Gebruikers toestaan gemachtigde toegang te geven tot een Gmail-account

Dit artikel is bedoeld voor Google Workspace-beheerders die Gmail-machtigingen willen instellen voor een organisatie. Als u gemachtigden wilt toevoegen aan uw eigen Gmail-account, gaat u naar E-mails machtigen en eraan samenwerken.

Als beheerder van uw organisatie bepaalt u of gebruikers gemachtigde toegang kunnen geven tot hun Gmail-account. U kunt instellen dat alle gebruikers gemachtigde toegang kunnen geven. U kunt dit ook alleen toestaan voor mensen van bepaalde afdelingen.

Gebruikers kunnen alleen gemachtigde toegang geven aan een andere gebruiker in dezelfde organisatie.

Manieren om machtiging te gebruiken

• Voeg een assistent als gemachtigde toe aan uw Gmail-account, zodat deze namens u e-mails kan lezen en sturen.
  • Voeg een groep in Groepen (bijvoorbeeld de verkoopafdeling) toe als gemachtigde om iedereen toegang te geven tot één Gmail-account.

Stap 1: Gmail-machtiging aanzetten voor uw gebruikers

Voordat u begint: Als u wilt dat de instelling geldt voor bepaalde gebruikers, plaatst u hun accounts in een organisatie-eenheid.
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu ""and then"" Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenGebruikersinstellingen.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Klik op E-mailmachtiging.
  5. Vink het vakje aan voor Gebruikers toestaan andere gebruikers in het domein te machtigen voor toegang tot hun postvak.
  6. (Optioneel) Als u wilt dat gebruikers kunnen opgeven welke afzendergegevens worden weergegeven in berichten die gemachtigden vanuit hun account sturen, vinkt u het vakje aan voor Gebruikers toestaan om deze instelling aan te passen.
  7. Selecteer een optie voor de afzendergegevens die standaard worden opgenomen in berichten die worden gestuurd door gemachtigden:
    • Laten zien wie accounteigenaar is en wie de gemachtigde is die de mail heeft verzonden: Berichtkoppen bevatten de e-mailadressen van de Gmail-accounteigenaar en van de gemachtigde.
    • Alleen de accounteigenaar laten zien: Berichten bevatten alleen het e-mailadres van de Gmail-accounteigenaar. Het e-mailadres van de gemachtigde wordt niet weergegeven.
  8. (Optioneel) Als u wilt dat gebruikers een groep kunnen toevoegen aan Groepen als gemachtigde, vinkt u het vakje aan voor Gebruikers toestaan een Google-groep toegang te geven tot hun mailbox.
  9. Klik op Opslaan. Als u een onderliggende organisatie-eenheid heeft geconfigureerd, kunt u wellicht de instellingen van een bovenliggende organisatie-eenheid overnemen of overschrijven.
  10. (Optioneel) Herhaal stap 3-9 om Gmail-machtigingen aan te zetten voor andere organisatie-eenheden.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

Stap 2: Gebruikers vragen gemachtigden in te stellen voor hun account

Nadat u e-mailmachtiging heeft aangezet, kunnen uw gebruikers in de Gmail-instellingen gemachtigden toewijzen. Gemachtigden kunnen dan berichten lezen, sturen en ontvangen namens de gebruiker.

Stuur gebruikers naar E-mails machtigen en eraan samenwerken voor meer informatie.

Limieten en beperkingen voor machtiging

• Bij gemiddeld gebruik kunnen ongeveer 40 gemachtigde gebruikers tegelijk een Gmail-account gebruiken. Als een of meer gemachtigden het account vaker gebruiken dan gemiddeld, kan dit aantal lager zijn.
  • Geautomatiseerde processen die regelmatig toegang hebben tot Gmail kunnen er ook toe leiden dat minder gemachtigden tegelijk een account kunnen gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld API's of browserextensies die regelmatig toegang hebben tot Gmail.
  • Eén Gmail-account ondersteunt maximaal 1000 unieke gemachtigden. Een groep in Groepen telt als één gemachtigde voor de limiet.
  • Met machtigingen worden de limieten voor een Gmail-account niet verhoogd. Voor Gmail-accounts met gemachtigde gebruikers gelden de standaard limieten en beleidsregels voor Gmail-accounts. Zie Limieten en beleid voor Gmail voor meer informatie.

Gmail-machtiging uitzetten

Met deze stappen wordt Gmail-machtiging uitgezet voor gebruikers in uw organisatie. Als u een gemachtigde uit uw account wilt verwijderen, kijkt u hier .

Als u machtiging uitzet, worden alle delegatierelaties in uw organisatie uitgezet, maar niet verwijderd. Als u machtiging weer aanzet, zijn de oude machtigingsrelaties onmiddellijk weer actief.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu ""and then"" Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenGebruikersinstellingen.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Klik op E-mailmachtiging.
  5. Haal het vinkje weg voor Gebruikers toestaan andere gebruikers in het domein te machtigen voor toegang tot hun postvak.
  6. Klik op Opslaan. Als u een onderliggende organisatie-eenheid heeft geconfigureerd, kunt u wellicht de instellingen van een bovenliggende organisatie-eenheid overnemen of overschrijven.
  7. (Optioneel) Herhaal stap 3-6 om Gmail-machtiging uit te zetten voor andere organisatie-eenheden.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

Machtigingen beheren in uw organisatie

Ontwikkelaars in grote organisaties kunnen de Gmail API gebruiken om de gemachtigden te beheren in elk account in hun organisatie (hiervoor is programmeerkennis vereist). Zie Gemachtigden beheren voor meer informatie.