Hantera användare och aktivitet på delad enhet

Den här funktionen är tillgänglig i G Suite Enterprise, Enterprise for Education, G Suite Essentials, Business, Education och Nonprofits. Jämför utgåvor

Som administratör kan du hantera de delade enheterna i organisationen och medlemmarna på en delad enhet. Du kan även migrera mappar till en delad enhet och utföra andra uppgifter.

Obs! Organisationer som registrerade sig för G Suite före juli 2017 kan behöva aktivera delade enheter för domänen eller specifika organisationsenheter.

Tillåt användarna att skapa delade enheter

Genom att aktivera delade enheter kan du låta användarna skapa delade enheter för specifika organisationsenheter, till exempel en säljavdelning eller ett regionkontor. Om generering av delad enhet har inaktiverats för en organisationsenhets användare kan personer i och utanför företaget eller skolan fortfarande lägga till dessa användare på sina delade enheter.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Öppna Appar följt av G Suite följt av Drive och dokument på startsidan för administratörskonsolen.
  3. Kontrollera att Drive har aktiverats för organisationen.
  4. Klicka på Delningsinställningar.
  5. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  6. Klicka på Skapa en delad enhet och välj ett alternativ:
    • Om du vill tillåta användare att skapa delade enheter avmarkerar du rutan Hindra användare i din organisation från att skapa nya delade enheter
    • Om du inte vill tillåta användare att skapa delade enheter markerar du rutan Hindra användare i organisationen från att skapa nya delade enheter.
  7. Klicka på Spara. Om du har konfigurerat en organisationsenhet eller grupp kan något av alternativen Ärv eller Åsidosätt vara tillgängligt för en överordnad organisationsenhet eller Inget angivet för en grupp.

Det kan ta 24 timmar innan ändringarna träder i kraft.

Hantera medlemskap och innehåll på delade enheter

Delade enheter i organisationen ärver inställningar från organisationsenheten på toppnivå. Om extern delning till exempel är inaktiverad för användarens organisationsenhet men aktiverad för organisationsenheten på toppnivå, kan användaren dela dokument på delade enheter med personer utanför företaget eller skolan.

Hantera medlemmar

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Öppna Appar följt av G Suite följt av Drive och dokument på startsidan för administratörskonsolen.
  3. Kontrollera att Drive har aktiverats för organisationen.
  4. Klicka på Hantera delade enheter.
  5. Klicka på Lägg till ett filter och välj ett filteralternativ, till exempel Inga medlemmar eller Skapades den.
  6. Håll muspekaren över en delad enhet och klicka på Hantera medlemmar.
  7. (Valfritt) Om du vill ändra åtkomstnivån för en användare eller ta bort personen från den delade enheten klickar du på nedåtpilen "" bredvid användaren och väljer ett alternativ.

Obs! Om du tar bort alla medlemmar från en delad enhet finns den delade enheten kvar men är inte tillgänglig. Om du vill återställa åtkomsten till filerna lägger du till nya medlemmar på den delade enheten.

8. (Valfritt) Så här lägger du till nya medlemmar:
    1. Klicka på Lägg till medlemmar.
    2. Ställ in åtkomst och ange ett meddelande:
      • Klicka på nedåtpilen "" och välj en åtkomstinställning. Som standard kan medlemmar ladda upp, redigera och ta bort filer samt bjuda in andra medlemmar.
      • I fältet Meddelande anger du ett anpassat meddelande.
      • Om du inte vill att nya medlemmar ska få ett välkomstmeddelande med en länk för att öppna den delade enheten markerar du kryssrutan Hoppa över att skicka avisering.
    3. Högst upp anger du namnen eller e-postadresserna för de personer eller grupper som du vill bjuda in.
      • Om du vill lägga till flera medlemmar använder du Google Grupper för att se till att du undviker att överskrida gränserna.
      • Avgränsa flera e-postadresser med kommatecken.
      • Om en adress är ogiltig kan du inte skicka inbjudan och den ogiltiga adressen anges inte i felmeddelandet.
    4. Klicka på Skickaföljt avKlar.

Hantera vem som kan flytta innehåll

Du kan låta filredigerare i organisationen flytta innehåll till en delad enhet. Administratören kan även flytta organisationens befintliga Google Drive-filer och -mappar till delade enheter. Mer information finns i Flytta innehåll till en delad enhet.

Visa aktivitet i en delad enhet

Du kan se vilka åtgärder användarna utför på filer eller när en inställning eller medlemskapet ändras för en delad enhet i granskningsloggen för Drive.

Hantera filer på delade enheter med Google Arkiv

Om det finns minst en aktiv G Suite Business- eller Enterprise-licens på domänen, eller om du har G Suite Essentials med en verifierad domän, kan du söka efter, exportera, ange lagringspolicyer och tillämpa lagring inför eventuell rättstvist på filer i organisationens delade enheter med Google Arkiv.

Obs! Lagring inför eventuell rättstvist i Arkiv kan endast ställas in på delade enheter av användare som har tilldelats en licens för G Suite Business, G Suite Enterprise eller G Suite Essentials (domänverifierad).

Relaterade ämnen

Förebyggande av dataförlust (DLP) med delade enheter

Om det finns minst en aktiv G Suite Enterprise-licens på domänen eller om du har G Suite Essentials med en verifierad domän skyddas alla delade enheter på domänen av DLP-regler.

Obs! Det är enbart DLP-regler som är tilldelade till organisationen på toppnivå som gäller för delade enheter som organisationen äger.

Relaterade ämnen