De sessieduur instellen voor Google-services

Deze functie wordt ondersteund in de volgende versies: Business Plus, Enterprise, Education Fundamentals, Standard, Teaching and Learning Upgrade en Plus, G Suite Business. Versies vergelijken

Als beheerder kunt u bepalen hoelang gebruikers toegang hebben tot Google-services, zoals Gmail op het web, zonder dat ze opnieuw hoeven in te loggen. Voor gebruikers die bijvoorbeeld vanuit huis of op niet-vertrouwde locaties werken, kunt u beperken hoelang ze toegang hebben tot gevoelige bronnen door een kortere websessieduur in te stellen. Als gebruikers toegang willen blijven houden tot een bron als de sessie voorbij is, wordt ze gevraagd opnieuw in te loggen en een nieuwe sessie te starten.

Opmerking:

• De instellingen voor de sessieduur die hieronder staan beschreven, gelden voor sessies met alle Google-webproperty's die een gebruiker opent als deze is ingelogd. Voor sommige typen sessies wordt gedetailleerdere ondersteuning toegevoegd. Zie De sessieduur instellen voor Google Cloud-services voor meer informatie over functies voor Google Cloud-tools en hoe deze functies werken met de bovenliggende instelling voor sessiebeheer op deze pagina.
  • Hoe de instellingen werken op mobiele apparaten, varieert per apparaat en app (zie het gedeelte Aandachtspunten hieronder). De standaard websessieduur voor Google-services is 14 dagen.

Aandachtspunten

Wanneer en hoe gebruikers inloggen

• Als een websessie is verlopen voor een gebruiker, ziet deze de pagina Bevestig dat u het bent en moet deze opnieuw inloggen.
  • Als u de sessieduur wijzigt, moeten gebruikers uitloggen en opnieuw inloggen voordat de instellingen van kracht worden.
  • Het kan even duren voordat gebruikers uitloggen. Als u wilt dat ze sneller opnieuw inloggen, kunt u de inlogcookies van de gebruikers resetten. U moet deze voor elke gebruiker afzonderlijk resetten. Zie De toegang tot de Google-service blokkeren op een verloren apparaat voor meer informatie.
  • Als u instelt dat sessies nooit verlopen, hoeven gebruikers nooit opnieuw in te loggen.
  • Als u wilt dat sommige gebruikers vaker moeten inloggen dan anderen, plaatst u de gebruikers in verschillende organisatie-eenheden. Stel vervolgens verschillende sessieduren in voor de organisatie-eenheden. Zo worden bepaalde gebruikers niet gestoord doordat ze opnieuw moeten inloggen wanneer dit niet nodig is.
  • U kunt ook vereisen dat gebruikers inloggen met authenticatie in twee stappen. Als u vertrouwde apparaten wilt verifiëren, kunt u gebruikers vragen er hun beveiligingssleutel bij te houden. Zie Verificatie in twee stappen instellen voor meer informatie.
  • Als een Google Meet-vergadering begint binnen twee uur nadat de sessie verloopt, moet de gebruiker opnieuw inloggen voordat de vergadering begint. Zo wordt de vergadering niet verstoord.

Mobiele apparaten

• U kunt de sessieduur niet configureren voor systeemeigen mobiele apps, zoals Gmail of Google Agenda, op Android- of Apple iOS-apparaten.

Voor de Chrome-browser geldt het volgende:

• U kunt instellingen voor de sessieduur alleen toepassen op de Chrome-browser op Android- of iOS-apparaten wanneer de gebruiker niet is ingelogd. Als de gebruiker is ingelogd, worden de instellingen niet toegepast. U kunt instellingen voor de sessieduur echter gewoon toepassen op andere mobiele browsers, zoals Apple Safari en Mozilla Firefox.

Identiteitsproviders van derden

• Als u een identiteitsprovider (IdP) van derden gebruikt, zoals Okta of Ping, en u een websessieduur instelt voor uw gebruikers, moet u de parameter voor de IdP-sessieduur zo instellen dat deze verloopt voordat de Google-sessie verloopt. Zo moeten uw gebruikers afgedwongen opnieuw inloggen. Als de sessie van de IDP van derden nog geldig is wanneer de Google-sessie verloopt, kan de Google-sessie automatisch worden verlengd zonder dat de gebruiker opnieuw hoeft in te loggen.
  • Als u wilt weten hoe u de sessieduur instelt voor uw specifieke IDP, bekijkt u de documentatie van uw IDP.

De sessieduur instellen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Beveiligingand thenBeheer van Google-sessie.

U moet wellicht onderaan klikken op Meer functies om Beveiliging op de homepage te zien.

3. Selecteer links de organisatie-eenheid waarvoor u de sessieduur wilt instellen.
    Selecteer de organisatie op het hoogste niveau als u wilt dat de instellingen gelden voor alle gebruikers. Selecteer een andere organisatie-eenheid als u wilt dat de instellingen alleen gelden voor bepaalde gebruikers. Een organisatie-eenheid neemt in eerste instantie de instellingen over van de bovenliggende organisatie-eenheid.
  4. Kies bij Sessiebeheer, onder Duur websessie de tijdsduur waarna de gebruiker opnieuw moet inloggen.
  5. Klik op Overschrijven om de instelling hetzelfde te houden, zelfs als de instelling wordt gewijzigd in de bovenliggende organisatie-eenheid.
  6. Als de organisatie-eenheid al de status Overschrijven heeft, kiest u een van de volgende opties:
    • Overnemen: de instelling wordt teruggezet op dezelfde instelling als in de bovenliggende organisatie-eenheid.
    • Opslaan: de nieuwe instelling wordt opgeslagen (zelfs als de instelling wordt gewijzigd in de bovenliggende organisatie-eenheid).

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.