Anpassat läsminne och rotade enheter

Anpassat läsminne

Läsminne (ROM), eller firmware, är operativsystemet för en inbäddad enhet, exempelvis en telefon, som kör mjukvara och är baserad på den öppna Android-plattformen. Ett anpassat ROM ersätter den firmware som förinstallerats av OEM (Original Equipment Manufacturer) med en annan version av operativsystemet Android. Sådan firmware kan skada användarna och ha begränsade funktioner.

Egenskaper för anpassat läsminne:
  • anpassad version av operativsystemet som vem som helst kan skapa
  • stöds inte av tillverkaren
    • inte optimerat
    • kan ha oväntat beteende
  • kan göra intrång i upphovsrätten
  • ingen kvalitetskontroll

Rotade enheter

Rotning är en process där användarna får ”rottillgång” till koden i operativsystemet Android och kan hämta programvara som tillverkaren inte ger tillåtelse till och anpassa enheten. Rotåtkomst möjliggör fullständig kontroll över det underliggande filsystemet så att användare kan få tillgång till appinformation som normalt inte är tillgänglig. Den största skillnaden mellan ett anpassat ROM och en rotad enhet är att ett anpassat ROM kan ge rotåtkomst medan en enhet med ett anpassat ROM kan rotas.

Rotade enhetsfunktioner
  • ger användarna större tillgång till mjukvara/hårdvara i operativsystemet
  • kan innebära säkerhetshot/risker
  • kan bryta mot upphovsrätt eller patent.