Lägga till eller ta bort en alternativ e-postadress (e-postalias)

Nu ska vi se till att du är på rätt plats. De här stegen är till för administratörer som hanterar Gmail-konton för ett företag, en skola eller en annan grupp. Om du vill använda e-postalias med ett personligt konto på gmail.com följer du de här stegen istället.

På den här sidan

Som Google Workspace-administratör kan du skapa en alternativ e-postadress (e-postalias) för en användare så att hen kan skicka och ta emot e-post med en annan adress. Du kan lägga till upp till 30 e-postalias för varje användare utan extra kostnad.

Vad är en alternativ e-postadress (e-postalias)?

What's an email alias and how do I create one in Google Workspace?

En alternativ e-postadress, även kallad e-postalias, är en adress för vidarebefordran som en administratör lägger till i en användares primära e-postadress. Meddelanden som skickas till e-postaliaset dirigeras automatiskt till användarens primära e-postkonto.

Tips! Endast en användare kan använda ett e-postalias.Om du behöver en e-postadress som används av flera användare rekommenderar vi att du använder Gmail-delegering i stället. Läs mer om hur du delegerar en användares e-postadress.

En användare som vill läsa meddelanden som skickas till e-postaliaset loggar in på sitt primära Google Workspace-konto. Exempelvis tilldelade Solarmora.com-administratören Emily e-postaliaset support@solarmora.com. Emily läser och svarar på meddelanden som skickas till aliaset genom att logga in på sitt e-postkonto emily@solarmora.com.

När ska jag använda alternativa e-postadresser (e-postalias)?

E-postalias för Google Workspace är användbara för småföretag där någon fyller flera roller. Juan äger exempelvis ett enmansföretag och har skapat tre alias: info@solarmora.com för kundförfrågningar fakturering@solarmora.com hantera fakturor och sales@solarmora.com för att hantera försäljningen. Johanna får alla meddelanden i sitt primära e-postkonto, juan@solarmora.com

Här följer fler exempel:

• Du behöver en tillfällig e-postadress – använd ett alias för att registrera dig för en viss tjänst eller köra ett tillfälligt projekt.
  • En anställd har lämnat organisationen och du har raderat kontot – om du vill vidarebefordra e-postmeddelanden som har skickats till den gamla medarbetaren lägger du till personens föregående e-postadress som ett e-postalias till en befintlig användare.Läs mer om att dirigera om inkommande meddelanden.

Innan du börjar

• Flera användare kan inte dela ett e-postalias.
  • E-postalias är inte Google-konton. Därför kan du inte logga in med en e-postaliasadress och få åtkomst till Google-tjänster som Google Drive.
  • Du kan inte skapa ett alias med samma namn som ett befintligt Google-konto i organisationen. Om du till exempel har skapat Google-kontot sales@solarmora.com kan du inte skapa ett alias med namnet sales@solarmora.com.
  • Du kan lägga till upp till 30 alias för varje användare utan extra kostnad. Om du behöver fler alias måste du skapa ett nytt Google-konto och lägga till alias i det.
  • E-postalias är inte privata. Ibland är de synliga för andra användare. Om en mottagare till exempel söker efter meddelanden från bill@solarmora.com i Gmail kan sökresultaten även innehålla meddelanden från Bills alias, sales@solarmora.com.

Lägga till ett e-postalias för en användare

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Öppna sidan med användarinställningar genom att klicka på användarens namn.

Om du behöver hjälp med att hitta användaren i listan öppnar du Hitta ett användarkonto.

4. Klicka på Lägg till alternativa e-postadresser till vänster under användarens namn.
  5. Klicka på Alternativ e-postadress och ange ett namn på aliaset (den del av adressen som kommer före @-tecknet).
  6. (Valfritt) Välj en sekundär domän om det behövs.
    Obs! Användaraliasdomäner visas inte på menyn Domän.Läs mer om användaraliasdomäner och sekundära domäner.
  7. (Valfritt) Om du vill lägga till fler e-postalias upprepar du steg 5 och 6.
  8. Spara.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Ta bort en användares e-postalias

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Öppna sidan med användarinställningar genom att klicka på användarens namn.

Om du behöver hjälp med att hitta användaren i listan öppnar du Hitta ett användarkonto.

4. Klicka på Lägg till alternativa e-postadresser till vänster under användarens namn.
  5. Klicka på Ta bort bredvid e-postaliaset.

Obs! Om du inte ser Ta bort har aliaset lagts till automatiskt som ett domänalias. Ett domänalias är tillgängligt för alla användare. Det betyder att du inte kan ta bort det enbart för en användare. I stället måste du ta bort domänaliaset. Mer information finns i Ta bort en domän från Google Workspace-kontot.

6. Klicka på Spara.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Hitta en användares e-postalias i administratörskonsolen

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Klicka på användaren följt avLägg till alternativ e-postadress.

Om du behöver hjälp med att hitta användaren i listan öppnar du Hitta ett användarkonto.

4. Klicka på Visa alla alternativa e-postadresser.

Så här skickar användarna e-post från ett alias

En användare som vill skicka e-post från ett alias måste skapa en anpassad Från-adress i Gmail. Den här uppgiften görs av användaren och är inte synlig för dig i administratörskonsolen. Be användarna att läsa Skicka e-post från en annan adress eller ett alias när de ska konfigurera en Från-adress.

Även om enbart en användare kan ta emot e-post från aliaset kan flera användare skicka e-post från ett alias om de anger en anpassad Från-adress. Beroende på användaren måste han eller hon markera eller avmarkera rutan Behandla som alias i Gmail. Mer information finns i Ska jag avmarkera Hantera som alias i Gmail?

Relaterade ämnen