Styra Gmail-åtkomsten för organisationens användare

Den här artikeln är avsedd för Google Workspace-administratörer som hanterar Gmail-konton för ett företag, en skola eller en annan grupp. Hantera ditt personliga Gmail-konto genom att gå till hjälpcentret för Gmail.

Som administratör kan du styra Gmail-åtkomsten för användarna i Google Workspace-organisationen. Du kan aktivera Gmail för alla. Eller slå på det för olika grupper eller avdelningar.

Innan du börjar

Om du vill aktivera Gmail för vissa användare och inte andra har du följande alternativ:

Aktivera eller inaktivera Gmail för användare i organisationen

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmail.
  3. Klicka på Tjänststatus.
  4. Om du vill aktivera eller inaktivera en tjänst för alla inom organisationen klickar du på alternativet På för alla eller Av för alla och sedan på Spara.

5. (Valfritt) Om du vill aktivera eller inaktivera en tjänst för en organisationsenhet:
    1. Välj organisationsenheten till vänster.
    2. Om du vill ändra tjänstens status väljer du eller Av.
    3. Välj ett alternativ:
      • Om tjänstens status är inställd på Ärvd och du vill behålla den uppdaterade inställningen klickar du på Åsidosätt även om den överordnade inställningen ändras.
      • Om tjänstens status är Åsidosatt klickar du på Ärv för att återgå till samma inställning som dess överordnade eller så klickar du på Spara för att behålla den nya inställningen, även om den överordnade inställningen ändras.
        Obs! Läs mer om organisationsstrukturen.
  6. Om du vill aktivera en tjänst för en grupp av användare inom en organisationsenhet eller i olika organisationsenheter väljer du en åtkomstgrupp. Mer information finns i Slå på en tjänst för en grupp.
Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Om du inaktiverar Gmail för Google Workspace-organisationen

Så här slutar du använda organisationens företagsadress med Gmail:

1. Dirigera om e-postflödet till den e-posttjänst du vill använda.
  2. Om domänens MX-poster pekar på Googles servrar uppdaterar du dem så att de pekar på servern som ska få e-postmeddelandet.

Om du inaktiverar Gmail medan MX-posterna fortfarande dirigerar e-post till Googles servrar levereras inte meddelanden till mottagare.

Gmail behåller meddelanden i användarnas postlådor tills organisationens Google Workspace-konto raderas eller användaren raderas. Läs mer

Så här påverkas Kalender om du inaktiverar Gmail

• Google Kalender-inbjudningar från användare utanför organisationen läggs inte till automatiskt i Kalender.
  • Inbjudningar från externa kalendertjänster läggs inte till automatiskt.
  • Inbjudningar från användare i organisationen fortsätter att fungera.

Om du aktiverar Gmail igen ...

När du aktiverar Gmail igen startar inte e-postleveransen automatiskt till användarnas Gmail-konton. Du måste troligen upprepa stegen för att konfigurera Gmail. Mer information finns i Aktivera Gmail med Google Workspace.

Relaterade ämnen