Veelgestelde vragen over de installatie van Google Workspace

Hieronder ziet u veelgestelde vragen over het gebruik van de Google Workspace-instelwizard.

Uw Google Workspace-account beheren

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Wat is een beheerder?
Beheerders beheren de instellingen, gebruikers en facturering voor Google Workspace. Als u zich heeft aangemeld voor Google Workspace, bent u een beheerder. U kunt ook beheerdersrechten toewijzen aan andere gebruikers.
Hoe log ik in bij Google Workspace als ik ben ingelogd op een ander Google-account?

Doe het volgende als u al bent ingelogd op een ander Google-account:

1. Klik rechtsboven op uw profielafbeelding of initialen en klik op Nog een account toevoegen.
  2. Log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord voor Google Workspace.Uw gebruikersnaam bevat uw domeinnaam, zoals u@uw-bedrijf.com. Uw gebruikersnaam is niet uw persoonlijke Gmail-adres.

Meer informatie over schakelen tussen Google-accounts.

Waar kan ik Google Workspace-instellingen beheren?
U beheert Google Workspace in de Beheerdersconsole. Log in op admin.google.com met uw gebruikersnaam voor Google Workspace. Als u zich heeft aangemeld voor Google Workspace met een geverifieerd domein, is uw gebruikersnaam gekoppeld aan uw domein, bijvoorbeeld u@uw-bedrijf.com. Als u zich heeft aangemeld met een zakelijk e-mailadres, is uw gebruikersnaam het e-mailadres dat u heeft gebruikt om u aan te melden.
Wat moet ik doen als ik mijn gebruikersnaam en wachtwoord ben vergeten?

Als u zich heeft aangemeld voor Google Workspace met een geverifieerd domein, heeft u uw gebruikersnaam gekozen toen u zich aanmeldde. Als u uw gebruikersnaam bent vergeten, kunt u deze terugvinden in uw welkomstmail van Google Workspace. Als u zich heeft aangemeld met een zakelijk e-mailadres, is uw gebruikersnaam het e-mailadres dat u heeft gebruikt om u aan te melden.

Doe het volgende als u uw wachtwoord bent vergeten:

1. Ga naar admin.google.com.
  2. Voer uw e-mailadres van Google Workspace in.
  3. Klik op Wachtwoord vergeten?
  4. Volg de instructies om uw wachtwoord te resetten.

Als u nog steeds problemen heeft, bekijkt u hier meer informatie over toegang tot de Beheerdersconsole.

Hoe ga ik aan de slag met Google Workspace?
  1. Ga naar drive.google.com om Drive te openen. Als u zich heeft aangemeld met een geverifieerd domein, kunt u ook naar mail.google.com gaan om Gmail te openen.
  2. Als u al bent ingelogd op een ander Google-account, klikt u rechtsboven op uw profielafbeelding of initialen en klikt u op Nog een account toevoegen.
  3. Log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord voor Google Workspace. Als u zich heeft aangemeld voor Google Workspace met een geverifieerd domein, bevat uw gebruikersnaam uw domeinnaam, zoals u@uw-bedrijf.com. Als u zich heeft aangemeld met een zakelijk e-mailadres, is uw gebruikersnaam het e-mailadres dat u heeft gebruikt om u aan te melden. Uw gebruikersnaam is niet uw persoonlijke Gmail-adres.

Meer informatie over schakelen tussen Google-accounts.

Nadat u bent ingelogd bij Google Workspace, kunt u schakelen tussen services en apps:

1. Klik rechtsboven op de App Launcher .
  2. Klik op de app die u wilt gebruiken.
Waar kan ik hulp krijgen?

Uw gebruikers beheren

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Hoe voeg ik gebruikers toe?

Voordat mensen in uw team kunnen inloggen bij uw Google Workspace-services en deze kunnen gaan gebruiken, moeten ze een gebruikersaccount hebben.

Tijdens uw kosteloze proefperiode: U kunt maximaal 10 gebruikersaccounts maken tijdens de proefperiode. Als u de instelwizard gebruikt, volgt u de stappen om gebruikers toe te voegen. Na de installatie kunt u ook gebruikers toevoegen in de Google Beheerdersconsole. Als u zich heeft aangemeld met een geverifieerd domein, kunt u gebruikers rechtstreeks toevoegen. Als u zich heeft aangemeld met een zakelijk e-mailadres, kunt u gebruikers uitnodigen voor Google Workspace. Bekijk meer informatie over hoe u gebruikers toevoegt of uitnodigt.

Als u meer dan tien gebruikers wilt toevoegen, moet u de proefperiode beëindigen en u aanmelden voor het flexibele of jaarlijkse factureringsmodel. Kies in de instelwizard de optie 'Handmatige installatie' om de Google Beheerdersconsole te openen. Klik vervolgens op 'Facturering'.

Of u het jaarmodel kunt gebruiken, hangt af van uw abonnement en hoe u zich heeft aangemeld voor uw service. Zie Jaarmodel voor meer informatie.

Na de proefperiode: U kunt gebruikers toevoegen, uitnodigen, verwijderen en beheren in de Google-beheerdersconsole. Meer informatie over het toevoegen van gebruikers.

Hoe voeg ik e-mailadressen toe als 'verkoop@uw-bedrijf.com' of 'info@uw-bedrijf.com'?
Geldt alleen als u zich heeft aangemeld met een geverifieerd domein

U hoeft deze e-mailadressen niet toe te voegen als gebruikersaccounts. U kunt voor uw zakelijke communicatie e-mailaliassen en groepsadressen maken. Dit soort adressen is kosteloos en telt niet mee voor het aantal gebruikte Google Workspace-gebruikerslicenties.

E-mailaliassen (beste oplossing voor één persoon): U maakt bijvoorbeeld het adres 'info@uw-bedrijf.com' zodat klanten contact kunnen opnemen met uw bedrijf. U voegt dit adres vervolgens toe als alias van uw zakelijke adres, 'u@uw-bedrijf.com'. Nu worden berichten die zijn gestuurd naar 'info@uw-bedrijf.com' ook bezorgd in de Gmail-inbox van 'u@uw-bedrijf.com'. Meer informatie over het maken van aliassen.

Groepsadressen (beste oplossing voor teams): Als uw team een zakelijk adres nodig heeft, zoals 'verkoop@uw-bedrijf.com' of 'support@uw-bedrijf.com', kunt u deze adressen maken als groepen. Alle gebruikers in uw verkoopteam ontvangen dan berichten die zijn gestuurd naar 'verkoop@uw-bedrijf.com' in hun inbox. Meer informatie over het maken van groepen.

Welke gebruikers moet ik toevoegen?
Geldt alleen als u zich heeft aangemeld met een geverifieerd domein

Als u al e-mail heeft ingesteld (u krijgt bijvoorbeeld e-mails via uwnaam@uw-bedrijf.com), voegt u iedereen met een bestaand e-mailadres in uw domein toe. Zo blijft iedereen e-mails ontvangen nadat u de e-mail overschakelt naar Google Workspace. Meer informatie over het instellen van e-mail voor uw team.

Geavanceerde opties: Doe het volgende als u een van deze soorten e-mailadressen al heeft ingesteld voor uw domein:

• Mailinglijsten voor uw team (zoals info@uw-bedrijf.com)
  • E-mailaliassen
  • E-mail voor meer dan één domein

Kies de optie Handmatige installatie rechtsboven in de instelwizard. U gaat dan naar de Google Beheerdersconsole. In de Beheerdersconsole bevestigt u dat u de eigenaar bent van uw domein. Vervolgens voegt u al uw gebruikers, e-mailaliassen en domeinen toe, voordat u overschakelt naar Google Workspace.

Kan ik een gebruiker verwijderen of een nieuwe naam geven?

De naam van een gebruiker wijzigen

Geldt alleen als u zich heeft aangemeld met een geverifieerd domein

Ja, u kunt de voor- en achternaam van een gebruiker en zijn e-mailadres wijzigen. De gebruiker kan de e-mails die naar het oude e-mailadres worden gestuurd, blijven ontvangen of u kunt dat e-mailadres toewijzen aan een nieuwe gebruiker.

Een gebruiker verwijderen

Als u zich heeft aangemeld met een geverifieerd domein: U kunt een gebruiker verwijderen uit uw Google Workspace-account. Deze gebruiker heeft dan geen toegang meer en de Google Workspace-gegevens worden verwijderd. Er zijn ook mogelijkheden om de accountgegevens van de gebruiker te downloaden of over te zetten.

U kunt een gebruiker ook blokkeren. Hierdoor heeft hij geen toegang meer tot zijn account, maar worden zijn gegevens bewaard. U wordt nog steeds in rekening gebracht voor deze gebruiker en u kunt de toegang van de gebruiker altijd herstellen.

Als u zich heeft aangemeld met een zakelijk e-mailadres: U kunt een gebruiker verwijderen uit het Google Workspace-account van uw organisatie. Als u een gebruiker verwijdert, wordt het persoonlijke account van die gebruiker niet verwijderd en heeft dit geen invloed op de gegevens van die gebruiker. Als u een gebruiker verwijdert, kunt u deze altijd opnieuw uitnodigen.

Hoe wordt de facturering toegepast op toegevoegde of verwijderde gebruikers?

Dit hangt af van welk factureringsmodel u kiest:

• Flexibel model: U kunt altijd gebruikers toevoegen (voor domeingeverifieerde accounts), uitnodigen (voor e-mailgeverifieerde accounts) en verwijderen. U betaalt elke maand alleen voor de services die u heeft gebruikt.
  • Jaarmodel: U legt zich voor een heel jaar vast voor Google Workspace. U kunt altijd meer licenties toevoegen. U kunt het aantal licenties echter pas verminderen aan het einde van het contract. Als u een gebruiker verwijdert, kunt u de licentie van die gebruiker toewijzen aan een nieuwe gebruiker die u toevoegt of uitnodigt.

Of u het jaarmodel kunt gebruiken, hangt af van uw abonnement en hoe u zich heeft aangemeld voor uw service. Zie Jaarmodel voor meer informatie.

Hoe stel ik mijn team op de hoogte van de overstap naar Google Workspace?

Geldt alleen als u zich heeft aangemeld met een geverifieerd domein (Als u zich heeft aangemeld voor Google Workspace met een zakelijk e-mailadres, krijgen gebruikers die u uitnodigt een uitnodigingsmail.)

Vanuit de instelwizard wordt er een welkomstbericht gestuurd naar de gebruikers die u toevoegt. In deze melding staan hun gebruikersnaam, een tijdelijk wachtwoord en een kort bericht over de overstap naar Google Workspace. U kunt een gepersonaliseerd bericht toevoegen aan het welkomstbericht.

Het welkomstbericht wordt meteen verzonden vanuit de installatiewizard. Uw gebruikersaccounts worden pas actief nadat u het domeineigendom heeft geverifieerd in de installatiewizard. (Als nieuwe gebruikers voor die tijd proberen in te loggen, krijgen ze de melding dat hun account niet bestaat.)

Tips voor het welkomstbericht:

• Voeg in het gedeelte 'Gepersonaliseerd bericht' een bericht toe waarin u schrijft dat u uw teamleden zult laten weten wanneer ze kunnen inloggen op hun nieuwe Google Workspace-account.
  • Zorg als u adressen toevoegt aan het welkomstbericht dat e-mails al kunnen worden ontvangen op die adressen.

Uw gegevens migreren naar Google Workspace

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Kan ik mijn bestaande e-mails en contacten importeren of migreren naar Google Workspace?

Geldt alleen als u zich heeft aangemeld met een geverifieerd domein

Ja. Als u overstapt op Google Workspace vanuit een andere app of service, zoals Microsoft Outlook, kunnen u en uw gebruikers bestaande e-mails, contacten en agenda's meenemen. Er zijn verschillende manieren om gegevens te migreren naar Google Workspace, afhankelijk van de grootte van uw organisatie en het systeem waaruit u migreert. Meer informatie over migratieopties.

Wat als ik nu niet wil wisselen van e-mailprogramma, of als ik alleen Drive en Documenten wil gebruiken?

Geldt alleen als u zich heeft aangemeld met een geverifieerd domein

Kies rechtsboven in de instelwizard de optie 'Handmatige installatie'. U verlaat dan de instelwizard en gaat naar de Google Beheerdersconsole. U volgt de stappen om het volgende te doen:

1. Eigendom van uw domein verifiëren
  2. Uw gebruikers toevoegen
  3. Facturering instellen (optioneel tijdens de proefperiode)
Daarna kunt u Google Workspace-services gebruiken, zoals Drive en Meet. U kunt Gmail echter pas gebruiken als u uw MX-records voor e-mails zo instelt dat deze naar de Google Workspace-servers wijzen.