerade mobilappar som Gmail eller Google Kalender på Android- eller Apple iOS-enheter. Sessionslängder tillämpas inte på OAuth-autentiserade appar eller ChromeOS.
    Obs! Inloggningssessioner för integrerade mobilappar löper inte ut om det inte finns en händelse som kräver omautentisering, till exempel när en användares lösenord återställs.

För Chrome-webbläsaren:

• Du kan bara tillämpa inställningar för sessionslängd i Chrome-webbläsaren på Android- eller iOS-enheter när användaren inte är inloggad. Om användaren är inloggad gäller inte inställningarna. Du kan dock använda inställningar för sessionslängd på andra mobilwebbläsare, till exempel Apple, Safari och Mozilla Firefox.

Externa identitetsleverantörer

• Om du använder en extern identitetsleverantör (IdP), till exempel Okta eller Ping och anger webbsessionslängder för användarna, måste du ange att parametern för IdP-sessionslängd ska löpa ut innan Google-sessionen löper ut. På så sätt tvingas dina användare att logga in igen. Om den externa IdP-sessionen fortfarande är giltig när Google-sessionen löper ut kan Google-sessionen förnyas utan att användaren loggar in igen.
  • Mer information om hur du ställer in sessionslängden på en specifik IdP finns i IdP-dokumentationen.

Chrome OS-specifika inställningar

Om du vill konfigurera sessionslängder för hanterade användare med primära konton på Chrome OS-enheter anger du maximal sessionslängd. Mer information finns i Maximal sessionslängd för användare.

Du kan inte konfigurera sessionslängderna för hanterade användare med sekundära konton. Om du vill blockera användare från att lägga till hanterade konton som sekundära konton ställer du in policyn Lägg till begränsningar för användning av ett hanterat konto som ett sekundärt konto i Chrome OS.

Ange sessionslängder

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Säkerhetföljt avÅtkomst- och datakontrollföljt avSessionskontroll från Google.
  3. Till vänster väljer du den organisationsenhet du vill ange sessionslängd för.
    Välj organisationsenheten på toppnivå för alla användare. Välj i annat fall en annan organisation för att göra inställningar för användarna i den. Inledningsvis ärver en organisation inställningarna från sin överordnade organisation.
  4. För sessionskontroll väljer du Varaktighet för webbsession väljer du efter hur lång tid användaren måste logga in igen.
  5. Klicka på Åsidosätt för att hålla inställningen densamma, även om den överordnade inställningen ändras.
  6. Om organisationsenhetens status redan är Åsidosatt väljer du ett alternativ:
    • Om du väljer Ärv återställs inställningen så att den stämmer överens med den överordnade
    • Om du väljer Spara sparas din nya inställning (även om den överordnade inställningen ändras)

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.