Mappa en ny webbadress till en webbplats på Google Sites

Du och användarna måste konvertera webbplatser i klassiska Sites till nya Sites senast den 30 januari 2023. Alla återstående webbplatser konverteras automatiskt någon gång efter den 30 januari 2023. För mer information går du till Flytta över från klassiska Sites till nya Sites.

Du som administratör kan mappa en webbadress till en webbplats i Google Sites och klassiska Sites och skapa en kort adress som är lätt att komma ihåg för din offentliga webbplats. Du kan skapa upp till 2 000 anpassade webbplatsadresser på Google Workspace-kontot.

Tänk på följande när du mappar en webbadress

• Användare med provkonton eller konton med provstatus kan inte mappa en webbplats till en webbadress.
  • I nya Sites administrerar nya Google Sites automatiskt domänvaliderade SSL-certifikat för säkra anslutningar. Du kan inte använda andra certifikat.
  • I nya Sites kan du inte mappa en webbplats till en webbadress som finns på ett annat domännamn.
  • Andra kan bara se den mappade webbadressen om webbplatsen delas med någon utanför organisationen. Om webbplatsen delas med specifika personer eller enbart med organisationen ser alla den ursprungliga webbadressen, exempelvis sites.google.com/example.com/dittwebbplatsnamn, istället för den mappade webbadressen. Om du vill ha mer information besöker du Ange delningsalternativ för Google Sites.
  • En underdomän kan bara mappas till en primär domän. En underdomän kan inte mappas till en annan underdomän.

Steg 1: Gör det möjligt för användarna att skapa webbplatser

Innan du börjar: Se till att Sites har aktiverats för användarna. Mer information finns i Styr vem som använder klassiska och nya Sites i organisationen.

Aktivera webbplatsgenerering för nya Sites och klassiska Sites:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt avApparföljt avGoogle Workspaceföljt avSites.
  3. Klicka på Nya Sitesföljt avSkapa och redigera webbplats.
  4. Välj Användarna kan redigera webbplatser och markera rutan Tillåt användarna att skapa nya webbplatser.
  5. Klicka på Spara.
  6. Bredvid Nya Sites klickar du på uppåtpilen  för att stänga avsnittet Nya Sites.
  7. Klicka på Delningsinställningar – klassiska Sitesföljt avSkapa webbplats.
  8. Välj Användarna på din domän kan skapa webbplatser och klicka på Spara.
Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Steg 2: Lägg till en anpassad webbadress

Administratörsbehörighet till domäninställningar krävs.

Innan du börjar: Om du mappar en webbadress till en sekundär domän måste ägaren av webbplatsen använda den sekundära domänen för e-postadressen. Om ägaren använder en annan domän måste du skapa ett konto för användaren på den sekundära domänen och överföra ägaderätten för webbplatsen till det nya kontot. Användaren på den sekundära domänen måste sedan duplicera webbplatsen (för att ändra sökvägen till den sekundära domänen) och publicera den duplicerade webbplatsen.

1. I inställningarna för Sites på administratörskonsolen klickar du på Anpassad webbadress.
  2. Klicka på Lägg till följt avNya Sites eller Klassiska Sites beroende på var webbplatsen har publicerats.
  3. Klicka på Fortsätt.
  4. Ange den nuvarande webbadressen för webbplatsen. Formatet på webbadressen beror på hur webbplatsen har skapats:
    • Skapad med nya Sites – webbadressen är sites.google.com/domän/webbplatsnamn.
    • Skapad med klassiska Sites och migrerad till nya Sites — webbadressen är sites.google.com/a/domän/webbplatsnamn.
    • Skapad med klassiska Sites — webbadressen är sites.google.com/a/domän/webbplatsnamn.
  5. Klicka på Fortsätt.
  6. Välj en verifierad domän.
    Obs! Om du mappar från nya Sites är enbart domänen som är värd för webbplatsen tillgänglig.
  7. Ange en anpassad webbadress för webbplatsenföljt avklicka på Fortsätt.
  8. Klicka på Lägg till anpassad webbadress.
  9. (Valfritt) Så här uppdaterar du CNAME-posten på domänvärdens webbplats:
    1. Logga in på domänvärdens webbplats.
    2. Öppna sidan för DNS-hantering.
    3. Leta upp CNAME-inställningarna och ange din anpassade webbadress för CNAME-värde eller alias.
    4. För CNAME-destinationen anger du ghs.googlehosted.com.
    5. Spara ändringarna.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

(Valfritt) Skapa en domänadress utan www

Mer information finns i Konfigurera domänadress utan www för webbplatsen.

Fel vid felsökning

Problem

Lösning

Certifikat saknas Radera och återskapa adressmappningen för att tillhandahålla domänvaliderade SSL-certifikat.
Ogiltig DNS Detta fel kan bero på:
  • CNAME-posten uppdaterades inte på domänvärdens webbplats. Mer information finns i steg 9 i Lägga till en anpassad webbadress (ovan på den här sidan).
  • DNS-leverantören saknar korrekt stöd för auktoriseringen av certifikatutfärdare (CAA). Om så är fallet kan du göra en eller flera av följande åtgärder:
    • lägg till en CAA-post på domänen
    • kontakta DNS-leverantören för åtgärd av CAA-stöd
    • byt till en DNS-leverantör som ger korrekt CAA-stöd
    • omkonfigurera en CAA-post om den uttryckligen har konfigurerats för att förhindra utfärdande av Let's Encrypt.
Det går inte att överföra äganderätten till ett nytt konto

Detta fel kan bero på följande:

• Webbplatsen har skapats på den primära domänen och visar den ursprungliga domänen när den anpassade webbadressen ska läggas till.

Om så är fallet:

• Kopiera webbplatsen med den nya domänen. Denna åtgärd gör att ägaren kan mappa webbplatsen med den sekundära domänen.

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.