IP lock afdwingen in Google Workspace

U kunt een IP-adres of reeks adressen opgeven binnen een domein en alleen berichten van die adressen toestaan. Deze functie wordt ook wel IP lock genoemd.

Met IP lock kunt u het volgende:

• Al het binnenkomende verkeer van een bepaald domein op de witte lijst zetten
  • Spoofing voorkomen door de toegestane IP-bereiken handmatig op te geven

IP lock is handig voor domeinen die geen Sender Policy Framework-record (SPF) hebben of die apps van derden gebruiken om e-mails te sturen namens het domein.

U stelt IP lock in met de instelling Content-compliance. U moet 3 stappen uitvoeren om IP lock in te stellen:

1. Het domein toevoegen
  2. Het toegestane IP-bereik opgeven
  3. Stap 3: De juiste maatregel en Non-Deliverable Response (NDR) instellen

Meer informatie over regels instellen voor content-compliance.

Stap 1: Het domein toevoegen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenCompliance.
  3. Scroll naar Content-compliance en klik op Configureren of Nog een regel toevoegen.

4. Selecteer onder E-mailberichten waarvoor dit geldt de optie Binnenkomend.

5. Selecteer Als AL het volgende overeenkomt met het bericht in het menu.

6. Klik in het gedeelte Expressies op Toevoegen.

7. Klik in het menu op Geavanceerde contentovereenkomst.

8. Klik in het menu Locatie op Koptekst afzender.

9. Klik in het menu Overeenkomsttype op Komt overeen met regex.

10. Voer de domeinnaam in waarvoor u IP lock wilt instellen, volgens de indeling @domein\.com(\W|$), bijvoorbeeld: @google\.com(\W|$)

11. Klik op Opslaan.

12. Laat de instelling Content-compliance openstaan, zodat u hieronder nog een expressie kunt invoeren.

Stap 2: Het toegestane IP-bereik definiëren

1. Klik in de sectie Expressies op Toevoegen.

2. Klik in het menu op Metadata-overeenkomst.

3. Klik in het menu Kenmerk op Bron-IP-adres.

4. Klik in het menu Zoektype op Bron-IP valt niet binnen dit bereik.

5. Voer in het veld onder het menu de overeenkomende IP-adressen in.

Opmerking: In dit veld kunt u alleen bereiken met de CIDR-indeling en individuele IP-adressen invoeren. U kunt slechts 1 bereik per expressie opgeven, zoals in het voorbeeld in stap 7. Als u meerdere bereiken wilt toevoegen, klikt u op Toevoegen om een andere expressie toe te voegen en herhaalt u deze stappen.

6. Klik op Opslaan.

7. Laat de instelling Content-compliance openstaan, zodat u verder kunt gaan met stap 3 hieronder.

In het volgende voorbeeld zijn meerdere IP-adressen toegevoegd door meer expressies toe te voegen en de stappen hierboven te herhalen.

Stap 3: De juiste maatregel en NDR instellen

Selecteer Bericht weigeren om alleen verkeer toe te staan van de IP-adressen die u in stap 2 heeft opgegeven. U kunt eventueel een tekst invoeren voor een aangepast weigeringsbericht.

Voorbeeld van de SMTP-transcriptuitvoer bij het weigeren van een gespooft bericht met IP lock
Result:
Resolving hostname...
Connecting...
SMTP -> FROM SERVER:
220 mx.google.com ESMTP s65si3000818qge.100 - gsmtp
SMTP -> FROM SERVER:
250-mx.google.com at your service, [184.72.226.23]
250-SIZE 35882577
250-8BITMIME
250-STARTTLS
250-ENHANCEDSTATUSCODES
250-PIPELINING
250 CHUNKING
MAIL FROM: frank@supportdomain068.info
SMTP -> FROM SERVER:
250 2.1.0 OK s65si3000818qge.100 - gsmtp
RCPT TO: frank@supportdomain068.info
SMTP -> FROM SERVER:
250 2.1.5 OK s65si3000818qge.100 - gsmtp
Sending Mail Message Body...
SMTP -> FROM SERVER:
354 Go ahead s65si3000818qge.100 - gsmtp
SMTP -> FROM SERVER:
550 5.7.1 Sender Authorization failed s65si3000818qge.100 - gsmtp
SMTP -> ERROR: DATA not accepted from server: 550 5.7.1 Sender Authorization failed s65si3000818qge.100 - gsmtp
Message sending failed