Meddelandemall för skolor som inhämtar samtycke från föräldrar och vårdnadshavare

[Inledningen kan anpassas av skolan – uppdatera de markerade avsnitten och ändra allt utom texten i fetstil]

Till föräldrar och vårdnadshavare

[infoga skolans namn och eventuellt skoldistrikt] använder vi Google Workspace for Education och vi behöver din tillåtelse att skapa och hantera ett Google Workspace for Education-konto åt ditt barn. Google Workspace for Education är en samling produktivitetsverktyg för undervisning från Google. I samlingen ingår Gmail, Kalender, Dokument, Classroom och andra produkter som används av tiotals miljoner elever och lärare runt om i världen. På [infoga skolans namn och eventuellt skoldistrikt] använder eleverna sina Google Workspace for Education-konton för att skicka in uppgifter, kommunicera med lärare [infoga om tillämpligt: logga in på sina Chromebooks] och lära sig bli digitala medborgare.

I meddelandet nedan får du svar på vanliga frågor om vad Google får och inte får göra med ditt barns personliga uppgifter, inklusive följande:

• Vilka personliga uppgifter samlar Google in?
  • Hur använder Google dessa uppgifter?
  • Delar Google mitt barns personliga uppgifter med någon annan?
  • Använder Google personliga uppgifter från elever i grundskoleåldern för att rikta annonser mot dem?
  • Kan mitt barn dela uppgifter med andra via Google Workspace for Education-kontot?

Läs meddelandet noga och kontakta oss om du har några frågor. Underteckna nedan för att ange att du har läst och ger oss ditt samtycke. Om du inte ger oss ditt samtycke skapar vi inte något Google Workspace for Education-konto åt ditt barn. [Skolan/skoldistriktet kanske vill förklara hur det påverkar barnets upplevelse av utbildningen om du inte samtycker till användningen av Googles tjänster.  Elever som inte får använda Googles tjänster kan till exempel behöva använda andra programvaror för att skicka in uppgifter eller samarbeta med klasskamrater.]

Jag tillåter att [infoga skolans/skoldistriktets namn] skapar/hanterar ett Google Workspace for Education-konto åt mitt barn och att Google samlar in, använder och delar information om mitt barn enbart i de syften som anges i meddelandet nedan.

Vänliga hälsningar,
[infoga skoladministratörens namn]

________________________________________________
Elevens fullständiga namn

________________________________________________
Förälders/vårdnadshavares namnförtydligande

____________________________       _____________
Förälders/vårdnadshavares underskrift             Datum

[Meddelande till föräldrar och vårdnadshavare om Google Workspace for Education – Google rekommenderar att inte göra några ändringar i detta avsnitt, förutom att ersätta markerad text med skolans uppgifter]

Meddelande till föräldrar och vårdnadshavare om Google Workspace for Education

I det här meddelandet beskriver vi vilka personliga uppgifter som vi skickar till Google för dessa konton och hur Google samlar in, använder och delar elevernas personliga uppgifter i anslutning till dessa konton.

Med hjälp av sina Google Workspace for Education-konton kan eleverna få åtkomst till och använda följande tjänster som erbjuds av Google (beskrivs på https://workspace.google.com/terms/user_features.html):

• Uppgifter
  • Kalender
  • Classroom
  • Cloud Search
  • Drive och Dokument
  • Gmail
  • Google Chat
  • Google Chrome Sync
  • Google Meet
  • Google Arkiv
  • Groups for Business
  • Jamboard
  • Keep
  • Migrering
  • Sites
  • Tasks

[Inkludera det här avsnittet om skolan erbjuder tilläggstjänster – läs mer om vad tilläggstjänster är och hur de skiljer sig från bastjänsterna i hjälpcentret på https://support.google.com/a/answer/6356441] Vi ger även eleverna åtkomst till andra tjänster från Google via deras Google Workspace for Education-konton. Mer specifikt betyder det att ditt barn kan ha tillgång till följande tilläggstjänster

[Inkludera det här avsnittet om skolan ger åtkomst till tjänster från tredje part i elevernas Google Workspace for Education-konto] Vi ger även eleverna åtkomst till ytterligare tjänster från tredje part i deras Google Workspace for Education-konton. Vår skoladministratör aktiverar åtkomst till dessa tjänster från tredje part med elevens Google Workspace for Education-konto och godkänner att du lämnar ut data, i enlighet med begäran från externa tjänster. Ytterligare information om dessa externa tjänster finns på [inkludera länk till ytterligare resurser om tillåtna tjänster från tredje part].

[Obs! Om skolan har för avsikt att lägga till åtkomst till fler tilläggstjänster från Google eller tjänster från tredje part med ett Google Workspace for Education-konto i framtiden måste skolan meddela vårdnadshavare och inhämta samtycke för dessa appar vid behov.]

I integritetsmeddelandet för Google Workspace for Education finns information om vilken information Google samlar in från Google Workspace for Education-konton, samt hur denna information används och delas. Du kan läsa meddelandet online på https://workspace.google.com/terms/education_privacy.html Du bör läsa hela meddelandet, men nedan hittar du även svar på några av de vanligaste frågorna:

Vilka personliga uppgifter samlar Google in?

När ett elevkonto skapas kan [infoga skolans/skoldistriktets namn] dela vissa personliga uppgifter om eleven, exempelvis namn, e-postadress och lösenord, med Google. Google kan också samla in personliga uppgifter direkt från eleverna, till exempel telefonnummer för kontoåterställning eller ett profilfoto som lagts till i Google Workspace for Education-kontot.

När en elev använder Googles tjänster samlar Google även in information utifrån användningen av tjänsterna i fråga. Detta inbegriper följande:

• kontouppgifter, vilket omfattar sådant som namn och e-postadress.
  • aktivitet när du använder tjänsterna, vilket omfattar sådant som att visa och interagera med innehåll, personer som eleven kommunicerar med eller delar innehåll med och andra detaljer om hur hen använder tjänsterna.
  • inställningar, appar, webbläsare och enheter. Google samlar in information om elevens inställningar och vilka appar, webbläsare och enheter hen använder för att komma åt Googles tjänster. Informationen omfattar webbläsare och enhetstyp, inställningar, unika id:n, operativsystem, information om mobilnätverk och appversionsnummer. Google samlar också in information om interaktionen mellan elevens appar, webbläsare och enheter med Googles tjänster, inklusive IP-adress, felrapporter, systemaktivitet och datum och tid för en begäran.
  • platsinformation. Google samlar in information om elevens plats med hjälp av olika tekniker som IP-adress och GPS.
  • direktkommunikation. Google lagrar information om kommunikation när eleven ger feedback, ställer frågor eller söker teknisk support.

[Inkludera det här avsnittet om skolan ger åtkomst till tilläggstjänster] De tilläggstjänster vi ger elever åtkomst till med sina Google Workspace for Education-konton kan också samla in följande information, enligt beskrivningen i Googles Integritetspolicy:

• aktivitet när eleven använder tilläggstjänster, vilket omfattar sådant som ord eleven söker efter, videor hen tittar på, innehåll och annonser hen visar och interagerar med, röst- och ljudinformation när hen använder ljudfunktioner, köpaktivitet och aktivitet på tredje parts webbplatser appar som använder Googles tjänster.
  • appar, webbläsare och enheter. Google samlar in information om elevens appar, webbläsare och enheter som beskrivs ovan i avsnittet om tjänster.
  • platsinformation. Google samlar in information om elevens plats med hjälp av olika tekniker som GPS, IP-adress, sensordata från enheten och information om saker i närheten av enheten, exempelvis wifi-åtkomstpunkter, mobilmaster och Bluetooth-aktiverade enheter. Vilken typ av platsdata vi samlar in beror delvis på elevens enhet och kontoinställningar.

Hur använder Google dessa uppgifter?

I Google Workspace for Education-tjänsterna använder Google elevernas personliga uppgifter i första hand för att tillhandahålla de tjänster som skolor och elever använder, men även för att underhålla och förbättra tjänsterna, ge rekommendationer för att optimera användningen av tjänsterna, tillhandahålla och förbättra andra tjänster som eleven begär, ge support, skydda Googles användare, kunder, allmänheten och Google samt följa rättsliga förpliktelser. Läs integritetsmeddelandet för Google Cloud om du vill ha mer information.

[Inkludera det här avsnittet om skolan ger åtkomst till tilläggstjänster] I Googles tilläggstjänster får Google använda den information som samlas in från alla tilläggstjänster för att leverera, underhålla och förbättra våra tjänster, utveckla nya tjänster, tillhandahålla anpassade tjänster, mäta resultat, kommunicera med skolor eller användare samt skydda Google, Googles användare och allmänheten. Mer information finns i Googles integritetspolicy.

Använder Google personliga uppgifter från elever i grundskoleåldern för att rikta annonser mot dem?

Nej. Det förekommer inga annonser i Google Workspace for Education-tjänsterna. Inga personliga uppgifter som samlas in i tjänsterna används heller i annonssyften.

[Inkludera det här avsnittet om skolan ger åtkomst till tilläggstjänster] I vissa tilläggstjänster visas annonser. För användare i grund- och gymnasieskolan är detta inte anpassade annonser, vilket innebär att Google inte använder information från elevens konto eller tidigare aktivitet för att rikta annonser. Google kan dock visa annonser baserat på allmänna faktorer som elevens sökfrågor, tid på dygnet eller innehållet på sidan hen läser.

Kan mitt barn dela uppgifter med andra via Google Workspace for Education-kontot?

[Om tillämpligt för skolan/skoldistriktet] Vi kan ge eleverna åtkomst till Google-tjänster som Google Dokument och Sites, vilka innehåller funktioner där användarna kan dela information med andra eller offentligt. Om eleven till exempel delar ett foto med en vän som sedan kopierar det eller delar det vidare kan det hända att det fotot fortsätter att visas i vännens Google-konto, även om eleven tar bort det från sitt Google-konto. När användare delar information offentligt kan den bli tillgänglig via sökmotorer, inklusive Google Sök.

Delar Google mitt barns personliga uppgifter med någon annan?

Google lämnar inte ut personliga uppgifter till företag, organisationer eller personer utanför Google utom i följande fall:

Med skolan: Vår skoladministratör (och återförsäljare som hanterar ditt eller organisationens Workspace-konto) har åtkomst till elevens information. De kan exempelvis göra följande:

• visa kontotuppgifter, aktivitet och statistik
  • ändra lösenordet för elevens konto
  • stänga av eller avsluta elevens kontoåtkomst
  • få åtkomst till elevens kontouppgifter i syfte att tillmötesgå tillämplig lag, regel, juridisk process eller tvingande begäran från myndighet
  • begränsa elevers möjlighet att radera eller redigera sina uppgifter eller integritetsinställningar.

Med ditt samtycke: Google delar personliga uppgifter utanför Google med vårdnadshavarens samtycke.

För extern behandling: Google delar personliga uppgifter med Googles närstående bolag och andra betrodda tredjepartsleverantörer för att behandla dem åt oss enligt Googles anvisningar och i enlighet med Googles integritetspolicy, Google Clouds integritetsmeddelande och andra lämpliga integritets- och säkerhetsåtgärder.

Av juridiska skäl: Vi delar personliga uppgifter utanför Google om Google har anledning att tro att åtkomst, användning, lagring eller yppande av uppgifter är skäligen nödvändig av juridiska skäl, inklusive juridiska skäl, inklusive efterlevnad av tvingande begäranden från myndigheter samt för att skydda dig och Google.

Vilka val har jag som förälder eller vårdnadshavare?

Först och främst kan du välja att samtycka till att barnets uppgifter samlas in och används av Google. Om du inte lämnar ditt samtycke skapar vi inget Google Workspace for Education-konto åt ditt barn och Google samlar varken in eller använder barnets uppgifter enligt beskrivningen i detta meddelande.

Om du samtycker till att barnet får använda Google Workspace for Education kan du komma åt Google Workspace for Education-kontot eller begära att det raderas genom att kontakta [infoga skolans/skoldistriktets namn]. Om du vill stoppa ytterligare insamling av barnets uppgifter kan du begära att vi använder tillgängliga tjänstekontroller för att få tillgång till personliga uppgifter, begränsa barnets åtkomst till funktioner eller tjänster, radera personliga uppgifter från tjänsterna eller radera barnets konto helt. Du och ditt barn kan också besöka https://myaccount.google.com när ni är inloggade på Google Workspace for Education-kontot för att visa och hantera personliga uppgifter och kontoinställningar.

Vad gör jag om jag har fler frågor eller vill läsa mer?

Om du har frågor om vår användning av Google Workspace for Education-konton från Google eller om de val du kan göra kontaktar du [infoga kontaktuppgifter till skolans administratör]. Läs mer om hur Google samlar in, använder och delar personliga uppgifter för att tillhandahålla tjänsterna till oss i integritetscentret för Google Workspace for Education (på https://www.google.com)/edu/trust/), integritetsmeddelandet för Google Workspace for Education(på https://workspace.google.com/terms/education_privacy.html) och Googles integritetspolicy (på https://www.google.com/intl/sv/policies/privacy/) och integritetsmeddelandet för Google Cloud (på https://cloud.google.com/terms/cloud-privacy-notice).

Tjänsterna Google Workspace for Education tillhandahålls i enlighet med Google Workspace for Education-avtalet (på https://www.google.com/apps/intl/sv/terms/education_terms.html) och tillägget avseende databehandling för Cloud (som https://cloud.google.com/terms/data-processing-addendum).