Een alternatief e-mailadres (e-mailalias) toevoegen of verwijderen

Laten we eerst controleren of u op de juiste plek bent. Deze stappen zijn bedoeld voor beheerders die Gmail-accounts beheren voor een bedrijf, school of andere groep. Volg deze stappen als u e-mailaliassen wilt gebruiken met een persoonlijk gmail.com-account.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Als Google Workspace-beheerder kunt u een alternatief e-mailadres (e-mailalias) maken voor gebruikers, zodat ze e-mails kunnen sturen en krijgen met een ander adres. U kunt voor elke gebruiker maximaal 30 e-mailaliassen toevoegen zonder extra kosten.

Wat is een alternatief e-mailadres (e-mailalias)?

""

Een alternatief e-mailadres, ook wel een e-mailalias genoemd, is een doorstuuradres voor e-mails dat een beheerder toevoegt aan het primaire e-mailadres van een gebruiker. Berichten die naar de e-mailalias worden gestuurd, worden automatisch doorgestuurd naar de inbox van het primaire e-mailaccount van de gebruiker.

Tip: Slechts één gebruiker kan een e-mailalias gebruiken. Als meerdere gebruikers een e-mailadres moeten gebruiken, raden we u aan Gmail-machtigingen te gebruiken. Bekijk meer informatie over e-mailadressen van gebruikers delegeren.

Gebruikers moeten inloggen op het primaire Google Workspace-account om berichten te lezen die naar de e-mailalias zijn gestuurd. De beheerder van Solarmora.com heeft bijvoorbeeld Emily de e-mailalias support@solarmora.com toegewezen. Emily logt in op haar e-mailaccount emily@solarmora.com om berichten te lezen en te beantwoorden die naar de alias zijn gestuurd.

Wanneer moet ik alternatieve e-mailadressen (e-mailaliassen) gebruiken?

E-mailaliassen van Google Workspace zijn handig voor kleine bedrijven waar iemand meerdere rollen heeft. Juan is bijvoorbeeld eigenaar van een eenmanszaak en heeft drie aliassen gemaakt: info@solarmora.com voor vragen van klanten, facturering@solarmora.com voor de verwerking van facturen enverkoop@solarmora.com om verkopen te beheren. Juan krijgt alle berichten in zijn primaire e-mailaccount, juan@solarmora.com.

Hier volgen meer voorbeelden:

• U heeft een tijdelijk e-mailadres nodig: Gebruik een alias om u aan te melden voor een bepaalde service of om een tijdelijk project uit te voeren.
  • Een werknemer heeft uw organisatie verlaten en u heeft het account verwijderd: Als u e-mailberichten wilt doorsturen die naar de oude werknemer zijn gestuurd, voegt u het oude e-mailadres toe als e-mailalias voor een huidige gebruiker. Bekijk meer informatie over binnenkomende berichten omleiden.

Voordat u begint

• Een e-mailalias kan niet worden gedeeld door meerdere gebruikers.
  • E-mailaliassen zijn geen Google-accounts. U kunt dus niet inloggen met een e-mailalias en heeft geen toegang tot Google-services zoals Google Drive.
  • U kunt geen alias maken met dezelfde naam als een bestaand Google-account in uw organisatie. Als u bijvoorbeeld een Google-account heeft gemaakt met de naam verkoop@solarmora.com, kunt u geen alias maken met de naam verkoop@solarmora.com.
  • U kunt voor elke gebruiker maximaal 30 aliassen toevoegen, zonder extra kosten. Als u meer aliassen nodig heeft, maakt u nog een Google-account en voegt u aliassen toe.
  • E-mailaliassen zijn niet privé. Soms zijn ze zichtbaar voor andere gebruikers. Als een ontvanger bijvoorbeeld in Gmail zoekt naar berichten van willem@solarmora.com, kunnen de zoekresultaten ook berichten van de alias van Willem, verkoop@solarmora.com, bevatten.

Een e-mailalias toevoegen voor een gebruiker

Tip: Probeer de snelle link op de homepage. Klik op de homepage van de Beheerdersconsole op Een alternatief e-mailadres (e-mailalias) makenand thenvul de naam van de gebruiker inand thenklik op Doorgaanand thenga naar stap 5 hieronder.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Gebruikers.
  3. Klik op een gebruikersnaam om de pagina met gebruikersinstellingen te openen.

Zie Een gebruikersaccount zoeken als u de gebruiker niet ziet in de lijst.

4. Klik links, onder de naam van de gebruiker, op Alternatieve e-mailadressen toevoegen.
  5. Klik op Alternatief e-mailadres. Vul een naam in voor de alias (het gedeelte van het adres vóór het @-teken).
  6. (Optioneel) Selecteer indien nodig een secundair domein.
    Opmerking: Gebruikersaliasdomeinen worden niet getoond in het menu Domein. Bekijk meer informatie over gebruikersaliasdomeinen en secundaire domeinen.
  7. (Optioneel) Herhaal stap 5 en 6 als u meer e-mailaliassen wilt toevoegen.
  8. Klik op Opslaan.

Binnen 24 uur (vaak al sneller) krijgt de gebruiker e-mails die naar dit adres zijn gestuurd.

De e-mailalias van een gebruiker verwijderen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Gebruikers.
  3. Klik op een gebruikersnaam om de pagina met gebruikersinstellingen te openen.

Zie Een gebruikersaccount zoeken als u de gebruiker niet ziet in de lijst.

4. Klik links, onder de naam van de gebruiker, op Alternatieve e-mailadressen toevoegen.
  5. Klik naast de e-mailalias op Verwijderen "".

Opmerking: Als u Verwijderen niet ziet, is de alias automatisch toegevoegd als domeinalias. Een domeinalias is beschikbaar voor alle gebruikers. U kunt deze dus niet verwijderen voor één gebruiker. U moet de domeinalias verwijderen. Zie Een domein verwijderen uit uw Google Workspace-account voor meer informatie.

6. Klik op Opslaan.

De verwijdering kan 24 uur duren.

De e-mailaliassen van een gebruiker vinden in de Beheerdersconsole

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Gebruikers.
  3. Klik op de gebruikerand thenAlternatief e-mailadres toevoegen.

Zie Een gebruikersaccount zoeken als u de gebruiker niet ziet in de lijst.

4. Klik op Alle alternatieve e-mailadressen weergeven.

Hoe gebruikers e-mails sturen via een alias

Als een gebruiker e-mails wil sturen via een alias, moet deze een aangepast Van-adres instellen in Gmail. Deze taak wordt uitgevoerd door de gebruiker en is niet zichtbaar voor u in de Beheerdersconsole. Als u het Van-adres wilt instellen, vraagt u uw gebruikers E-mails sturen vanaf een ander adres of een alias te bekijken.

Hoewel slechts één gebruiker e-mails kan krijgen via de alias, kunnen meerdere gebruikers e-mails sturen via een alias met een aangepast Van-adres. Afhankelijk van de gebruiker moet de gebruiker het vakje aanvinken voor Behandelen als alias in Gmail. Vraag uw gebruikers Moet ik het vinkje 'Behandelen als alias' weghalen in Gmail? te bekijken.