Övervaka användaradministration

Du kan övervaka statusen för användaradministrationen genom att öppna underavsnittet Sammanfattning av de senaste 30 dagarna för den konfigurerade molnapplikationen. I det här avsnittet ser du hur många användare som har skapats, stängts av och tagits bort under de senaste 30 dagarna, samt antalet misslyckade administrationsförsök.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Öppna Appar följt av SAML-appar på startsidan för administratörskonsolen.

Om du vill se Appar på startsidan måste du kanske klicka på Fler kontroller längst ned.

3. Öppna den konfigurerade applikationen för automatiserad användaradministration.
    Om du har konfigurerat användaradministrationen korrekt ser du underavsnittet Sammanfattning av de senaste 30 dagarna bredvid avsnittet Användaradministration. Det finns inga siffror bredvid händelsenamnen förrän du aktiverat administration.
  4. Klicka på Aktivera administration
  5. I bekräftelsefönstret klickar du på Aktivera
    När administrationen är aktiverad börjar Google logga händelser. Följande händelsenamn ger de loggade händelserna för de senaste 30 dagarna:
    • Skapade användare – öppnar en granskningsrapport som filtreras efter händelsenamnet, Skapa användare genom automatisk administration, för att visa antalet användare som har skapats.
    • Avstängda användare – öppnar en granskningsrapport filtrerad efter händelsenamnet, Stäng av användare med automatisk administration, för att visa antalet avstängda användare.
    • Borttagna användare – öppnar en granskningsrapport som filtreras efter händelsenamnet, Ta bort användare med automatisk administration, för att visa antalet användare som har tagits bort. Innan du tar bort en användare från en målapplikation ska du extrahera alla relevanta användaruppgifter för att undvika dataförlust.
    • Användare som har raderats permanent​ – öppnar en granskningsrapport som filtreras efter händelsenamnet, Radera användare med automatisk administration permanent, för att visa antalet användare som har raderats permanent. Det går inte att radera användare permanent förrän du har extraherat alla relevanta användaruppgifter för att undvika dataförlust.
    • Användarfel – hämtar listan över användarnivåfel och orsaken till varje fel.
  6. Klicka på numret bredvid varje händelsenamn för att öppna granskningsloggen på administratörskonsolen med lämplig filtrering.
  7. Klicka på siffran bredvid Användarfel och hämta en CSV-fil med en lista över misslyckanden på användarnivå samt orsaken till varje fel.
Status för automatiserad användaradministration

Upp till vänster i avsnittet för användaradministration visas statusen för den automatiska användaradministrationen. Det finns statusvärden för automatisk användaradministration:

• PÅ – användaradministrationen är igång.  Användarkonton skapas i målapplikationen för alla tillämpliga användare baserat på de organisatoriska enheter som applikationen väljs för och eventuella ytterligare grupper som administrationen är begränsad för.  När ändringar har gjorts för en användare i Google Cloud Directory görs relevanta ändringar av användarkontot i målapplikationen.
  • AV – användaradministrationen är inaktiv.  Inga ändringar görs på användarkonton i målapplikationen i denna status.  Inaktiveringen av användaradministrationen är inte omedelbar. Det kan ta upp till 15 minuter innan den träder i kraft.
  • MISSLYCKADES – användaradministrationen har misslyckats. Visa fel och rekommenderade återställningssteg för automatiskt användaradministration.
Aktivera eller inaktivera användaradministration

Bredvid statusen för automatisk användaradministration finns en länk för att aktivera eller inaktivera användaradministration. Innan du aktiverar användaradministration ska du se till att alla obligatoriska användarattribut, attributmappning och administrationsinställningar har konfigurerats. Kontrollera att lämpliga begränsningar för användaromfång efter applikation på/av eller gruppinställningar har konfigurerats. Bekräfta att alla licensföljder för din applikation har verifierats. Så här aktiverar eller inaktiverar du automatisk användaradministration:

• Aktivera administration – när administration har aktiverats utan fel blir statusen PÅ.  Om aktiveringen misslyckas blir statusen MISSLYCKADES.
  • Inaktivera administration – när administration har inaktiverats blir statusen AV. Alla användare som redan har skapats i målapplikationen finns kvar.
Auktorisera eller auktorisera om användaradministration

Automatisk användaradministration skapar och uppdaterar användarkonton i målapplikationerna genom att skicka webbförfrågningar. Webbförfrågningar som skickas utan auktorisering genomförs inte. Som administratör/ägare av kontot i målapplikationen måste du tillåta att Google skickar dessa förfrågningar som en del av konfigurationen av automatisk användaradministration.

När du har konfigurerat användaradministration kan auktoriseringen återkallas på målapplikationssidan. När den återkallas kommer webbförfrågningar till skapade/uppdaterade användare att misslyckas med auktoriseringsfel.  Auktoriseringsfel kan ibland också förekomma av andra skäl.  I sådana fall måste du auktorisera om användaradministrationen.

Aktivera eller inaktivera målapplikationer

Så här berörs automatiserad användaradministration när en målapplikation aktiveras:
Enkel inloggning (SSO) aktiveras för målapplikationen. Om administrationsstatusen är PÅ fortsätter administrationen och konton skapas i målapplikationerna för tillämpliga användare baserat på de organisatoriska enheter som applikationen har aktiverats för och eventuella ytterligare grupper som administrationen är begränsad för. Om administrationsstatusen är AV sker ingen förändring av statusen för konton i målapplikationen.

Så här berörs automatiserad användaradministration när en målapplikation inaktiveras:
SSO inaktiveras för målapplikationen. Om administrationsstatusen är PÅ fortsätter administrationen och alla Cloud Directory-användare som tidigare skapats i målapplikationen tas bort. Om administrationsstatusen är AV sker ingen förändring av statusen för konton i målapplikationen.