Konfigurera lösenordsåterställning för användare

Som organisationens avancerade administratör kan du tillåta att användare och icke-avancerade administratörer återställer sina konton om de glömmer lösenordet:

• Alternativ 1: Låt användarna återställa sina lösenord via ett automatiskt system (du måste aktivera återställning av lösenord av andra än administratörer på administratörskonsolen).
  • Alternativ 2: Be användarna att kontakta en administratör för att återställa lösenordet.

Alternativ 1: Låt användarna återställa lösenord själva

Den här funktionen är inte tillgänglig om organisationen använder enkel inloggning (SSO) eller Password Sync. Den fungerar inte heller för användare som är yngre än 18 år. Mer information finns i När återställning av användarlösenord inte är tillgänglig.

Du kan låta användare som inte är avancerade administratörer återställa sina egna lösenord utan att kontakta en administratör genom att aktivera lösenordsåterställning på administratörskonsolen.

Utöka alla  |  Komprimera alla

Aktivera lösenordsåterställning

Innan du börjar:  Användarna måste ha ett telefonnummer eller en e-postadress för återställning där de kan hämta återställningsanvisningar:

Användare som inte har lagt till några återställningsuppgifter ombeds att kontakta administratören.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Säkerhetföljt avAutentiseringföljt avKontoåterställning.
  3. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj i annat fall en underordnad organisationsenhet eller en konfigurationsgrupp.
  4. Klicka på Kontoåterställning för användare.
  5. Klicka på Tillåt användare och icke-avancerade administratörer att återställa sitt konto. Den här inställningen tillämpas inte om organisationen använder enkel inloggning (SSO) med en extern identitetsleverantör eller Lösenordssynkronisering.
  6. Klicka på Spara. Om du har konfigurerat en organisationsenhet eller grupp kan något av alternativen Ärv eller Åsidosätt vara tillgängligt för en överordnad organisationsenhet eller Inget angivet för en grupp.

Viktigt! Ta omedelbart bort en användares återställningsinformation när de lämnar organisationen eller om deras konto kan ha kapats (se nedan).

Förhindra obehörig åtkomst till en användares konto

Om återställning av lösenord för andra än administratörer har aktiverats bör du vidta försiktighetsåtgärder om du tror att ett användarkonto kan vara sårbart eller utsatt för intrång. Exempel:

• Användaren sägs upp eller lämnar organisationen.
  • Du misstänker att kontot har kapats och användarens återställningsinformation har ändrats.

I dessa fall räcker det inte att ta bort användarens återställningsinformation eftersom kontot fortfarande kan användas för återställning under en tid efter att den har tagits bort. Du bör ändra användarens lösenord och inaktivera lösenordsåterställning för andra än administratörer, eller stänga av användarkontot för att förhindra all åtkomst.

När återställning av användarlösenord inte är tillgänglig
  • Google Workspace for Education-användare under 18 år: Yngre användare av Google Workspace for Education tillåts inte att lägga till ett telefonnummer eller en e-postadress för återställning i sitt konto. De kan inte återställa ett glömt lösenord själva.

Obs! Användare i alla åldrar med konton inom grund- eller gymnasieskolan kan inte ange ett telefonnummer eller en e-postadress för återställning. Alternativet för att lägga till ett telefonnummer eller en e-postadress är inte tillgängligt för den här typen av konton.

Det är enbart användare inom högre utbildning samt administratörer och lärare som använder Google Workspace for Education som kan ange telefonnummer eller e-postadresser för återställning.

• Organisationer som använder SSO eller GSPS. Om din organisation använder enkel inloggning (SSO) visas inte alternativet för att aktivera lösenordsåterställning för andra än administratörer i administratörskonsolen.

Om organisationen använder Password Sync for Active Directory (GSPS) och du har förhindrat att användare byter Google-lösenord omdirigeras användarna till Active Directory för att återställa sina lösenord. Detta synkroniserar deras Active Directory-lösenord med Google Workspace.

Alternativ 2: Be användarna att kontakta en administratör

Om en användare klickar på Glömt lösenordet? på inloggningssidan och du inte har aktiverat återställning av lösenord får han eller hon ett meddelande om att kontakta administratören. Se till att det finns ett sätt för användarna att kontakta en administratör om de inte kan logga in på sitt konto.

Läs även Återställa en användares lösenord.