Google IP-adresbereiken voor uitgaande e-mailservers

Als u e-mail instelt voor uw domein, heeft u mogelijk de IP-adressen van de e-mailservers van Google Workspace nodig. Voor SPF-verificatie voor uw domein kunnen bijvoorbeeld de IP-adressen van de Google-servers nodig zijn.

Google heeft een wereldwijd netwerk van e-mailservers dat dynamisch groeit om aan de vraag tegemoet te komen. De e-mailservers van Google Workspace hebben daarom een groot bereik aan IP-adressen, die bovendien vaak worden gewijzigd.

U vindt het huidige bereik aan IP-adressen van Google Workspace in de SPF-record van Google.

Opmerking: Google publiceert een lijst met IP-adressen in de DNS TXT-record _spf.google.com, en de records waaraan daarin wordt gerefereerd. Deze TXT-record is compleet voor SPF, maar bevat niet alle IP-adresbereiken die worden gebruikt door Google API's en -services in de standaarddomeinen. Zie Google IP-adresbereiken ophalen voor alle mogelijke IP-adresbereiken van Google.

IP-adresbereiken van Google Workspace bekijken

Ga als volgt te werk om de IP-adressen van de e-mailservers van Google Workspace te bekijken:

1. Gebruik opdrachten voor DNS-lookups (nslookup, dig, host) om de SPF-records van het domein _spf.google.com op te halen:

nslookup -q=TXT _spf.google.com 8.8.8.8

U krijgt dan een lijst met de domeinen in de SPF-record van Google, zoals:

_netblocks.google.com, _netblocks2.google.com, _netblocks3.google.com
  2. Zoek een voor een de DNS-records op die aan deze domeinen gekoppeld zijn:
nslookup -q=TXT _netblocks.google.com 8.8.8.8
nslookup -q=TXT _netblocks2.google.com 8.8.8.8
nslookup -q=TXT _netblocks3.google.com 8.8.8.8

De resultaten bevatten het huidige adresbereik.

IP-adresbereiken voor ongeverifieerd doorsturen

U kunt de geavanceerde routingsregels van Gmail gebruiken om inkomende berichten te laten doorsturen naar een andere bestemming. Als Gmail berichten die niet door SPF zijn geverifieerd, doorstuurt naar een nieuwe bestemming, houden ze de status Ongeverifieerd. De ontvangstservers voeren dan verificatiecontroles uit als de berichten worden ontvangen.

Gmail stuurt berichten met ongeverifieerde doorstuurconfiguraties via Google-servers met openbare IP-adressen. De openbare IP-adressen zijn met opzet weggelaten uit de SPF-record van Google. Ze worden omgezet naar Google-hostnamen die eindigen op unverified-forwarding.1e100.net. Deze servers gebruiken de IP-adresbereiken die worden genoemd in dit artikel om ongeverifieerde berichten door te sturen.

Als u Gmail doorstuurt op basis van IP-adres, moet u mogelijk de IP-bereiken hieronder toevoegen aan de routingsinstellingen van uw firewall.

Belangrijk:

• De hostnamen en IP-adresbereiken hieronder sturen geverifieerde en ongeverifieerde berichten. We raden u aan berichten die u van deze IP-adresbereiken ontvangt streng te beheren als ze via firewalls en andere beveiligingsmaatregelen worden gestuurd.
  • Berichten van deze IP-adressen moeten worden behandeld als ongeverifieerd door SPF.
  • Voeg deze hostnamen en IP-adressen niet toe aan uw SPF-records. Uw domein loopt dan namelijk meer risico op spoofing, phishing en andere soorten nabootsing van identiteit.
IPv4 IPv6

108.177.16.0/24

108.177.17.0/24

142.250.220.0/24

142.250.221.0/24

2600:1901:101::0/126

2600:1901:101::4/126

2600:1901:101::8/126

2600:1901:101::c/126

2600:1901:101::10/126

2600:1901:101::14/126

Bereiken laatst geüpdatet op 25 januari 2021

Hostnaammasker voor ongeverifieerd doorsturen

Als u hostnamen in plaats van IP-adressen gebruikt in de routingsinstellingen van uw firewall, gebruikt u dit hostnaammasker als u ongeverifieerde berichten doorstuurt:

*.unverified-forwarding.1e100.net

Gebruik dit hostnaammasker in de firewallinstellingen om onvertrouwde doorstuurservers te identificeren. Gebruik het jokerteken (*) voor subdomeinen. Subdomeinen kunnen meerdere, geneste subdomeinen bevatten.