Eigendom van het domein verifiëren

Voordat we Google enterprise-services kunnen activeren voor uw domein, moeten we er zeker van zijn dat u er de eigenaar van bent. We doen dit door u het eigendomsrecht op uw domein te laten verifiëren. Uw domein wordt hiermee beschermd, omdat alleen uw organisatie dit domein kan gebruiken om e-mail vanuit de gebruikersaccounts van Google Apps te verzenden en toegang tot andere Google-services te krijgen. U moet uw domein verifiëren, voordat u gebruik kunt maken van Gmail of andere Google enterprise-services.

Verificatie van uw domein heeft geen invloed op uw huidige e-mailverkeer of andere bestaande services.

Opties voor het verifiëren van uw domein of subdomein

U kunt uw domein op meerdere manieren verifiëren. U kiest zelf de manier die u het meest praktisch vindt. Nadat u zich voor een Google enterprise-product heeft aangemeld, wordt u gevraagd een methode te kiezen in de Google-beheerdersconsole. Voor iedere methode geldt dat u toegang moet hebben tot de DNS-instellingen van uw domein of de bronbestanden op de webserver van uw domein (dit bewijst namelijk dat u eigenaar van het domein bent).

Gebruik voor verificatie van een subdomein een TXT-record, CNAME-record of HTML-bestand. Bekijk Basisinformatie over domeinnamen voor het verschil tussen domein en subdomein.

Kies een methode in de beheerdersconsole (beschikbare methoden kunnen variëren):

• Voeg een TXT-record toe of Voeg een CNAME-record toe in de DNS-instellingen van uw domein.
    U moet de DNS-instellingen van uw domein openen op de website van uw domeinhost.

• Upload een HTML-bestand naar de webserver van uw domein.
    U moet bestanden kunnen uploaden naar de webserver van uw domein. Probeer dit als u geen toegang heeft tot de DNS-instellingen van uw domein.

• Voeg een <meta>tag toe aan uw startpagina
    Alleen beschikbaar voor bepaalde klanten. Hiervoor moet u een bestand bewerken op de webserver van uw domein. Probeer dit als u wel beschikt over schrijfrechten voor bestanden op de server, maar geen nieuwe bestanden kunt uploaden.

• Verifiëren met uw trackingcode van Google Analytics
    U moet over een Google Analytics-account beschikken voor het domein dat u wilt verifiëren.
Waar begin ik mee?
  1. Meld u aan voor een Google enterprise-product en volg de instructies die verschijnen tijdens het aanmeldingsproces. Deze instructies helpen u een verificatiemethode te kiezen en alle vereiste stappen te doorlopen.

Als u zich al heeft aangemeld, maar de optie om te verifiëren heeft overgeslagen, logt u in bij de Google-beheerdersconsole en klikt u op de link boven aan uw dashboard om te bevestigen dat u de eigenaar bent van uw domein. Volg de instructies die vervolgens verschijnen.

2. Nadat u de stappen in de instructies heeft doorlopen, klikt u op Verifiëren in uw beheerdersconsole om Google te laten weten dat u klaar bent. U kunt daarna zien of de verificatie voltooid is, door de status van services te controleren. Als u zich bijvoorbeeld heeft aangemeld voor Google Apps, ziet u naast Agenda in uw lijst van Google Apps-services niet meer Niet actief (of Bijwerken).

U moet de verificatie binnen 14-21 dagen na uw aanmelding voor Google Apps afronden, anders wordt uw domein uit ons systeem verwijderd en moet u zich weer opnieuw aanmelden. Klik op onderstaande link voor meer informatie.
Wanneer moet ik mijn domein verifiëren?

U kunt geen Google-services voor uw domein activeren totdat u de verificatie heeft voltooid. Het is dus verstandig deze stap meteen af te ronden.

Als u zich heeft aangemeld voor Google Apps for Education, moet u het eigendomsrecht op uw domein binnen 14 dagen verifiëren. Voor Google Apps for Business heeft u 21 dagen. Als u het eigendomsrecht op uw domein niet binnen deze periode verifieert, worden uw domein en gegevens uit ons systeem verwijderd. Als u Google Apps in de toekomst weer wilt gebruiken meldt u zich gewoon opnieuw aan met uw domein.

U moet het eigendom van uw domein ook verifiëren als u een domeinalias toevoegt, en u wordt misschien gevraagd dit te doen als Google uw beheerderswachtwoord opnieuw moet instellen.

Wanneer u verifieert dat u de eigenaar van een domein bent, toont u aan dat u controle heeft over het domein, alle bijbehorende subdomeinen en alle sites in die subdomeinen. Als u het eigendom van http://www.example.com al heeft geverifieerd, en u voegt later http://www.example.com/test toe, wordt u automatisch geverifieerd als eigenaar van http://www.example.com/test.
Hoe lang duurt de verificatie?

Dit hangt af van de verificatiemethode die u gebruikt. Hier volgt de geschatte duur voor iedere methode:

Wat doe ik als ik hulp nodig heb?

Bij sommige verificatiemethoden moet de DNS-instelling op de website van uw domeinhost worden gewijzigd. Voor hulp bij deze wijzigingen kunt u rechtstreeks contact opnemen met uw domeinhost.

Als u gebruikmaakt van Google Apps for Business, kunt u contact opnemen met ons ondersteuningsteam voor hulp bij andere verificatie- of installatietaken.

Enkele onafhankelijke Google Apps-partners bieden tegen betaling ook assistentie bij installatie. Ga naar de Google Apps Marketplace om een partner te vinden.

Als u uw domein heeft aangeschaft van een Google-partner toen u zich aanmeldde voor uw Google-account, hoeft u uw domein niet te verifiëren, aangezien we het al hebben geverifieerd voor u.