Roltoewijzingen en rechten bekijken

Als beheerder van het Google Workspace- of Cloud Identity-account van uw organisatie kunt u een lijst bekijken met alle beheerdersrollen en -rechten die zijn toegewezen aan een gebruiker of groep. U kunt ook een lijst bekijken met alle directe toewijzingen voor een bepaalde rol. Zo kunt u snel het niveau van beheerderstoegang tot het Google Workspace-account en -services van uw organisatie bepalen voor een gebruiker of groep.

U moet zijn ingelogd als hoofdbeheerder om deze taak te kunnen uitvoeren.

De rollen en rechten van een gebruiker bekijken

Op de pagina van een gebruiker kunt u de rollen bekijken die direct zijn toegewezen aan een gebruiker en de rollen die een gebruiker indirect krijgt als lid van een groep waaraan de rol is toegewezen.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met een account met hoofdbeheerdersrechten (eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGebruikers.
  3. Zoek de gebruiker in de lijst. Zie Een gebruikersaccount zoeken als u hulp nodig heeft.
  4. Klik op de naam van de gebruiker om zijn accountpagina te openen.
  5. Klik op Beheerdersrollen en -rechten

Laat de link Beheerrollen zien.

6. Bekijk in de kolom Toegewezen status van de lijst Rollen de rollen die aan de gebruiker zijn toegewezen.
  7. Scroll naar Rechten om alle rechten van de gebruiker te bekijken. Bij elk recht staat bij welke rol het hoort en voor welke organisatie-eenheden het geldt.
  8. (Optioneel) Als u terug wilt gaan naar de accountpagina van de gebruiker, klikt u bij Beheerdersrollen en -rechten op de pijl-omhoog .

De rollen en rechten van een groep bekijken

Op de pagina van een groep kunt u de rollen bekijken die direct zijn toegewezen aan een groep en de rollen die een groep indirect krijgt als lid van een andere groep waaraan de rol is toegewezen.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met een account met hoofdbeheerdersrechten (eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGroepen.
  3. Zoek de groep in de lijst.
  4. Klik op de naam van de groep om de accountpagina te openen.
  5. Klik op Beheerdersrollen en -rechten.
  6. Bekijk in de lijst Rollen, in de kolom Toegewezen status, de rollen die aan de groep zijn toegewezen.
  7. Scroll naar Rechten om alle rechten van de groep te bekijken. Bij elk recht staat bij welke rol het hoort en voor welke organisatie-eenheden het geldt.
  8. (Optioneel) Als u terug wilt gaan naar de accountpagina van de groep, klikt u bij Beheerdersrollen en -rechten op de pijl-omhoog .

Directe toewijzingen voor een rol bekijken

Op de pagina Rollen ziet u alle gebruikers en groepen waaraan een rol direct is toegewezen. U kunt geen rollen zien die indirect zijn toegewezen aan gebruikers of groepen die lid zijn van een groep die de rol krijgt.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met een account met hoofdbeheerdersrechten (eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Accountand thenBeheerdersrollen.
  3. Klik op de rol die u wilt bekijkenand thenBeheerders.

Een roltoewijzing wijzigen

Ga naar Specifieke beheerdersrollen toewijzen voor meer informatie over hoe u de roltoewijzing van een gebruiker of groep wijzigt.