De toelatingslijst met Marketplace-apps beheren voor uw organisatie

Als beheerder kunt u bepalen welke Google Workspace Marketplace-apps beschikbaar zijn voor gebruikers in uw bedrijf of school. U kunt een app beschikbaar maken voor iedereen of alleen voor gebruikers in een bepaalde afdeling of een bepaald team. Er zijn 2 manieren om een app beschikbaar te maken. U kunt deze op de toelatingslijst zetten zodat gebruikers deze kunnen installeren of u kunt de app installeren voor gebruikers. Op deze pagina staat hoe u de toelatingslijst beheert. Ga naar Marketplace-apps installeren voor uw organisatie voor meer informatie over hoe u een app installeert voor gebruikers.

Op deze pagina

Hoe de toelatingslijst werkt

• De toelatingslijst geldt voor gebruikers voor wie de instelling Toegang tot apps beheren is ingesteld op Gebruikers toestaan apps op de toelatingslijst te installeren en uit te voeren vanuit de Marketplace. De toelatingslijst heeft geen invloed op gebruikers die alle apps mogen installeren en uitvoeren of op gebruikers die geen apps mogen installeren en uitvoeren. Ga naar Instellen of gebruikers Marketplace-apps kunnen installeren voor meer informatie.
  • Als u een app toestaat voor uw hele organisatie, kan iedereen de app installeren en uitvoeren. U kunt voorkomen dat gebruikers in bepaalde organisatie-eenheden de app kunnen gebruiken door de app toe te voegen aan de blokkeerlijst voor die entiteiten.
  • Als u een app toestaat voor bepaalde organisatie-eenheden of groepen, wordt de app automatisch geblokkeerd voor alle andere gebruikers. U hoeft de app niet afzonderlijk aan de blokkeerlijst toe te voegen. De toelatingslijst van een groep krijgt voorrang op de blokkeerlijst van een organisatie-eenheid.
  • Een app blokkeren voor uw hele organisatie is hetzelfde als de app niet op de toelatingslijst zetten.
  • Een app voor bepaalde organisatie-eenheden blokkeren heeft geen effect, tenzij de app is toegestaan voor een bovenliggende organisatie-eenheid.
  • De blokkeerlijst voorkomt niet dat gebruikers apps van buiten de Marketplace installeren. Als u meer gegevenstoegangsbeheer wilt, kunt u de toegang voor alle API's van derden blokkeren. Ga naar Bepalen welke apps van derden en interne apps toegang hebben tot Google Workspace-gegevens.

Een app op de toelatingslijst of blokkeerlijst zetten

Voordat u begint: Als u wilt dat een app alleen beschikbaar is voor bepaalde gebruikers, moet u de gebruikersaccounts van die gebruikers eerst in een organisatie-eenheid of een toegangsgroep plaatsen. U kunt dan instellen dat de app alleen wordt gebruikt voor die organisatie-eenheden en groepen.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then  Appsand thenGoogle Workspace Marketplace-appsand thenApp-lijst selecteren.
  3. Klik op App op toelatingslijst zetten.
  4. Zoek de app. Als u wilt controleren of het daadwerkelijk de app is die u wilt toestaan of blokkeren, klikt u op de naam om de app-vermelding te openen. Als u de app niet kunt vinden, kan deze misschien alleen door beheerders worden geïnstalleerd en kan deze niet op de toelatingslijst worden gezet.
  5. Klik naast de app op Selecteren.
  6. Geef aan of u de app wilt toestaan of blokkeren en klik op Doorgaan.
  7. Selecteer voor wie deze instelling van toepassing is. Voor de blokkeerlijst kunt u alleen organisatie-eenheden selecteren. Opmerking:
    1. Als u de app toestaat voor een onderliggende organisatie-eenheid of groep, wordt de app geblokkeerd voor alle andere gebruikers.
    2. Als u een app op de blokkeerlijst zet, hebben gebruikers er nog steeds toegang toe als ze alle apps mogen installeren en ook als u de app niet op de toelatingslijst zet.
    3. Apps op de toelatingslijst kunnen nog steeds worden geblokkeerd door API-functies.
  8. Klik op Afronden.

Gebruikers zien toegestane apps in de categorie Goedgekeurd voor u in de Marketplace.

Wijzigen voor wie de app is toegestaan of geblokkeerd

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then  Appsand thenGoogle Workspace Marketplace-appsand thenApp-lijst selecteren.
  3. Zoek de app op het tabblad Toegestane apps of Geblokkeerde apps en klik erop.
  4. Klik op de kaart Toegang op toelatingslijst op Organisatie-eenheden en groepen bekijken. De Instelling voor de toelatingslijst toont de instelling voor de organisatie-eenheid op het hoogste niveau.
  5. Zoek links de organisatie-eenheid of groep waarvoor u de instelling wilt wijzigen en klik erop.
  6. Selecteer of de app is toegestaan (Aan) of Geblokkeerd (Uit) en klik op Opslaan of Overschrijven.

Een app verwijderen van de toelatingslijst of blokkeerlijst

Opmerking:

• Uw gebruikers raken de toegang kwijt tot een app als u deze verwijdert van de toelatingslijst, zelfs als ze de app nog hebben geïnstalleerd. Add-ons worden niet meer weergegeven in de balk met add-ons.
  • Als u een chat-app verwijdert van de toelatingslijst, kunnen gebruikers deze niet meer gebruiken in Google Chat.

Zo verwijdert u een app:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then  Appsand thenGoogle Workspace Marketplace-appsand thenApp-lijst selecteren.
  3. Zoek de app op het tabblad Toegestane apps of Geblokkeerde apps en klik erop.
  4. Klik links op App verwijderen van toelatingslijst.
  5. Controleer het waarschuwingsvak en klik op App verwijderen van toelatingslijst.