Hantera systemappar på företagsägda mobila enheter

Som administratör kan du blockera användaråtkomst till vissa systemappar på hanterade mobila enheter. Systemappar är förinstallerade appar som Klocka och Kalkylator för Android eller FaceTime och iTunes Store för iOS. Många av dessa appar kan inte avinstalleras, men du kan tillåta eller blockera åtkomsten till dem.

Blockera eller tillåta Android-systemappar

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Starter och Frontline Standard, Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Endpoint Education Upgrade, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business och Cloud Identity-premiumversion. Jämför utgåvor

Du kan blockera alla systemappar för Android, tillåta vissa eller ange en anpassad lista. När du blockerar systemappar avinstalleras inte apparna, men användare och andra appar kan inte få åtkomst till dem.

Obs!

• Vissa systemappar är viktiga för enhetsfunktionen och kan inte blockeras. Granska listan.
  • Vi rekommenderar inte att du blockerar användaråtkomst till tillgänglighetsappar. Granska listan.
  • Den här inställningen gäller enbart när en enhet registreras för första gången. Om du lägger till eller tar bort systemappar för att tillåta eller inaktivera listor tillämpas dessa ändringar inte på enheter som redan har registrerats i avancerad mobilhantering.
Innan du börjar: Om du vill tillämpa inställningen på vissa användare placerar du deras konton i en organisationsenhet.
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. I administratörskonsolen öppnar du Meny följt av Enheterföljt avMobil och ändpunkterföljt avInställningarföljt avAndroid.
  3. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  4. Klicka på Appar och datadelningföljt avSystemappar.
  5. Välj ett alternativ:
    • Om du vill se alla systemappar väljer du Tillåt alla. Med det här alternativet kan du fortfarande blockera specifika systemappar. Använd det här alternativet om du vill göra de flesta systemappar tillgängliga.
    • Om du vill ta bort åtkomsten alla systemappar väljer du Inaktivera alla. Med det här alternativet blockeras alla kritiska systemappar. Om du vill tillåta specifika appar väljer du nästa alternativ.
      Obs! Den här inställningen tar inte bort åtkomsten till Android-appar som du lägger till i listan Webb och mobilappar. Mer information finns i Lägga till mobilappar på listan över hanterade appar.
    • Om du vill ta bort åtkomsten till de flesta systemappar väljer du Tillåt vissa systemappar. Ange sedan tillåtna paketnamn för appen du vill tillåta och klicka på Tillåt app. Om du inte känner till paketnamnet på en app kontrollerar du uppgifter om mobil enhet på administratörskonsolen. Om appen inte visas kontaktar du enhetens tillverkare eller återförsäljare.
  6. Om du vill åsidosätta de tidigare alternativen och blockera specifika systemappar anger du appens paketnamn och klickar på Inaktivera app under Inaktivera vissa systemappar. De appar du lägger till här blockeras.
  7. Klicka på Spara. Om du har konfigurerat en underordnad organisationsenhet kan du eventuellt ärva eller åsidosätta inställningarna för en överordnad organisationsenhet.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Blockera eller tillåta iOS-systemappar (endast företagsägda enheter)

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Standard, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Endpoint Education Upgrade och Cloud Identity-premiumversion. Jämför utgåvor

För kontrollerade företagsägda iOS-enheter kan du blockera användaråtkomst till många systemappar som FaceTime, iMessage och AirDrop. Mer information finns i Tillämpa inställningar för iOS-enheter.

Kritiska systemappar för Android

Vissa systemappar är obligatoriska för att en enhet ska fungera korrekt. Du kan inte förbjuda dessa obligatoriska systemappar:

• android
  • com.android.bluetooth
  • com.android.contacts
  • com.android.keychain
  • com.android.keyguard
  • com.android.launcher
  • com.android.nfc
  • com.android.phone
  • com.android.providers.downloads
  • com.android.settings
  • com.android.systemui
  • com.android.vending
  • com.google.android.deskclock
  • com.google.android.dialer
  • com.google.android.gms
  • com.google.android.GoogleCamera
  • com.google.android.googlequicksearchbox
  • com.google.android.gsf
  • com.google.android.gsf.login
  • com.google.android.inputmethod.latin
  • com.google.android.marvin.talkback
  • com.google.android.nfcprovision
  • com.google.android.setupwizard
  • com.google.android.webview
  • com.samsung.android.contacts
  • com.samsung.android.phone

Tillgänglighetsappar för Android

Vissa systemappar för Android är avsedda för tillgänglighet. Vi rekommenderar inte att du blockerar användaråtkomst till dessa appar:

• com.google.android.accessibility.soundamplifier
  • com.google.audio.hearing.visualization.accessibility.scribe

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.