Arbetar du med kollegor både på distans och på kontoret? Så här jobbar du bäst i hybridmiljöer.

Kom igång med delade enheter

Skapa en delad enhet

” ”

På den här sidan

Vill du ha avancerade Google Workspace-funktioner för företaget?

Prova Google Workspace i dag!

Skapa en delad enhet och lägga till medlemmar

” ”

Skapa en delad enhet

Delade enheter är bara tillgängliga för jobb- och skolkonton och du är inte inloggad.

Logga in på ditt jobb- eller skolkonto

Obs! Du kan bara skapa delade enheter om din utgåva har stöd för dem och administratören tillåter att du skapar dem.
  1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Till vänster klickar du på Delade enheter.
  3. Klicka på Nytt uppe till vänster.
  4. Ange ett namn på den delade enheten.
  5. Klicka på Skapa.

Skapa en delad enhet

Vem du kan lägga till på en delad enhet

Du kan lägga till vem som helst i organisationen som medlem på en delad enhet.

Om organisationen tillåter det kan du lägga till externa personer på en delad enhet så länge de har en e-postadress kopplad till ett Google-konto. Allt innehåll som en extern person bidrar med (till exempel ändringar av, skapa eller ladda upp en fil) på en delad enhet som har skapats av någon i organisationen överförs till och ägs av organisationen.

För personer vars Google Workspace-utgåva inte innehåller delade enheter kan du bara lägga till dem med åtkomst som Läsbehörig. Du kan dock ge dem kommentarer eller redigeringsåtkomst till specifika filer på den delade enheten, beroende på mappbehörigheter. Mer information finns i Så här delar du en mapp på en delad enhet.

Vad medlemmar kan göra på olika åtkomstnivåer

När du lägger till en ny medlem på en delad enhet kan du ställa in personens åtkomstnivå:

• Ge om möjligt användare med skrivbehörighet åtkomst som Ansvarig eller Innehållshanterare så att de inte är begränsade i hur de fungerar tillsammans på den delade enheten.
  • Ge medlemmar som behöver redigera filer i Google Drive för datorn eller appen Filer i ChromeOS minst åtkomst som Innehållshanterare.
  • Om du är orolig för att medlemmar tar bort filer från en delad enhet ger du dem bara åtkomst som Deltagare, Kommentator eller Läsbehörig. Dessa medlemmar kan inte radera filer.
  Åtkomstnivå
Behörighet Ansvarig Innehållshanterare Deltagare Kommentator Läsbehörig
Kan visa filer och mappar
Kan kommentera i filer
Kan redigera filer
Kan skapa och lägga till filer, kan skapa mappar  ✔*
Kan lägga till och ta bort personer och grupper i specifika filer
Kan återställa filer från papperskorgen (upp till 30 dagar)
Kan flytta filer från Min enhet till en delad enhet
Kan flytta filer och mappar till papperskorgen
Kan flytta filer och mappar på en delad enhet
Kan lägga till eller ta bort personer och grupper i specifika mappar på en delad enhet ✔**
Kan flytta mappar från Min enhet till en delad enhet
Kan flytta filer från en delad enhet till en annan delad enhet
Kan lägga till eller ta bort medlemmar på en delad enhet
Kan ändra åtkomstnivåer för medlemmar
Kan radera filer permanent i papperskorgen
Kan byta namn på eller ändra tema
Kan radera den delade enheten

* I Google Drive för datorn eller filer i Filer-appen i ChromeOS ger åtkomst som Deltagare enbart läsåtkomst till filer. Om du vill tillåta användare att skapa, ladda upp och redigera filer på en delad enhet i Google Drive för datorn och Chrome OS ger du användaren åtkomst som Innehållshanterare eller Ansvarig.

** Administratörer eller ansvariga kan förhindra att innehållshanterare delar mappar.

Lägg till medlemmar på en delad enhet

Kräver åtkomst som ansvarig

1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. I den vänstra kolumnen klickar du på Delade enheter och dubbelklickar på en av dina delade enheter.
  3. Klicka på Hantera medlemmar högst upp.
  4. Lägg till namn, e-postadresser eller en Google-grupp.
    • Som standard är nya medlemmar innehållshanterare. De kan ladda upp, redigera, flytta eller ta bort alla filer.
  5. Om du vill ändra rollen för en ny medlem väljer du en roll i rullgardinsmenyn.
  6. Om du vill välja att meddela nya medlemmar om deras åtkomst klickar du på Avisera personer.
  7. Klicka på Skicka.

Lägg till medlemmar på en teamenhet

Ändra en medlems åtkomst till en delad enhet

” ”

Kräver åtkomst som ansvarig

1. Till vänster klickar du på en delad enhet.
  2. Klicka på nedåtpilen följt avHantera medlemmar högst upp bredvid den delade enhetens namn.
  3. Bredvid medlemmens namn klickar du på nedåtpil och väljer en ny åtkomstnivå.
  4. Klicka på Klar.

Ställ in åtkomstnivåer för medlemmar

Se medlemmar på en delad enhet

” ”

1. Till vänster klickar du på en delad enhet.
  2. Klicka på antalet medlemmar under namnet på den delade enheten.

Skicka e-post till medlemmar på en delad enhet

1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Till vänster klickar du på Delade enheter och dubbelklickar på en av dina delade enheter.
  3. Högst upp, bredvid namnet på din delade enhet, klickar du på nedåtpilen Nedåtpil.
  4. Klicka på Skicka e-post till medlemmar.
  5. Skriv meddelandet och klicka på Skicka.
Skicka e-post till medlemmar på en delad enhet

Ta bort medlemmar på en delad enhet

” ”

Kräver åtkomsten Ansvarig

Medlemmar som är ansvariga kan ändra vad andra medlemmar får göra.

1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Till vänster klickar du på Delade enheter och dubbelklickar på en av dina delade enheter.
  3. Högst upp, bredvid namnet på din delade enhet, klickar du på nedåtpilen Nedåtpil.
  4. Klicka på Hantera medlemmar.
  5. Klicka på nedåtpilen Nedåtpil till höger om den person du vill ändra.
  6. Välj en roll eller Ta bort.
  7. Klicka på Spara.

Ta bort medlemmar

Radera en delad enhet

” ”

Tips! Om du inte är redo att ta bort en delad enhet men inte använder den aktivt kan du dölja den. Om du döljer en delad enhet tas den bort från vyn. Se Metodtips för delade enheter.

Innan du kan ta bort en delad enhet måste

• den delade enheten vara tom
  • du vara ansvarig för den delade enheten.

Kräver åtkomst som ansvarig

1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Till vänster klickar du på Delade enheter.
  3. Högerklicka på den delade enhet som du vill radera.
  4. Klicka på Radera delad enhet.

Om du vill tömma en delad enhet innan du raderar den placerar du filerna i papperskorgen eller flyttar dem till Min enhet.

Radera delad enhet

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.