Drive-logboekgebeurtenissen

Controle- en onderzoekspagina: Activiteiten van gebruikers in Google Drive-bestanden bekijken

Deze functie wordt ondersteund in de volgende versies: Frontline Starter en Frontline Standard, Business Starter, Business Standard en Business Plus, Enterprise Standard en Enterprise Plus Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade en Education Plus; Essentials Starter, Essentials, Enterprise Essentials en Enterprise Essentials Plus; G Suite Business.  Versies vergelijken

De pagina Controlelogboek is vervangen door een nieuwe pagina voor controle en onderzoek. Ga naar Verbeterde controle- en onderzoeksfunctionaliteit: Wat is er nieuw in Google Workspace voor meer informatie over deze wijziging.

Als beheerder kunt u de controle- en onderzoekspagina gebruiken om zoekopdrachten uit te voeren voor Drive-logboekgebeurtenissen. Daar vindt u een overzicht van acties en kunt u de gebruikersactiviteit van uw organisatie in Drive zien. Drive-logboekgebeurtenissen bevatten content die uw gebruikers maken in Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en andere Google Workspace-apps, en content die uw gebruikers uploaden naar Drive, zoals pdf's en Microsoft Word-bestanden.

U kunt de Activity API gebruiken om programmatic algemene rapportgegevens te openen. Als uw Google Workspace-versie dit ondersteunt, kunt u een nieuwe Reports API gebruiken om geavanceerde Google Workspace-rapportgegevens te openen.

Belangrijk:

Raadpleeg Over de controle- en onderzoekstool voor een volledige lijst van services en activiteiten die u kunt onderzoeken, zoals Google Drive of gebruikersactiviteit.

De controle- en onderzoekspagina openen

Gebeurtenisgegevens in het logboek Drive openen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Klik links op Rapportenand thenControle en onderzoekand thenGebeurtenissen in het logboek Drive.

De gegevens filteren

1. Open de logboekgebeurtenissen zoals hierboven beschreven in Gebeurtenisgegevens in het logboek Drive openen.
  2. Klik op Een filter toevoegen en selecteer een kenmerk.
  3. Selecteer in het pop-upvenster een operatorand thenselecteer een waardeand thenklik op Toepassen.
  4. (Optioneel) Ga als volgt te werk om meerdere filters voor je zoekopdracht te maken:
    1. Klik op Een filter toevoegen en herhaal stap 3.
    2. (Optioneel) Als u een zoekoperator wilt toevoegen, selecteert u boven Een filter toevoegen de optie AND of OR.
  5. Klik op Zoeken.

Opmerking: Op het tabblad Filter kunt u eenvoudige parameter- en waardeparen toevoegen om de zoekresultaten te filteren. U kunt ook het tabblad Voorwaardenbuilder gebruiken, waar de filters worden weergegeven als voorwaarden met AND/OR-operators.

Kenmerkbeschrijvingen

Voor deze gegevensbron kunt u de volgende kenmerken gebruiken als u zoekt naar gegevens uit logboekgebeurtenissen:

Opmerking:

• Niet alle kenmerken in de volgende lijst worden gerapporteerd voor alle gebeurtenissen.
  • De volgende lijst is niet volledig en kan worden gewijzigd. Ga naar Gebeurtenissen in Drive-controleactiviteit op de Google Workspace Admin SDK-website voor meer informatie over Drive-logboekgebeurtenissen.
Kenmerk Beschrijving
Handelende gebruiker Het e-mailadres van de gebruiker die de activiteit heeft uitgevoerd. Gebruikers buiten het domein worden weergegeven als 'anoniem', behalve als ze een document bekijken of bewerken dat expliciet met ze is gedeeld (individueel of als lid van een bepaalde groep).
Naam van handelende groep

Groepsnaam van de handelende gebruiker. Ga naar Resultaten filteren op Google-groep voor meer informatie.

Zo voegt u een groep toe op de toelatingslijst voor filtergroepen:

1. Selecteer Naam van handelende groep.
  2. Klik op Filtergroepen.
    De pagina Filtergroepen wordt geopend.
  3. Klik op Groepen toevoegen.
  4. Zoek een groep door de eerste tekens van de naam of het e-mailadres in te voeren. Selecteer de juiste groep wanneer deze verschijnt.
  5. (Optioneel) Als u nog een groep wilt toevoegen, zoekt u deze groep en selecteert u deze.
  6. Klik op Toevoegen als u de juiste groepen heeft geselecteerd.
  7. (Optioneel) Als u een groep wilt verwijderen, klikt u op Groep verwijderen .
  8. Klik op Opslaan.
Handelende organisatie-eenheid Organisatie-eenheid van de handelende gebruiker
Publiek Doeldomein voor als er een zichtbaarheidswijziging in het controlelogboek staat
Factureerbaar (Alleen Essentials-versie) Of de gebruikersactie een betaalde activiteit is.
Datum

De datum en tijd waarop de gebeurtenis zich heeft voorgedaan (weergegeven in de standaard tijdzone van uw browser).

Opmerking: De meeste gebeurtenissen worden opgeslagen zodra ze zijn voltooid. Soms kan het even duren voordat gebeurtenissen over grote uploads zijn opgeslagen in het logboek.

Document-ID

Unieke ID van het Drive-item dat is gekoppeld aan de activiteit, zoals opgeslagen in de URL van het bestand.

Documenttype De bestandsindeling van het bestand waar de activiteit betrekking op heeft, zoals Google-document, -spreadsheet of -presentatie, jpeg, pdf, png, mp4, Microsoft Word, Excel, PowerPoint, txt, HTML, mpeg-audio, QuickTime-video, map of gedeelde Drive.
Domein* Het domein waar de actie heeft plaatsgevonden.
Versleuteld* Of het bestand is versleuteld aan de clientzijde.
Naam gebeurtenis

Door de gebruiker gestarte gebeurtenissen zoals Weergeven, Naam wijzigen, Maken, Bewerken, Afdrukken, Verwijderen, Uploaden en Downloaden.

De meeste acties worden onmiddellijk geregistreerd. Het kan echter 12 uur of langer duren voordat gebeurtenissen in de Drive-viewer kunnen worden afgedrukt. Voor bestanden die automatisch zijn verwijderd door Google Drive of uit de prullenbak wordt meteen een gebeurtenis opgeslagen in het logboek. Andere gebeurtenissen, zoals het uploaden van een bestand, worden vastgelegd zodra ze zijn voltooid.

IP-adres*

Adres waarmee de gebruiker de activiteit heeft uitgevoerd. Dit kan de fysieke locatie van de gebruiker zijn, maar ook bijvoorbeeld een proxyserver of een Virtual Private Network (VPN).

Er worden geen IP-adressen opgeslagen voor de volgende soorten gebeurtenissen:

• Gebeurtenissen die zijn gestart door gebruikers buiten het domein.
  • Gebeurtenissen van services waarvoor geen IP-adres wordt opgeslagen in de verzoeken.
  • Gebeurtenissen waarbij de naam van een gedeelde Drive is gewijzigd of een gedeelde Drive is verwijderd.
Nieuwe waarde voor zichtbaarheid publicatie Nieuwe zichtbaarheid van het document
Nieuwe waarde* Nieuwe waarde van de gewijzigde instelling
Nieuwe waarde-ID's* Nieuwe waarde van het labelveld
Oude waarde voor zichtbaarheid publicatie Oude zichtbaarheid van het document als de zichtbaarheid is gewijzigd door de activiteit
Oude waarde* Oude waarde van de gewijzigde instelling
Oude waarde-ID's* Oude waarde van het labelveld
Eigenaar

De gebruiker die eigenaar is van het bestand.

Eerdere zichtbaarheid Eerdere zichtbaarheid van het document als de zichtbaarheid is gewijzigd
Ontvangers* E-mailadressen van de ontvangers
ID gedeelde Drive De Drive-ID van de gedeelde Drive waarin het bestand staat. Als het bestand niet in een gedeelde Drive staat, wordt dit veld niet ingevuld.
Doel Gebruiker van wie de toegang is gewijzigd
Titel Titel van het document
Zichtbaarheid Zichtbaarheid van het Drive-item dat is gekoppeld aan de activiteit
Zichtbaarheid gewijzigd Zichtbaarheid van het Drive-item voorafgaand aan de activiteit
Bezoeker 'Ja' betekent dat de activiteit is uitgevoerd door een niet-Google-gebruiker. 'Nee' betekent dat de activiteit is uitgevoerd door een Google-gebruiker. Meer informatie over documenten delen met bezoekers.
* U kunt geen rapportregels maken met deze filters. Meer informatie over rapportregels versus activiteitsregels

Bestanden tonen die zijn gedeeld buiten een domein

Ga als volgt te werk om bestanden weer te geven die zijn gedeeld met gebruikers buiten een domein:

1. Open de logboekgebeurtenissen zoals hierboven beschreven in Gebeurtenisgegevens in het Drive-logboek openen.
  2. Klik op Een filter toevoegenand thenZichtbaarheid en selecteer Extern gedeeld.
  3. Klik op Zoeken.

Als u extern delen uitzet en een gebruiker een bron deelt met een groep die externe gebruikers toestaat, worden gegevens in het logboek gemarkeerd als Extern gedeeld, zelfs als de groep geen externe gebruikers bevat. Externe gebruikers in de groep hebben echter geen toegang tot de gedeelde bron.

Opgeslagen en niet-opgeslagen gebeurtenissen

Verwijderen

Voor bestanden die automatisch zijn verwijderd door Google Drive of uit de prullenbak wordt meteen een gebeurtenis opgeslagen in het logboek.

Kopiëren

Als een bestand wordt gekopieerd, worden de gebeurtenissen Maken en Kopiëren opgeslagen voor het nieuwe bestand en wordt de gebeurtenis Brontekst opgeslagen voor het oorspronkelijke bestand.

Als een gebruiker van buiten uw organisatie een bestand kopieert naar een externe locatie, slaat uw organisatie de gebeurtenissen Maken en Kopiëren niet op, omdat het nieuwe bestand extern is. In uw logboeken staat echter de gebeurtenis Bron kopiëren in het oorspronkelijke bestand met het Kopieertype Extern. Als u wilt controleren wanneer gegevens uit uw organisatie worden gekopieerd, raadpleegt u gebeurtenissen bij Brontekst van het kopieertype Extern.

Afdrukken

De gebeurtenis Afdrukken wordt niet opgeslagen als een gebruiker een bestand afdrukt dat is geopend in een Google-bestandsindeling (Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen en Formulieren).

Als u bestanden met de Drive-app afdrukt vanaf een Apple iPhone of iPad, of vanaf een Android-apparaat, worden afdrukgebeurtenissen mogelijk opgeslagen als downloadgebeurtenissen.

Downloaden

De meeste downloads worden opgeslagen als bestanden worden gekopieerd tussen Drive en een lokaal apparaat met Google Drive voor desktop.

Sommige weergavegebeurtenissen worden opgeslagen als downloads:

• Als u een voorbeeld van een bestand bekijkt in de Drive-app op een mobiel apparaat, wordt dit opgeslagen als een downloadgebeurtenis.
  • Als u een voorbeeld van een bestand bekijkt, zoals een pdf, dat niet rechtstreeks kan worden geopend in Google Documenten of een andere Google-app, wordt dit opgeslagen als een Downloadgebeurtenis.

Downloads vanuit de volgende bronnen worden niet opgeslagen in het logboek:

• Downloads via Google Takeout (zoek gebeurtenissen in het Takeout-logboek)
  • Downloads naar het offline cachegeheugen van een browser
  • Foto's die worden gesynchroniseerd met, gedownload vanuit, of bekeken met Google Foto's
  • Drive-items die zijn gemaild als bijlage en gedownload via de e-mailclient van de ontvanger

Weergave

• Bestanden die worden bekeken met /htmlview, /embed, /revisions en andere speciale URL's worden geregistreerd als weergavegebeurtenissen.

Gebeurtenissen die betrekking hebben op externe domeinen

Sommige gebeurtenissen kunnen betrekking hebben op gebruikers, gedeelde mappen of gedeelde Drives buiten uw organisatie, zoals wanneer een gebruiker in uw organisatie een bestand deelt met een externe gebruiker. Beide organisaties slaan een gebeurtenis op als het eigendom van het item wijzigt van de ene organisatie naar de andere.

Voorbeelden van gebeurtenissen die door beide worden opgeslagen:

• Een Drive-item dat eigendom is van een gebruiker in uw organisatie, wordt verplaatst naar een externe gedeelde Drive.
  • Een Drive-item dat eigendom is van een gebruiker buiten uw organisatie, wordt verplaatst naar een gedeelde Drive die eigendom is van uw organisatie.
  • Een gebruiker kopieert een bestand waardoor dit uw organisatie binnenkomt of uitgaat. De ontvangende organisatie registreert de naam van het gekopieerde bestand, maar niet de oorspronkelijke bestandsnaam.

Voorbeelden van gebeurtenissen die worden opgeslagen door uw organisatie, maar niet door het externe domein:

• Een Drive-item dat eigendom is van een gebruiker in uw organisatie, wordt gedeeld met een externe gebruiker.
  • Een Drive-item dat eigendom is van een gebruiker in uw organisatie, wordt gedeeld met een groep die externe gebruikers toestaat, zelfs als er geen externe gebruikers in de groep zitten.
  • Drive-items waarvan uw organisatie de eigenaar is, worden bekeken, bewerkt, gedownload, afgedrukt of verwijderd door een externe gebruiker.
  • Een externe gebruiker uploadt een bestand naar een gedeelde Drive die eigendom is van uw organisatie.

Gebeurtenissen die worden geregistreerd door het externe domein, maar niet door uw organisatie, zijn het omgekeerde van het vorige gedeelte.

Anonieme en externe gebruikers

Voor anonieme gebruikers (gebruikers die niet zijn ingelogd op een Google-account) worden bewerkingen geregistreerd, maar weergaven en downloads worden niet geregistreerd.

Acties die worden uitgevoerd door gebruikers buiten het domein, worden getoond als anoniem, behalve als het item expliciet met ze is gedeeld (als individu of als onderdeel van een specifieke groep).

Beheerders kunnen anonieme en externe toegang beperken met beleid voor delen van de organisatie of beleid voor vertrouwensregels in te stellen.

Drive voor desktop

Als bestanden tussen Drive en een lokaal apparaat worden gekopieerd met Google Drive voor desktop, worden de downloadgebeurtenissen opgeslagen.

Logboekgebeurtenisgegevens beheren

Kolomgegevens in de zoekresultaten beheren

Je kunt instellen welke gegevenskolommen worden getoond in de zoekresultaten.

1. Klik rechtsboven in de tabel met zoekresultaten op Kolommen beheren .
  2. (Optioneel) Als je huidige kolommen wilt verwijderen, klik je op Verwijderen .
  3. (Optioneel) Als je kolommen wilt toevoegen, klik je naast Nieuwe kolom toevoegen op de pijl-omlaag  en selecteer je de juiste gegevenskolom.
    Herhaal deze stappen indien nodig.
  4. (Optioneel) Als je de volgorde van kolommen wilt wijzigen, versleep je de kolomnaam.
  5. Klik op Opslaan.

Zoekresultaten exporteren

1. Klik bovenaan de tabel met zoekresultaten op Alles exporteren.
  2. Voer een naam in and then klik op Exporteren.
    De export wordt getoond onder de tabel met zoekresultaten, bij Actieresultaten exporteren.
  3. Klik op de naam van de export om de gegevens te bekijken.
    De export wordt geopend in Google Spreadsheets.

Rapportregels maken

Zie Rapportregels maken en beheren.

Wanneer en hoelang zijn gegevens beschikbaar?

Zie Bewaartijden van gegevens en vertragingstijden.