Aktivera eller inaktivera Gmail för användarna

Uppgradera till G Suite Enterprise för att få den här tjänsten om du har Drive Enterprise-utgåvan.

Dessa gäller för att slå på eller av Gmail för vissa användare. Läs mer om att ta bort Gmail-tjänsten helt från administratörskonsolen.

Som G Suite-administratör kan du styra vem som använder Gmail i organisationen. Aktivera eller inaktivera Gmail för de här personerna på Googles administratörskonsol. Personer som har Gmail aktiverat kan se tjänsten på sitt konto. Om du också har konfigurerat e-postflödet för domänen kan de använda Gmail för att skicka e-post med organisationens adress.

Innan du börjar

Om du vill sluta använda G Suite-domänens företagsadress med Gmail omdirigerar du e-postflödet till den e-posttjänst du vill använda. Om domänens MX-poster pekar på Googles servrar uppdaterar du dem så att de istället pekar på servern som ska få e-postmeddelandet.

Obs!

• Google Kalender – om Gmail är inaktiverat visas inte kalenderinbjudningar från användare utanför G Suite-domänen eller andra tjänster som Exchange, Yahoo osv. automatiskt i Kalender. Inbjudningar från användare på samma G Suite-domän bör fortsätta att fungera.
  • Om du stänger av Gmail-tjänsten medan MX-posterna fortfarande omdirigerar e-postflödet till Googles servrar levereras meddelandena fortfarande.

Så här styr du vem som använder Gmail i organisationen

Innan du börjar: Gör så här om tjänsten ska aktiveras eller inaktiveras enbart för vissa användare: Samla kontona i en organisationsenhet (om du vill ställa in olika åtkomst per avdelning) eller i en konfigurationsgrupp (om du vill ställa in olika åtkomst för grupper av användare på olika avdelningar, eller inom en avdelning).

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Öppna Appar följt av G Suite följt av Gmail på startsidan för administratörskonsolen.
  3. Längst upp till höger om den grå rutan klickar du på Redigera tjänst Skriv.
    Till vänster visas organisationen på toppnivå samt eventuella organisationsenheter.

4. Om du vill aktivera eller inaktivera en tjänst för alla inom organisationen klickar du på På för alla eller Av för alla och sedan på Spara.

5. Så här aktiverar eller inaktiverar du en tjänst enbart för användare i en organisationsenhet:

1. Välj organisationsenheten till vänster.
    2. Välj eller Av.
    3. Behåll tjänsten på eller av även om den slås på eller av för den överordnade organisationen genom att klicka på Åsidosätt.
    4. Välj ett alternativ om organisationens status redan är Åsidosatt:
      • Om du väljer Ärv återställs inställningen så att den stämmer överens med den överordnade.
      • Om du väljer Spara sparas din nya inställning (även om den överordnade inställningen ändras).

Läs mer om organisationsstrukturen.

6. Om du vill aktivera en tjänst för en grupp av användare inom en organisationsenhet eller i olika organisationsenheter väljer du en åtkomstgrupp. Mer information finns i Slå på en tjänst för en grupp.
Det tar normalt ett par minuter innan ändringar träder i kraft i minuter, men det kan ta upp till 24 timmar. Mer information finns i Inställningar för administratörskonsolen uppdateras inte.

Du är inte klar med Gmail-installationen ännu

En aktivering av Gmail gör inte att e-posten börjar komma till användarnas Gmail-konton. Du måste först ge alla ett användarkonto och sedan flytta e-postflödet till G Suite.

Fullständiga installationssteg finns i Konfigurera Gmail för ditt team.