Toestemmingstemplate voor ouders/voogden

[De inleiding kan door de school worden aangepast. Pas gemarkeerde delen aan. Alles behalve de vetgedrukte tekst mag worden gewijzigd.]

Aan alle ouders/voogden,

Op [vul naam van school/instelling in] gebruiken we Google Workspace for Education. We willen u hierbij om toestemming vragen om een Google Workspace for Education-account voor uw kind te maken en te beheren. Google Workspace for Education is een reeks productiviteitstools van Google voor het onderwijs. Het bevat onder andere Gmail, Agenda, Documenten, Classroom en wordt over de hele wereld gebruikt door tientallen miljoenen leerlingen en docenten. Op [vul naam van school/instelling in] gebruiken leerlingen hun Google Workspace for Education-account om aan opdrachten te werken, met hun docenten te communiceren, [voeg 'in te loggen op hun Chromebook' toe, indien van toepassing] en vaardigheden voor digitaal burgerschap te leren die van ze worden verwacht in de 21e eeuw.

In de mededeling hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over wat Google wel en niet mag doen met de persoonlijke informatie van uw kind, zoals:

• Welke persoonlijke informatie verzamelt Google?
  • Hoe gebruikt Google deze gegevens?
  • Maakt Google de persoonlijke informatie van mijn kind bekend?
  • Gebruikt Google de persoonlijke informatie van leerlingen op scholen in het basis- en middelbaar onderwijs om advertenties te targeten?
  • Kan mijn kind gegevens delen met anderen via het Google Workspace for Education-account?

Lees de mededeling zorgvuldig en laat het ons weten als u vragen heeft. Onderteken de mededeling om aan te geven dat u deze heeft gelezen en dat u toestemming geeft. Als u geen toestemming geeft, maken we geen Google Workspace for Education-account voor uw kind. [U kunt hier eventueel beschrijven wat de gevolgen voor het onderwijs zijn als er geen toestemming wordt gegeven om Google-services te gebruiken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat leerlingen die Google-services niet gebruiken, andere software moeten gebruiken om opdrachten te maken of met andere leerlingen samen te werken.]

Ik geef toestemming aan [vul naam van school/instelling in] om een Google Workspace for Education-account voor mijn kind te maken/beheren en aan Google om gegevens over mijn kind te verzamelen, te gebruiken en bekend te maken, uitsluitend voor de doeleinden die in de onderstaande mededeling worden beschreven.

Met vriendelijke groet,
[vul naam van schoolbeheerder in]

________________________________________________
Volledige naam van leerling

________________________________________________
Naam van ouder/voogd (in blokletters)

____________________________       _____________
Handtekening van ouder/voogd             Datum

[Mededeling aan ouders/voogden over Google Workspace for Education. Google raadt u af dit gedeelte te bewerken, en alleen de gemarkeerde tekst te vervangen door informatie van uw school.]

Mededeling aan ouders/voogden over Google Workspace for Education

In deze mededeling wordt beschreven welke persoonlijke informatie we aan Google verstrekken voor deze accounts en hoe Google persoonlijke informatie van leerlingen in deze accounts verzamelt, gebruikt en bekendmaakt.

Leerlingen kunnen hun Google Workspace for Education-account gebruiken voor toegang tot en gebruik van de volgende kernservices die worden aangeboden door Google (beschreven op https://workspace.google.com/terms/user_features.html):

• Opdrachten
  • Agenda
  • Classroom
  • Cloud Search
  • Drive en Documenten
  • Gmail
  • Google Chat
  • Google Chrome-synchronisatie
  • Google Meet
  • Google Vault
  • Google Groepen voor bedrijven
  • Jamboard
  • Keep
  • Migrate
  • Sites
  • Tasks

[Voeg dit gedeelte toe als uw school toegang biedt tot aanvullende services. Meer informatie over wat aanvullende services zijn en hoe ze verschillen van kernservices vindt u in het Helpcentrum via https://support.google.com/a/answer/6356441.] Daarnaast bieden we leerlingen ook toegang tot bepaalde andere Google-services met hun Google Workspace for Education-account. Uw kind kan specifiek toegang hebben tot de volgende aanvullende services

[Voeg dit gedeelte toe als uw school leerlingen toegang biedt tot services van derden met hun Google Workspace for Education-account] Daarnaast geven we leerlingen toegang tot aanvullende services van derden met hun Google Workspace for Education-account. Onze schoolbeheerder stelt in dat leerlingen toegang hebben tot deze services van derden met hun Google Workspace for Education-account en geeft toestemming om de gegevens te verstrekken waar de services van derden om vragen. U vindt meer informatie over deze services van derden op [voeg een link toe naar meer bronnen over toegestane services van derden].

[Opmerking: Als uw school in de toekomst toegang wil geven tot meer aanvullende services van Google of van derden met een Google Workspace for Education-account, moet de school de ouders daarvan op de hoogte stellen en waar nodig ouderlijke toestemming krijgen voor die apps.]

In de Privacyverklaring van Google Workspace for Education staat welke gegevens Google verzamelt uit Google Workspace for Education-accounts en hoe Google die gegevens gebruikt en bekendmaakt. U kunt de Privacyverklaring online lezen op https://workspace.google.com/terms/education_privacy.html. U moet deze informatie in zijn geheel doornemen, maar hieronder staan alvast antwoorden op een aantal veelgestelde vragen:

Welke persoonlijke informatie verzamelt Google?

Als [naam van school/district invoegen] een leerlingaccount maakt, kunnen we bepaalde persoonlijke informatie over de leerling aan Google geven, zoals een naam, e-mailadres en wachtwoord. Google kan persoonlijke informatie ook direct van leerlingen verzamelen, zoals een telefoonnummer voor accountherstel of een profielfoto die aan het Google Workspace for Education-account is toegevoegd.

Als een leerling Google-kernservices gebruikt, verzamelt Google ook gegevens over het gebruik van die services. Bijvoorbeeld:

• Accountgegevens, zoals de naam en het e-mailadres.
  • Activiteit tijdens het gebruik van de kernservices, zoals content bekijken en gebruiken, mensen met wie leerlingen communiceren of content delen en andere gegevens over hun gebruik van de services.
  • Instellingen, apps, browsers en apparaten. Google verzamelt informatie over de instellingen van leerlingen en welke apps, browsers en apparaten ze gebruiken om toegang te krijgen tot Google-services. Hierbij horen ook browser- en apparaattype, instellingsconfiguraties, unieke ID's, besturingssysteem, informatie over het mobiele netwerk en app-versienummers. Google verzamelt ook informatie over de communicatie van de apps, browsers en apparaten van leerlingen met Google-services, zoals IP-adres, crashrapporten, systeemactiviteit en datum en tijd van een verzoek.
  • Locatiegegevens. Google verzamelt informatie over de locatie van leerlingen via verschillende technologieën, zoals IP-adres en gps.
  • Directe communicatie. Google houdt een record bij van de communicatie als leerlingen feedback geven, vragen stellen of verzoeken om technische support.

[Voeg dit gedeelte toe als uw school toegang biedt tot aanvullende services] De aanvullende services waartoe leerlingen toegang hebben met hun Google Workspace for Education-account kunnen ook de volgende informatie verzamelen, zoals beschreven in het Privacybeleid van Google:

• Activiteit tijdens het gebruik van aanvullende services, zoals termen waarnaar leerlingen zoeken, video's die ze bekijken, content en advertenties die ze bekijken en waar ze interactie mee hebben, spraak- en audio-informatie als ze audiofuncties gebruiken, aankoopactiviteiten en activiteiten op sites en in apps van derden die Google-services gebruiken.
  • Apps, browsers en apparaten. Google verzamelt informatie over de apps, browsers en apparaten van de leerlingen zoals hierboven beschreven in het gedeelte Kernservices.
  • Locatiegegevens. Google verzamelt informatie over de locatie van de leerlingen via verschillende technologieën, zoals IP-adres, gps, sensorgegevens van hun apparaat en informatie over infrastructuur in de buurt van het apparaat, zoals wifi-toegangspunten, zendmasten en apparaten waarop bluetooth aanstaat. De soorten locatiegegevens die we verzamelen, zijn deels afhankelijk van de apparaat- en accountinstellingen van de leerlingen.

Hoe gebruikt Google deze informatie?

In de kernservices van Google Workspace for Education gebruikt Google persoonlijke informatie van leerlingen voornamelijk om de kernservices te leveren die scholen en leerlingen gebruiken. Google gebruikt deze informatie ook om de services te onderhouden en te verbeteren, aanbevelingen te doen om het gebruik van de services te optimaliseren, andere services waar leerlingen om vragen te leveren en te verbeteren, support te bieden, de gebruikers en klanten van Google, het publiek en Google te beschermen, en te voldoen aan wettelijke verplichtingen. Ga naar de Privacyverklaring van Google Cloud voor meer informatie.

[Voeg dit gedeelte toe als uw school toegang biedt tot aanvullende services] In de aanvullende services kan Google de informatie die uit alle aanvullende services wordt verzameld, gebruiken om onze services te leveren, te onderhouden en te verbeteren, nieuwe services te ontwikkelen, gepersonaliseerde services te leveren, prestaties te meten, te communiceren met scholen of gebruikers, en Google, de gebruikers van Google en het publiek te beschermen. Ga naar het Privacybeleid van Google voor meer informatie.

Gebruikt Google de persoonlijke informatie van leerlingen op scholen in het basis- en middelbaar onderwijs om advertenties te targeten?

Nee. Er worden geen advertenties getoond in de kernservices van Google Workspace for Education. De persoonlijke informatie verzameld in de kernservices wordt niet gebruikt voor advertentiedoeleinden.

[Voeg dit gedeelte toe als uw school toegang biedt tot aanvullende services] In sommige aanvullende services worden wel advertenties getoond, maar voor gebruikers in het basis- en middelbaar onderwijs worden deze niet gepersonaliseerd. Dit betekent dat Google geen informatie uit het account van leerlingen of uit eerdere activiteit gebruikt om advertenties te targeten. Google kan wel advertenties tonen op basis van algemene factoren, zoals de zoekopdrachten van leerlingen, het tijdstip van de dag en de content van een pagina die ze bekijken.

Kan mijn kind gegevens delen met anderen via het Google Workspace for Education-account?

[Zoals van toepassing op school/district] We kunnen leerlingen toegang geven tot Google-services zoals Google Documenten en Sites, die functies bevatten waarmee gebruikers gegevens met anderen of openbaar kunnen delen. Als een leerling bijvoorbeeld een foto deelt met een vriend die er dan een kopie van maakt of de foto opnieuw deelt, kan die foto blijven staan in het Google-account van de vriend, zelfs als de leerling deze verwijdert uit het eigen Google-account. Als gebruikers gegevens openbaar delen, kunnen die toegankelijk worden via zoekmachines, waaronder Google Zoeken.

Maakt Google de persoonlijke informatie van mijn kind bekend?

Google deelt persoonlijke informatie niet met bedrijven, organisaties en personen buiten Google, behalve in de volgende gevallen:

Met onze school: Onze schoolbeheerder (en resellers die het Workspace-account van u of uw organisatie beheren) hebben toegang tot de gegevens van leerlingen. Ze kunnen bijvoorbeeld het volgende:

• Accountgegevens, -activiteit en -statistieken bekijken.
  • Het accountwachtwoord van leerlingen wijzigen.
  • De toegang van leerlingen tot hun account opschorten of beëindigen.
  • Toegang krijgen tot de accountgegevens van leerlingen om te voldoen aan toepasselijke wet- en regelgeving, juridische procedures of afdwingbare overheidsverzoeken.
  • Bepalen of leerlingen hun informatie of privacyinstellingen kunnen verwijderen of bewerken.

Met uw toestemming: Google deelt persoonlijke informatie buiten Google met ouderlijke toestemming.

Voor externe verwerking: Google deelt persoonlijke informatie met de aangesloten entiteiten van Google en andere vertrouwde externe aanbieders om deze informatie voor ons te verwerken zoals Google ze daarvoor opdracht geeft en volgens het Privacybeleid van Google, de Privacyverklaring van Google Cloud en eventuele andere toepasselijke vertrouwelijkheids- en beveiligingsmaatregelen.

Om juridische redenen: We delen persoonlijke informatie buiten Google als we te goeder trouw van mening zijn dat toegang, gebruik, behoud of openbaarmaking van de informatie redelijkerwijs nodig is om juridische redenen, inclusief om te voldoen aan afdwingbare overheidsverzoeken en om u en Google te beschermen.

Welke keuzes heb ik als ouder/voogd?

Als eerste kunt u Google toestemming geven om gegevens van uw kind te verzamelen en te gebruiken. Als u geen toestemming geeft, maken we geen Google Workspace for Education-account voor uw kind en zal Google geen gegevens van uw kind verzamelen of gebruiken zoals in deze mededeling staat.

Als u toestemming geeft voor het gebruik van Google Workspace for Education door uw kind, kunt u toegang krijgen tot of een verwijderingsverzoek indienen voor het Google Workspace for Education-account van uw kind door contact op te nemen met [contactgegevens van schoolbeheerder invoegen]. Als u niet meer wilt dat we de informatie van uw kind verzamelen of gebruiken, kunt u ons vragen de beschikbare servicecontroles te gebruiken om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie, de toegang tot functies of services door uw kind te beperken, persoonlijke informatie in de services te verwijderen of het account van uw kind helemaal te verwijderen. U en uw kind kunnen ook naar https://myaccount.google.com gaan terwijl u bent ingelogd op het Google Workspace for Education-account om de persoonlijke informatie en instellingen van het account te bekijken en te beheren.

Wat als ik meer vragen heb of meer hierover wil lezen?

Als u vragen heeft over ons gebruik van Google Workspace for Education-accounts van Google of wilt weten welke keuzes u heeft, kunt u contact opnemen met [voer contactgegevens van schoolbeheerder in]. Als u meer informatie wilt over hoe Google persoonlijke informatie verzamelt, gebruikt en bekendmaakt om services aan ons te leveren, gaat u naar het privacycentrum van Google Workspace for Education (op https://www.google.com/edu/trust/), de Privacyverklaring van Google Workspace for Education (op https://workspace.google.com/terms/education_privacy.html), het Privacybeleid van Google (op https://www.google.com/intl/nl/policies/privacy/) en de Privacyverklaring van Google Cloud (op https://cloud.google.com/terms/cloud-privacy-notice).

De kernservices van Google Workspace for Education worden aan ons geleverd volgens de Google Workspace for Education-overeenkomst (op https://www.google.com/apps/intl/nl/terms/education_terms.html) en het Addendum voor Cloud-gegevensverwerking (op https://cloud.google.com/terms/data-processing-addendum).