Skapa en grupp i organisationen

För e-post- och distributionslistor, delning, konfigurationsinställningar med mera

Den här sidan är till för administratörer. Om du vill hantera grupper för ditt eget konto besöker du hjälpen om Google Grupper.

Som gruppadministratör kan du skapa grupper för avdelningar, team eller andra användaruppsättningar i organisationen.

Var kan jag göra detta? Du kan skapa en grupp och lägga till medlemmar i Googles administratörskonsol eller i Google Grupper. Det är bara grupper som har skapats på administratörskonsolen som kan användas som en konfigurationsgrupp.

Så här kan du använda grupper

Du kan använda grupper för samarbete eller för att konfigurera en funktion eller tjänst. Det bästa sättet att skapa en grupp är i administratörskonsolen. Här kan det vara lättare att hitta gruppmedlemmar eller lägga till många medlemmar samtidigt. Om du skapar en grupp i Google Grupper kan den inte användas för att konfigurera funktioner eller tjänster.

Kommunikation eller samarbete (inkluderar e-postlistor)

Skapa en grupp i administratörskonsolen eller Google Grupper så att användarna kan

• skicka e-post till alla gruppmedlemmar via en e-postadress
  • bjuda in gruppmedlemmar till ett möte
  • dela innehåll med medlemmar, däribland dokument, webbplatser, videor och kalendrar
  • delta i diskussioner eller en gemensam inkorg i Google Grupper (kräver att Groups for Business aktiveras).

Konfiguration av funktion eller tjänst

Grupper måste skapas i administratörskonsolen, inte via Google Grupper.

Du kan dessutom använda en grupp för att

Alternativ 1: Använda administratörskonsolen för att skapa en grupp

Utöka alla  |  Komprimera alla och gå högst upp

För konfiguration eller kommunikations- och samarbetsgrupper (omfattar e-postlistor)

Om Groups for Business har aktiverats kan du senare gå till Google Grupper och ställa in fler funktioner som inte är tillgängliga på administratörskonsolen.

Steg 1: Skapa en grupp
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avGrupper.
  3. Klicka på Skapa grupp högst upp.
  4. Ange följande uppgifter:
    Gruppdetaljer Beskrivning
    Gruppnamn
    Ange ett namn som identifierar gruppen i listor och meddelanden. Följ riktlinjerna nedan:
    • Namn kan innehålla upp till 73 tecken.
    • Använd namn som gör det enkelt att identifiera gruppens syfte.

För grupper som du skapar på Googles administratörskonsol ska du inte använda likhetstecken (=) eller hakparenteser (<,>). Dessa tecken kan bara användas för grupper som du skapar i groups.google.com.

Gruppens e-postadress

Ange en e-postadress för gruppen. Om fler än en domän visas väljer du tillämplig domän i listan. Följ de här riktlinjerna:

• E-postadresserna kan bestå av upp till 63 tecken. Den här gränsen omfattar inte domändelen av adressen, till exempel @gmail.com.
    • Vissa ord är reserverade och kan inte användas som e-postadresser. Visa reserverade ord.

Om du skapar gruppen med ett jobb- eller skolkonto kan e-postadressen innehålla ett suffix, till exempel -skapad-användare. Om ditt gruppnamn till exempel är utbildning kan den faktiska e-postadressen vara utbildning-skapad-användare@din_domän.

Beskrivning

(Valfritt) Lägg till information om gruppens sida genom att ange syftet med gruppen eller hur den används. Du kan inkludera information om gruppmedlemmar, gruppinnehåll, vanliga frågor, länkar till relaterade grupper och så vidare.

För grupper som du skapar på Googles administratörskonsol ska du inte använda likhetstecken (=) eller hakparenteser (<,>). Dessa tecken kan bara användas för grupper som du skapar i groups.google.com.

Gruppägare (Valfritt) Om du vill lägga till användare som får ägarrollen för gruppen söker du efter och väljer namnet eller e-postadressen.
  5. Klicka på Nästa.
    Obs! Om du får meddelandet E-postadressen används redan för en föreslagen e-postadress för en grupp som inte har tilldelats ett användarkonto, kan adressen användas för en besökssession. Lös konflikten genom att kontakta besökaren eller support för Google Workspace och be att besökssessionen raderas.
  6. (Valfritt) Om du vill lägga till säkerhetsetiketten i gruppen markerar du rutan Säkerhet. Läs mer om säkerhetsgrupper.
  7. Klicka på Nästa.
  8. Välj en gruppåtkomsttyp – Offentlig, Team, Enbart meddelande eller Begränsad.
    Varje alternativ inkluderar fördefinierade behörigheter för gruppägare, ansvariga och medlemmar samt om gruppen är öppen för hela organisationen eller personer utanför organisationen.
  9. (Valfritt) Om du vill anpassa åtkomstinställningarna klickar du på tabellcellerna för att markera eller avmarkera ett alternativ. Anpassning av alternativ ändrar gruppens åtkomsttyp till Anpassad.
    Inställningsbeskrivningar finns i följande tabell:

Inställning

Beskrivning

Inställningar för åtkomst

Bestäm vad personer kan göra i gruppen. Du kan även ange rollbaserade behörigheter för gruppen i Google Grupper på groups.google.com. Läs mer om grupproller.

Den externa kategorin omfattar alla utanför organisationen. Externa personer kan vara gruppmedlemmar eller icke-medlemmar.

• Vem kan kontakta gruppägare – anger vem som kan skicka e-post direkt till gruppägare.
    • Vem kan visa konversationer – anger vem som kan visa konversationer som publiceras i gruppen. Icke-medlemmar utanför organisationen (extern) kan bara visa konversationer om delningsalternativ för Groups for Business är inställda på Offentligt på internet.
    • Vem kan göra inlägg – anger vem som kan publicera meddelanden i gruppen.
    • Vem kan visa medlemmar – anger vem som kan visa gruppmedlemmar.
    • Vem kan gå med i gruppen – anger vem som kan lägga till personer, bjuda in personer och godkänna förfrågningar för gruppen.

Vem kan gå med i gruppen

Välj hur personer ska läggas till i gruppen:

• Alla inom organisationen kan fråga – personer inom organisationen måste fråga och bli godkända innan de kan gå med i gruppen.
    • Alla inom organisationen får gå med – alla inom organisationen kan lägga till sig själva i gruppen direkt.
    • Endast inbjudna användare – bara den som har blivit inbjuden kan gå med i gruppen.

Tillåt medlemmar utanför organisationen

Inaktivera den här inställningen om du vill förhindra att externa användare läggs till i gruppen. Du kan även aktivera den för att tillåta externa personer i gruppen.

Om du är administratör kan du alltid lägga till externa personer i grupper på Googles administratörskonsol, oavsett inställning för externa medlemmar.

10. Klicka på Nästa.
  11. (Valfritt) Begränsa vem som kan bli medlem i gruppen genom att välja Begränsa medlemskap och lägga till villkoren. Läs mer om att begränsa gruppmedlemskap.
  12. Klicka på Skapa grupp.
  13. Fortsätt med nästa steg för att lägga till gruppmedlemmar.
Steg 2: Lägg till gruppmedlemmar

Lägg till några få medlemmar

1. Klicka på Lägg till medlemmar .
  2. Klicka på Lägg till medlemmar.
  3. För användare eller grupper anger du de första tecknen i e-postadressen och väljer den.
  4. Ange hela e-postadressen för tjänstkonton.
  5. Upprepa stegen ovan vid behov.
  6. Klicka på Lägg till i grupp.

Alla nya medlemmar får rollen Medlem och e-postprenumerationen Alla.

Lägg till många medlemmar samtidigt

Prova någon av de här metoderna om du vill lägga till många medlemmar:

Bjuda in andra att gå med

Kräver att du aktiverar Groups for Business.

Skicka en inbjudan till personer som du vill ge möjlighet att gå med i gruppen. Om de accepterar inbjudan läggs de till i din grupp.

Om du vill bjuda in personer att gå med i en grupp följer du stegen i utbildningscentret för att bjuda in någon via e-post.

Alternativ 2: Använda Google Grupper för att skapa en grupp

Endast för kommunikations- och samarbetsgrupper. Kräver att du aktiverar Groups for Business. Om du vill använda gruppen som en konfigurationsgrupp följer du stegen ovan på den här sidan för att i stället skapa den i administratörskonsolen. Om du skapar en grupp i Google Grupper kan den inte användas för att konfigurera funktioner eller tjänster.

Du kan även skapa en kommunikations- eller samarbetsgrupp, exempelvis en e-postlista, via Google Grupper. Där kan du även lägga till funktioner som modererade diskussioner och gemensamma inkorgar.

Om du vill skapa en grupp i Google Grupper följer du stegen i stegen i utbildningscentret för att skapa en grupp.

När du har skapat en grupp

• Det kan ta upp till 24 timmar för en ny grupp att visas i katalogen Grupper, som alla användare kan komma åt. Om du vill dölja en grupp från katalogen måste du tillåta gruppägare att dölja grupper. Mer information finns i Ange organisationsomfattande policyer för användning av grupper.
  • Vänta några minuter på att den nya gruppen ska bli aktiv innan du skickar ett meddelande till den. I annat fall får du kanske en avisering om det inte gick att leverera ditt meddelande.

Avancerade alternativ för stora organisationer

Nästa steg