Så här fungerar organisationsstrukturen

I Googles administratörskonsol placeras alla användare och enheter i en enda organisationsenhet, den organisationsenheten på toppnivå. Alla inställningar du gör på administratörskonsolen gäller på denna toppnivåorganisation och därmed för alla användare och enheter på kontot.

Tillämpa inställningar för grupper av användare eller enheter

Om du vill tillämpa olika inställningar på vissa användare eller enheter placerar du dem i en underordnad organisationsenhet (exempelvis Ekonomi, Personal) under toppnivån. Användare eller enheter i organisationsenheter får de inställningar du tillämpar på dem. Om du inte vill att en underordnad organisationsenhet ska ärva de överordnade inställningarna ska du därför, på en underordnad organisation, tillämpa inställningar som är specifika för den.

• Exempel – Gmail, Google Meet och Google Drive fungerar för användare i organisationsenheten på toppnivå. Användare i den underordnade organisationsenheten ärver Gmail och Drive, men för dem är Meet avstängt.
  • Rekommendation – skapa separata organisationsenheter för användare och enheter. På så sätt kan du anpassa inställningar för hanterade enheter och hanterade användare efter behov.

Konfigurera organisationen

Under enheten på toppnivå kan du lägga till så många organisationsenheter du vill – antingen på samma nivå eller i en hierarki. När du ändrar en inställning på högre nivå ändras även inställningarna för alla underordnade orgtanisationsenheter som ärver denna inställning. Anpassade inställningar förblir dock oförändrade.

Tillämpa inställningar på en användare eller enhet

Om du vill ändra inställningarna för en enskild användare eller enhet skapar du en organisationsenhet för just denna användare eller enhet. En användare eller enhet tillhör bara en organisationsenhet och ärver inställningarna för organisationsenheten.

Alternativ för stora företag

Om du hanterar många användare eller synkroniserar LDAP-katalogen: Använd åtkomstgrupper för att aktivera en tjänst för specifika användare inom en organisationsenhet. Du har till exempel stängt av YouTube för alla organisationsenheter, men vissa användare i marknadsförings- och säljorganisationsenheterna behöver tjänsten. Två alternativ:

• Flytta användarna till en ny eller befintlig organisationsenhet och aktivera sedan tjänsten.
  • Lägg till användarna i en åtkomstgrupp som har tjänsten aktiverad.
    Varje användare i gruppen kan komma åt tjänsten, även när tjänsten är avstängd för deras organisation eller användarna finns i olika organisationsenheter. Med åtkomstgrupper kan du aktivera tjänster för användare utan att ändra din organisationsstruktur.
    Mer information om hur du använder åtkomstgrupper finns i Anpassa åtkomst för tjänster med grupper.

Om du använder flera domäner

Du kan mixa och matcha användare från alla domäner i en organisationsenhet. Om du vill ändra inställningarna för användare på en viss domän skapar du en organisationsenhet för just dessa användare.

Bästa metoder

Relaterade ämnen