Låta användarna delegera åtkomst till ett Gmail-konto

Den här artikeln är avsedd för Google Workspace-administratörer som vill konfigurera Gmail-delegering för en organisation. Om du vill lägga till ombud i ditt eget Gmail-konto besöker du Delegera och samarbeta i e-post

Som administratör för organisationen (exempelvis jobbet eller skolan) kan du styra om användarna kan delegera åtkomst till sitt Gmail-konto. Du kan ge alla möjligheten att delegera sitt konto. Eller låt bara personer på vissa avdelningar konfigurera delegering. Du kan till exempel göra följande:

• Lägg till en administrativ assistent som ombud för ditt Gmail-konto så att personen kan läsa och skicka e-post för din räkning.
  • Lägg till en grupp, till exempel säljavdelningen, i Grupper som ett ombud för att ge alla åtkomst till ett Gmail-konto.

Användarna kan bara delegera åtkomsten till en annan användare i samma organisation, oavsett domän eller organisationsenhet.

Gränser för och begränsningar av delegering

• Tillåt användarna att ge postlådeåtkomst till en Google-grupp: Om du vill använda det här alternativet måste det ha aktiverats för den organisationsenhet för det delegerade kontot och för varje gruppmedlems organisationsenhet.Gruppmedlemmar som tillhör en organisationsenhet utan att det här alternativet är aktiverat kan inte få åtkomst till det delegerade kontot.
  • Vid normal användning kan 40 delegerade användare få åtkomst till ett Gmail-konto samtidigt. Om ett eller flera ombud använder funktionerna mer än genomsnittet kan detta antal minska.
  • Automatiska processer som öppnar Gmail ofta kan också minska antalet ombud som kan få åtkomst till ett konto samtidigt. Dessa processer omfattar API:er eller webbläsartillägg som ofta får åtkomst till Gmail.
  • Ett Gmail-konto har stöd för upp till 1 000 unika ombud. En grupp i Grupper räknas som ett ombud.
  • Autoslutför är inte tillgängligt för delegerade användare när Gmail-sökfältet används i det delegerade kontot.
  • Delegering ökar inte gränserna för ett Gmail-konto. Gmail-konton med delegerade användare har de standardgränser och -policyer som gäller för Gmail-konton. Mer information finns i Gränser och policyer för Gmail.

Aktivera Gmail-delegering för användarna

Innan du börjar: Om du vill tillämpa inställningen på vissa användare placerar du deras konton i en organisationsenhet.
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avAnvändarinställningar.
  3. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  4. Klicka på E-postdelegering.
  5. Markera rutan Låt användarna delegera åtkomsten till sin postlåda till andra användare på domänen.
  6. (Valfritt) Låt användarna ange vilken avsändarinformation som ska ingå i delegerade meddelanden som skickas från deras konto genom att markera kryssrutan Tillåt användarna att anpassa den här inställningen.
  7. Välj ett alternativ för informationen för standardavsändaren som ingår i meddelanden som skickas av ombud:
    • Visa kontoägaren och delegaten som skickade e-postmeddelandet – meddelanden innehåller e-postadresserna för Gmail-kontoägaren och ombudet.
    • Visa enbart kontots ägare – meddelanden innehåller enbart e-postadressen till Gmail-kontoägaren. Ombudets e-postadress ingår inte.
  8. (Valfritt) Om du vill låta användare lägga till en grupp i Grupper som ombud markerar du rutan Tillåt användarna att ge sin postlådan åtkomst till en Google-grupp.
  9. Klicka på Spara. Om du har konfigurerat en underordnad organisationsenhet kan du eventuellt ärva eller åsidosätta inställningarna för en överordnad organisationsenhet.
  10. (Valfritt) Om du vill aktivera Gmail-delegering för andra organisationsenheter upprepar du steg 3–9.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Låt användarna konfigurera ombud för sina konton

När du har aktiverat delegering kan användarna gå till sina Gmail-inställningar för att tilldela ombud. Ombuden kan sedan läsa, skicka och ta emot meddelanden för en användares räkning.

Mer information finns i Delegera och samarbeta i e-post.

Inaktivera Gmail-delegering

De här stegen inaktiverar Gmail-delegering för användare i organisationen. Du kan ta bort ett ombud från ditt konto genom att här i stället.

När du inaktiverar delegering inaktiveras alla delegeringsrelationer i organisationen, men de raderas inte. Om du återaktiverar delegering aktiveras de gamla delegeringsrelationerna omedelbart igen.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avAnvändarinställningar.
  3. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  4. Klicka på E-postdelegering.
  5. Avmarkera rutan Låt användarna delegera åtkomsten till sin postlåda till andra användare på domänen.
  6. Klicka på Spara. Om du har konfigurerat en underordnad organisationsenhet kan du eventuellt ärva eller åsidosätta inställningarna för en överordnad organisationsenhet.
  7. (Valfritt) Om du vill stänga av Gmail-delegering för andra organisationsenheter upprepar du steg 3–6.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Hantera delegering i organisationen

Utvecklare i stora organisationer kan använda Gmail API för att hantera delegater i alla konton i sin organisation (kräver programmeringskunskaper). Mer information finns i Hantera delegater.