Het wachtwoord van een gebruiker resetten

Als gebruikers het wachtwoord van hun beheerde Google-account (bijvoorbeeld hun Google Workspace- of Cloud Identity-account) zijn vergeten, of als u denkt dat hun account is gehackt, kunt u hun wachtwoord resetten in de Google Beheerdersconsole.

Deze stappen zijn niet van toepassing als uw account Single sign-on (SSO) gebruikt met een identiteitsprovider van derden. Meer informatie

Een wachtwoord wijzigen

Opmerking: Als u de wachtwoorden van meerdere gebruikers tegelijk wilt resetten, bekijkt u Meerdere gebruikers toevoegen of updaten via een csv-bestand.

Het wachtwoord van een gebruiker resetten

Als beheerder kunt u gebruikerswachtwoorden resetten om accounts veilig te houden. Hiervoor moet u zijn ingelogd met een beheerdersaccount dat rechten heeft om wachtwoorden te resetten.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Gebruikers.
  3. Zoek de gebruiker in de lijst Gebruikers. Zie Een gebruikersaccount zoeken als u hulp nodig heeft.
  4. Plaats de muisaanwijzer op de gebruikerand thenklik rechts op Wachtwoord resetten.

"A user is selected and a blue arrow points to the Reset password option."

U vindt deze optie ook links op de accountpagina van de gebruiker.

5. Selecteer een optie in het vak Wachtwoord resetten:
    • Automatisch een wachtwoord laten maken.
      Select Automatically generate a password
    • Als u een eigen wachtwoord wilt invullen, selecteert u Wachtwoord maken. Als u het wachtwoord wilt zien dat u heeft gemaakt, klikt u op Voorbeeld "".
      Opmerking: De standaard minimumlengte voor wachtwoorden is 8 tekens. U kunt de wachtwoordvereisten wijzigen voor uw organisatie.
      ""
  6. (Optioneel) Als u Wachtwoord maken heeft geselecteerd, kunt u instellen dat de gebruiker het wachtwoord moet wijzigen als deze de volgende keer inlogt. Vink dan het vakje aan voor Vragen om wachtwoordwijziging bij de volgende keer inloggen.
    ""
  7. Klik op Resetten.
  8. (Optioneel) Als u het wachtwoord ergens wilt plakken, zoals in een Google Chat-gesprek met de gebruiker, klikt u op Wachtwoord kopiëren.
  9. Kies een optie om het resetten van het wachtwoord te voltooien:
    • Als u het wachtwoord wilt e-mailen naar de gebruiker, klikt u op Wachtwoord e-mailenand thenVerzenden.
    • Klik op Gereed.
Het wachtwoord van een andere beheerder resetten

U moet hoofdbeheerdersrechten hebben om het wachtwoord van een andere beheerder te kunnen resetten. Als u hoofdbeheerdersrechten heeft, volgt u de stappen hierboven om het wachtwoord van een gebruiker te resetten.

Uw eigen beheerderswachtwoord resetten

Als u niet kunt inloggen bij de Beheerdersconsole om uw eigen beheerderswachtwoord te resetten, gaat u naar Uw beheerderswachtwoord resetten.

Nadat een wachtwoord is gewijzigd

Nadat u een wachtwoord heeft gewijzigd, wordt de gebruiker uitgelogd bij alle actieve sessies. De gebruiker moet het volgende doen om de apps opnieuw te kunnen openen:

• Google-web-apps (zoals Gmail en Google Drive): De gebruiker moet opnieuw inloggen met het nieuwe wachtwoord.
  • Google-apps op Android: De gebruiker krijgt een melding dat deze de identiteit moet bevestigen door in te loggen op het account. Al gesynchroniseerde gegevens (zoals ontvangen e-mails in Gmail) kunnen nog worden geopend, maar de gebruiker kan pas nieuwe e-mails sturen of ontvangen als deze weer is ingelogd met het nieuwe wachtwoord.
  • Google-apps op Apple iOS: Het Google-account van de gebruiker wordt verwijderd uit de accountlijst. De gebruiker moet het account opnieuw toevoegen en vervolgens inloggen met het nieuwe wachtwoord.
  • Apps van derden die zijn gekoppeld via OAuth: E-mail-apps van derden, zoals Apple Mail and Mozilla Thunderbird (evenals andere apps die e-mailbereik gebruiken voor toegang tot de e-mails van een gebruiker) synchroniseren geen gegevens meer nadat een wachtwoord is gereset. De gegevens worden pas weer gesynchroniseerd als er een nieuwe OAuth 2.0-token is toegewezen. Er wordt een nieuwe token toegewezen als de gebruiker opnieuw inlogt met de gebruikersnaam en het nieuwe wachtwoord van het Google-account. Zie OAuth 2.0-tokens worden automatisch ingetrokken wanneer een wachtwoord wordt gewijzigd voor meer informatie.
  • Apps van derden waarvoor app-specifieke wachtwoorden zijn vereist: Als verificatie in 2 stappen wordt gebruikt, moeten gebruikers mogelijk een app-specifiek wachtwoord invoeren om oude apps te gebruiken waarin OAuth niet wordt ondersteund. Nadat een wachtwoord is gereset, worden alle app-specifieke wachtwoorden ingetrokken en moeten ze opnieuw worden gemaakt. Zie Inloggen met app-wachtwoorden voor meer informatie.

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.